Våren 2018 – skift til sommerdekk

Tormod

Oppdatert:

sommerdekk

Dekkskift kommer alltid litt brått på. Påskeferien er over og i lavlandet er våren i anmarsj. Fristen for å skifte til sommerdekk er første mandag etter 2. påskedag, som i år er 9. april 2018, med unntak av Nord-Norge som har 1. mai.

Vegvesenet påpeker at denne datoen ikke er absolutt. Kravet om tilstrekkelig veggrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk og kjetting kan benyttes. Det er ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk, men disse bør ikke brukes om sommeren.

sommerdekk

Husk å skifte fra vinterdekk til sommerdekk, første mandag etter 2. påskedag.

Skift i tide til sommerdekk, men vær skodd etter forholdene

Reglene er at man skal være skodd etter forholdene og at bilen oppfyller kravene om tilstrekkelig veigrep. Dette må bilføreren selv vurdere. UP-mannskapene vil derfor vurdere nøye om de skal bøtelegge for feil bruk av piggdekk. Skal du kjøre over en fjelloverganger tidlig i april hvor det fremdeles er isete og glatt bør du vente med å skifte om.

Kjører du i lavlandet hvor gjennomsnittemperaturen ikke indikere is eller snø, ja da kan politiet med full rett gi deg en bot for kjøring med piggdekk. Og den er på 1.000 kroner per dekk. (Pris på bøter kan endres).

Kjører du piggfrie vinterdekk er det ingen frister for når du må skifte til sommerdekk. Det anbefales at du allikevel raskt skifter til sommerdekk når været tilsier, fordi sommerdekk har betydelig bedre veigrep på sommerføre enn piggfrie vinterdekk. Spesielt på våt asfalt. Bremsetester har vist at bremselengden på våt asfalt er mye lengre, og selv slitte sommerdekk har kortere bremselengde enn piggfrie vinterdekk.

Du kan lese mer om dekkskift på Statens Vegvesen, her.

Sist oppdatert 13. mars 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.