Safran – Verdens dyreste krydder

Safran er verdens dyreste krydder målt i pris per gram, hvor 1 gram koster mellom 54-100 kr. Krydderet brukes i mat, fargemiddel, legemiddel og i parfymer. Krydderet lages av de tørkede arrene/ pollenbærerne på en spesiell krokus blomst (Crocus sativus L.) hvor innhøstning foregår over en kort periode i okt/nov. Disse blir plukket for hånd og vanligvis med pinsett. Jo lengre disse trådene er, desto bedre er kvaliteten.

Safran

Safran fås kjøpt på spesielle innvandrer butikker og vanligvis på enkelte dagligvare butikker som Coop Prix og Meny. 1 gram koster 54-100 kr.

Krydder med lange tradisjoner

I dag står Iran for 95% av verdens eksporten, men i tidligere tider dyrket Spania og Sør-Frankrike krydderet som har lange historiske tradisjoner. Vi kan f.eks. finne Safran nevnt i det gamle testamentet i Høys. 4,14. I enkelte land brukes det også som et helsefremmende middel.

Pris og typer

Den kjente kokken Arne Brimi anbefaler å kjøpe safrantråder, som altså er ekte (les her). Ikke kjøp pulver-typen fordi det er blandet ut, og du vet ikke hva du får.

Pris per kg ligger mellom 50.000 og 100.000 kroner. Det betyr at 1 gram koster mellom 54 – 100 kr (fås på boks).

safran

Safran fås kjøpt i små plastikk esker hvor 1 gram koster mellom 54-100 kr.

Safran som smakstilsetter i mat

Safran brukes mye i mat som for eksempel i den kjente spanske retten Paella, eller den franske fiskesuppen bouillabaisse og i den italienske risotto alla milanses. Genrelt kan man også tilsette i ris, noe som gir en fin gul farge. Kan også brukes i bakst som for eksempel lussekatter.

Min erfaring og anbefaling

Min erfaring er at safran har en veldig særpreget smak slik at for mye ikke smaker godt, og vil ofte ødelegge total opplevelsen. Derfor er det viktig å bruke små mengder, og heller justere dersom man ønsker sterkere smak. Krydderet er veldig godt til fugl, synes jeg og passer ikke til hvilke som helst mat. Selv om safran er verdens dyreste krydder, er det ikke verdens beste etter min mening.


Tips! Les også om mitt favoritt krydder pepper.

Sist oppdatert 19. mars 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser. Reiser, hotell - og restauranter, natur
barbering, parfyme, eller film og bøker.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.

Hosted by Cloudways | Powered by WordPress