Aseem – en usynlig historie fra langt borte i nærheten

Aseem – en usynlig historie fra langt borte i nærheten er en roman av forfatter Trond Wilberforce Vorhaug (f. 1976) som ble utgitt høsten 2023 på Kolofon forlag. Dette er er en roman som tar leserne inn i en verden de fleste av oss ikke kjenner så godt til – nemlig menneskehandel og utnyttelse av unge mennesker til egen økonomisk vinning. Boken tar med andre ord opp et tema som er svært aktuelt i vår tid hvor produsenter stadig blir presset på pris i et svært konkurranseutsatt marked. At barn utnyttes til produksjonsarbeid er helt uakseptabelt og er noe myndigheter og vi som mennesker må kjempe imot.

I denne boken kan vi lese og oppleve livet gjennom øynene til to unge mennesker med helt ulike forutsetninger for å lykkes, men begge med samme håp om en bedre fremtid.

Romanen «Assem – en usynlig historie fra langt borte i nærheteble utgitt i 2023 og er skrevet av Trond Wilberforce Vorhaug.

En brilliant start på boken

Forfatteren starter boken genialt etter min mening! Vi blir tatt med inn i en forrykkende gebursdagsfest, med god mat og masse kaker, og hvor alle er glade, danser og synger. Forfatteren bruker også tekst fra Assem sitt opprinnelige språk som gjør stemmingen mer autentisk for oss lesere. Jeg blir dratt inn i festen, kan høre latter og kjenne duftene av mat og kaker. Men det går ikke lang tid før vi som lesere raskt skjønner at denne gebursdagsfesten er en «drømmetanke.» På denne måten forstår vi at Assem ikke har foreldre som steller i stand gebursdagsfest og at han trolig aldri har feiret gebursdag på en slik måte. Samtidig får forfatteren presentert hans alder (13 år) og etnisitet. Dette pirrer nysgjerrighet og vi som leser ønsker å vite mer, og blir derfor dratt med videre i boken.

Fabrikken og lagerrom-D

Vi blir så tatt med inn i Assem sin verden som stort sett er på fabrikken. Her blir vi kjent med hans nærmeste venn Paleesha og den slemme Tamonash som er fabrikkbestyrer. I et kapittel kan vi lese om at Assem og «barna» begynner å synge, og at Aseem tar litt for mye av, og må ta straffen som er å overnatte på lagerrom D. Bestyreren påpeker at de som er på fabrikken er «heldige», og det stikker langt inn i hjerteroten når bok skildrer og gir et såpass sterkt inntrykk av hvordan disse barna har det på fabrikken. Lange dager, varmt, svette, og et rullerings-system som skal pushe dem enda mer. I tillegg lever de alltid i frykt fra å gjøre noe feil, som igjen vil bli straffet. Det store spørsmålet som raskt dukker opp er: hvor lenge skal Assem og de andre jobbe på fabrikken og hvordan kommer de seg ut av den situasjonen? Vi kan lese om mannen som monterte en vifte slik at de skulle arbeide mer effektivt. Deretter inspeksjoner i fabrikken, alt dette gir barna et lite lite håp om at det er noen «der ute» som skal se hvordan de har det, og ja hjelpe dem ut til et bedre liv. Så blir vi introdusert Barakah som er med på demonstrasjoner og opprør mot presidenten. Kan han hjelpe og hvilke roller får han oppi alt dette?

Så introduserer vi for norske leena. Min tanke blir med en gang… Kommer hun i kontakt med Assem? Kan hun «redde» Assem? Det å introdusere en annen person fra en helt annen verdensdel, åpner opp for et utall av muligheter i bokens historie, men først og fremst ønsker vi som lesere at Assem og de andre barna på en eller annen måte kan får hjelp. Dermed stiger spenningen og forventingene i boken. Historien har et spennende driv fra første setning – og er ikke lett å legge den fra seg. Jeg kan røpe så mye at Ja – norske Leena får kontakt med fabrikksjefen Tamonash senere i boken. Historie spenner seg altså over mange år. Hvordan alt ender skal jeg ikke røpe her, men historien er etter min menig troverdig. Når Assem vokser opp så vil han også bære på en tung ryggsekk av sår og opplevelser som må bearbeides. Noe forfatteren også får belyst.

Humor gjennom boken

Når man skriver om et så alvorlig tema har forfatteren klart å innbake en del humor i boken, men humoren er ikke kun for oss lesere, for jeg tror faktisk at mennesker som er i en vanskelig situasjon, nettopp trenger humor, trenger å le, for å «overleve» eller holde ut noe som er vanskelig over lengre tid. Humoren blir en stryke som hjelper oss gjennom vanskelige tider. Dette mener jeg også forfatteren har klart å få frem viktigheten av, gjennom boken. Samtidig som humoren også gir oss et håp om en løsning og et bedre liv.

Språket og bildebruken er solid

Jeg synes forfatteren skriver veldig godt! God flyt, lettfattelig samtidig som det krydres med gode skildringer og bildebruk når det passer. Dialogen altså samtalene, er utmerket, etter min menig og det er en god blanding av dialog og fortellerstemmen. At forfatteren også bruker det opprinnelig språk til Assem f.eks. i sangen, gjør det hele bare mer autentisk. Et solid håndtverk av Trond Wilberforce Vorhaug, og en bok som er spennende og kjekk å lese, selv om temaet er svært alvorlig.

Tittelen på boken er også svært bra og til ettertanke; at de klærne vi kjøper og har på oss har en usynlig historie bak seg, som altså er kommet oss nær ved at vi bærer dem på oss, og nå også kan vi lese om dem.

Bokfakta


Tittel: Aseem – en usynlig historie fra langt borte i nærheten
Forfatter: Trond Wilberforce Vorhaug
Sjanger: Roman, moderne litteratur
Bokforlag: Kolon forlag AS
Publiseringsdato: September 2023
Format: Innbundet / E-bok nedlastbar.
Språk: Norsk, bokmål
Antall sider:
348

Et solid håndverk av Trond Wilberforce Vorhaug, og en bok som er spennende og som berører hjerter. Språket er lettfattelig, men samtidig krydret med bilder og humor som skaper god innlevelse, og gjør det kjekt å lese, selv om temaet er svært alvorlig. Historien inneholder et persongalleri fra ulike verdensdeler, men så sys alt mesterlig sammen til slutt.

Hvor kjøpe boken?

Boken kan bestilles på de fleste nettbokhandlere: (Priser oktober 2023).


Om forfatter

Trond Wilberforce Vorhaug


Trond Wilberforce Vorhaug (f. 1976) jobber som lærer, musiker og forfatter. Han bor i Grimstad, er gift og pappa til tre. I 2018 debuterte han som musikalforfatter og -komponist da musikalen Aseem ble uroppført i Grimstad Kulturhus for fulle hus. Hans debutroman, Det meste som skjer, er usynlig, ble utgitt på Lunde forlag i 2015 og fikk gode omtaler.

Sist oppdatert 10. desember 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser. Reiser, hotell - og restauranter, natur
barbering, parfyme, eller film og bøker.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.

Hosted by Cloudways | Powered by WordPress