Nå kan jeg lage hjemmelaget surkål

Surkål er en av mine favoritt tilbehør til svinesteik eller nakkekoteletter. Det blir liksom ikke søndag uten surkål og brun saus. Jeg har i en årrekke kjøpt surkål pakkene fra Nora eller Eldorado, og aldri egentlig tenkt på å lage surkålen selv. Etter å ha googlet oppskriften, så jeg at det ikke er så vanskelig. Det tar bare litt mer tid.

Hjemmelaget surkål for aller første gang, og det smakte nydelig.

Det eneste jeg trengte å kjøpe inn var krydderet karve, ellers hadde jeg både eddik, sukker, og kål.

Oppskriften er visst Bent Stiansens anbefalte, for 4 personer. Koketid 1 time ( noen andre oppskrifter oppgir 1 1/2 time, så sjekk om den er mør nok. Jeg tok min etter 1.15 timer og da var den helt fin.) 

  • 750g kål 
  • 500ml ( 5 dl) vann
  • 1 dl eddik 7% ( går helt fint med 5%)
  • 1 dl sukker
  • 1 ss salt
  • 1 ss karve
  • o.5 ts hvit pepper
  • o,5 dl ribbefett (hvis det er til julemiddag) 

Surkålen er ferdig etter 1 time koking på svak varme.  Første egenlagde. 

Du kutter opp kålen i tynne strimler, og koker den på svak varme i vannet sammen med eddik og alle krydderiene i 1 time. Rør rund innimellom og kjenn på den gode duften. Da jeg lagde surkål var det mye væske igjen i gryten som du bare siler bort. 

Ha en riktig god søndagsmiddag med din egen surkål. 

Related Post

Kommentarer