Den 12. mann er en film basert på denne sanne historien om den utrolige heltemodige opprørssoldaten Jan Baalsuds flukt fra de tyske okkupantene i nord-Troms i 1943. Filmen er regissert av Harald Zwart.

Den 12. mann er ikke den første filmen om Jan Baalsrud

Det er ikke tilfeldig at jeg skriver om filmen Den 12. mann i dag. 9. april var dagen hvor Norge i 1940 ble angrepet og okkupert av Tyskland under den 2. verdenskrig. Den 12. mann er ikke den første filmen om Jan Baalsrud. I 1957 kom filmen "Ni liv" som også ble nominert til Oscar-prisen for beste utenlandske film.

Den 12. mann handler om Jan Baalsrud sin utrolige overlevelseshistorie fra andre verdenskrig

Tolv norsk sabotører fra Kompani Linge får i oppdrag å sprenge ulike tyske strategiske mål i Nord-Troms, men blir oppdaget og overrasket av de tyske soldater. Elleve blir tatt, og bare den 12. mann klarer å slippe unna. Jan Baalsrud flykter ut den iskalde nordnorske vinteren med Gestapo jagende like bak. Tyskerne igangsetter en storstilt jakt på nordmannen, og ryktene om den norsk helten på flukt, sprer seg i området. Uten å være klar over det, blir Baalsruds vilje til å overleve et symbol for den norsk motstandsbevegelsen.

Jan Baalsruds to måneder lange flukt regnes fortsatt som en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig.

Thomas Gullestad med suverent debut

Jan Baalsrud spilles av Thomas Gullestad, som debuterer som skuespiller. For det første er han utseendemessig ganske lik Baalsrud fra krigens dager. Han måtte også ta av 8 kg i forkant av rollen, og gjør en meget god skuespiller prestasjon. Andre norske medvirkende skuespillere er Mads Sjøgren Pettersen og Marie Blokhus.

Jan Baalsrud spilles av Thomas Gullestad som gjør en meget god rollefigur. Foto Filmweb.no. 

Gestapo-sjef i Tromsø Kurt Stage spilles av den kjente og dyktige irske skuespilleren Jonathan Rhys Meyers, som også måtte lære seg tysk i forkant av rollen. Jeg synes han passer perfekt som Gestapo-sjef. Ved å la Meyers tidvis stirre tankende ut i de iskalde omgivelsene, fremheves Kurt Stage sin intelligens og årvåkenhet, og ikke minst hvor personlig han tok jobben som Gestapo-sjef.

Gestapo-sjef Kurt Stage spilles av Jonathan Rhys Meyers. Foto Filmweb.no. 

Filmen kan kjøpes på: (Priser april 2018)
- Platekompaniet.no: 159,50 kr DVD/Blu-ray 179,50 kr.
- iTunes: 139 kr HD.
- Plejmo.com: 149 kr SD/HD.

Filmen kan leies fra og med 23. april 2018.

Filmfakta:

Den 12. Mann
Krigsfilm
Utgivelse
 2018

Manus forfatter: Alex Boe, Petter Skavlan
Produsent: Aage Aaberge (Nordisk Film Production), Espen Horn (Motion Blur), Veslemøy Ruud Zwart (Zwart Arbeid)
Nasjonalitet: Norsk       
 2 time, 15 min
 12 år.

Norsk krigsdrama på sitt beste. 

Offisiell filmtrailer kan sees på Youtube nedenfor.

Tips! På filmweb.no finner du nyttig informasjon om kinofilmene!

En annen krigsfilm jeg kan anbefale er Kongens Nei.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.