Min vri på Wenches raspeballer

Tormod

Oppdatert:

raspeballer

Raspeballer er en favoritt middag for meg. Den har mange navn; Komler, kompe, klubb og potetball. Vi som er fra Bergen kaller den for raspeball, og den er Vestlandets yndlingsrett. Vi går mann av huse for å gomle i oss denne herlige klumpen som består av mel og raspet potet.

Raspeball-komle-oppskrift

Min vri på den klassiske raspeball middag. Gulrot er ikke vanlig tilbehør, og mange liker en potet ved siden av, men er ikke et must for meg.

Når jeg lager raspeballer lage jeg til to middager, for oss blir det 4 porsjoner. Da kan jeg fryse ned en middag, eller ha den i kjøleskap noen dager. Jeg har lagt raspeballer med denne oppkriften og de blir veldig gode. Bruker Wenches oppskrift med noen justeringer, se Wenches oppskrift her.

Dette trenger du til fire porsjoner: Wenches oppskrift justert.

1,5 kg rå poteter (helst Beate)
200 500 g kokte poteter(Jeg vil si 2-3 poteter er nok 65g x 3= 200g )
4 dl byggmel
4 ss fin sammalt hvete
2 dl lettkokte havregryn Jeg dropper havregryn!
2 ts ss salt (Feil i oppskriften, 2 teskje salt, og ikke spiseskje)
1 1/2 kg salt eller røkt lammekjøtt, eventuelt 1 røkt svineknoke
250 g bacon kuttet i småtbiter.
1 kg kålrot (kok i biter, eller lag stappe)
4 røkte kjøttpølser. Min favoritt er 1 stk Vossafår pølse.

Slik gjør du:        

Kok potene, kålrot og kjøttet. Ta være på kjøttkraft vannet, hvor raspeballene skal koke senere.
Skrell og riv de rå potetene. Sil av væske med en spiseskje. Få bort litt overflødig væske, for deigen må få en noenlunde fast konsistens. Da bruker du også noe mindre mel. Mos de kokte potene og bland sammen med de revne. Bland inn salt og mel mens du rører godt med en sleiv.
Form raspeballene ved å bruke hånden og en fuktig skje. Sånn ca tennisball størrelse. Legg dem i den kokende kraften fra fåre/eller svineknoke. Baconbiter stekes i smør og servers som tilbehør.

Raspeballene bør koke på svak varme i  ca 40 min. Legg 4 røkte kjøttpølser uti de siste 15 min. Server med røkt lammekjøtt, eller svineknoke og topp med stekt bacon, smeltet smør, sammen med kokt kålrot eller kålrotstappe.

Noen liker å ha en kokt potet ved siden av raspeballen. Det er ikke et must for meg, da tar jeg heller en ekstra raspeball! Gulrot går til alt, og er godt selv om kålrot trolig er nok «grønt» til denne retten.

God fornøyelse!

Sist oppdatert 15. september 2019

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.