Stekepanner er noe av det vi bruker mest på kjøkkenet. For å oppnå perfekt stekt mat er det ikke til å unngå at kokken må ta mesteparten av skylden eller æren for resultatet. Rett varmebehandling, stekeolje eller smør, tid, timing, krydder,  ja mange forskjellige hensyn må tas. En skikkelig stekepanne er allikevel viktig for godt sluttresultat.

Stekepanne i karbonstål fra franske De Buyer Element B 24cm

Å velge stekepanner handler veldig om behov og vedlikehold

Hvilke stekepanne skal man velge? Først må du velge materiale og så ønsket utforming og størrelse. Stekepanner lages i følgende hovedmateriale: Støpejern, Aluminium og stål som fås i rustfritt - og karbonstål.

Når det gjelder utforming vil jeg her holde meg til den klassiske stekepannen, men det finnes andre varianter som f.eks. grillpanner, wokpanner, pannekakepanner og sautépanner.

Best størrelse synes jeg er 28 cm når man steker til flere, og dette er også det som er mest vanlig. Ønsker du å steke kun til en person så er 24 cm helt optimalt.

La oss se på de ulike materialer sine fordeler og ulemper.


STØPEJERN - Varer livet ut 

Jeg husker at mor hadde en støpejern stekepanne da jeg vokste opp. Den er som regel "bly tung" og var en stor utfordring for en liten pjokk som skulle hjelpe til med matlagingen. Støpejern gir god varmefordeling og holder høy varme over lengre tid.

Stekepanner

Morberg 28cm støpejern stekepanne med eikehåndtak og ekstra løfte håndtak på framsiden. Pris 799 kr. Foto:bakerenogkokken.no.

Fordel: Varer i generasjoner. Tåler høy varme over lengre tid. Perfekt til bruning og steking av biff, viltkjøtt og kjøttdeig. Gratis måte å få i seg ekstra jern på.

Ulempe: Den er ganske tung, noe som kan bli slitsomt hvis den skal brukes flere ganger for dagen. Sørg for å kjøp med ekstra "løftehåndtak" frempå støpejernspannen. Da han man løfte den med begge hender. Alternativ er å kjøpe en støpejernsgryte som også kan brukes til steking og bruning, samt lage gode gryteretter.

ALUMINIUM - Med slippbelegg (Non-Stick)

Disse stekepannene er laget av helstål i bunn og er dekket av et lag med aluminium for optimal varmefordeling. Stekeflaten, altså øverste belegg, er forseglet med titan. Giftstoffet PFOA som finnes i teflonpanner er nå forbudt av EU og Norge.

Klikk.no ble 13 Non-Stick aluminiums panner testet, og her var det en soleklar vinner: Woll Induction Line 28cm. Super til matvarer som skal stekes på lav eller medium varme og som har lett for å sette seg fast som fisk, pannekaker, eggerøre og omelett.

Woll induction Line

Woll Induction Line 28cm non-stick steikepanne ble testvinner. Pris 1099kr. Foto: Klikk.no.

Fordel: Non - Stick, betyr at maten ikke svir seg fast i bunnen og man kan bruke mindre fett ved steking. Aluminium leder varme bedre enn stål, noe som gir raskt oppvarming og jevn varme over hele stekeflaten. Vektmessig er disse også lettere enn støpejern og stål stekepanner.

Ulempe: Titan belegg slites gradvis og vil til slutt bli utslitt. Belegget vil ved forsiktig bruk og ved rett type steke redskaper av tre og plastbelegg kunne vare i mange år. Disse stekepannene tåler ikke så høye temperaturer som støpejern og stål, og belegg og aluminium kan ta skade ved høy temperatur over 250C. Vanlig steking vil foregå på lavere temperatur så normalt er ikke dette noe man trenger å bekymre seg over. Les mer om dette på dinside.no.

Stekepanner i aluminium med Non-Stick belegg er perfekt til egg og fisk. Foto av Jarosław Ceborski på Unsplash.

Rustfritt stål og karbonstål - Naturlig belegg ved langvarig bruk

Rustfritt stål og karbonstål må forbehandles! Stekepanner i rustfritt stål og karbonstål må forbehandles ved at man brenner inn et oljelag i bunnen av stekepannen. Det finnes også stekepanner i rustfritt stål som er belagt med Non-Stick titan belegg. Ulempen med Non-Stick belegget er at det blir slitt og hele stekepannen må skiftes ut etter et par år.

På rustfritt stål vil ikke dette brente oljelaget være synlig. Steikepannen vil allikevel være ganske blank og fin. Karbonstål vil imidlertid bli helt brent og sort etterhvert, noe som bare er bra. Hvis man rengjør med såpe og skrubb vil oljelaget forsvinne, og all mat vil svi seg fast til pannen! Trust me, I have tried! Med rett behandling er disse velegnet til steking ved alle temperaturer og kan vare livet ut.

Stekepanne i karbonstål (med høye kanter - Sautépanne) anvendes mye i profesjonelle kjøkken. Photo by Margo Brodowicz on Unsplash.

Fordeler med stekepanner i karbonstål eller rustfritt stål

Fordeler: Materialet har en rekke fordeler og de tåler også høy varme. Ved rett behandling vil steikepannen av stål kunne vare livet ut, og Le Creuset 3-Ply har livsgaranti på sine rustfrie stål stekepanner mot feil.

Rustfritt eller karbonstål er med andre ord utrolig slitesterkt. De får ikke riper ved bruk av plastikk og tre redskaper. Pannen vil ikke få bulker eller skjevheter ved normal bruk. De er også lettere enn støpejern og er enkel å rengjøre. Skyll stekepannen i varmt vann og bruk oppvaskkosten til å forsiktig rengjøre.

Stekepanner

Le Creuset 3-Ply har to lag rustfritt stål rundt en kjerne av aluminium for optimal varmefordeling. Pris 995kr. Foto:bakerenogkokken.no.

Ulemper med stekepanner i karbonstål eller rustfritt stål

Uten rett forberedelse og feil rengjøring vil mat feste seg og svi seg fast i bunnen. Hvis man ikke vet hvordan disse stekepanner virker kan de bli et mareritt!

Derfor må du brenne inn et tynt fett/oljelag i bunnen. Dette gjør du ved å helle litt solsikkeolje eller peanøttolje slik at oljen dekker bunnen av stekepannen, og så  varme den opp til røykpunktet (227C) hvor oljen begynner å røyke. Ha ventilator på og ikke inhaler røyken. Det blir uansett ikke så mye røyk at røykvarsler går av, eller at det blir tungt å puste.

Så sett stekepannen på et underlag og kjøl helt til normal rom temperatur i ca 20-30 min. Hell av resten av oljen og tørk stekepannen med papir. Den har nå en blank overflate, og er klar til første steking. Bruk alltid litt olje eller smør før du steker i denne typen. Du har nå en Non-Stick stekepanne hvor egg og mat ikke svir seg fast, men danser rundt på steikepannen. Innimellom kan du smøre stekepannen med litt olje.

Karbonstål vil danne et brunt og tilslutt et sort belegg i bunnen av pannen som bare er bra. Det ser kanskje ikke så vakker ut, men er helt normalt for karbonstål.

Tips til hvordan du kan slipe dine kniver.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Siteground
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Hold deg oppdatert!

Nyhetsbrev

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen