Dekkskift kommer alltid litt brått på. Påskeferien er over og i lavlandet er våren i anmarsj. Fristen for å skifte til sommerdekk er første mandag etter 2. påskedag, som i år er 9. april 2018, med unntak av Nord-Norge som har 1. mai.

Vegvesenet påpeker at denne datoen ikke er absolutt. Kravet om tilstrekkelig veggrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk og kjetting kan benyttes.

Frist for å ta av piggdekk er første mandag etter 2. påskedag, som i år er 9. april 2018. Det er ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk, men disse bør ikke brukes om sommeren.

Skift i tide til sommerdekk, men vær skodd etter forholdene

Reglene er at man skal være skodd etter forholdene og at bilen oppfyller kravene om tilstrekkelig veigrep. Dette må bilføreren selv vurdere. UP-mannskapene vil derfor vurdere nøye om de skal bøtelegge for feil bruk av piggdekk. Skal du kjøre over en fjelloverganger tidlig i april hvor det fremdeles er isete og glatt bør du vente med å skifte om.

Kjører du i lavlandet hvor gjennomsnittemperaturen ikke indikere is eller snø, ja da kan politiet med full rett gi deg en bot for kjøring med piggdekk. Og den er på 1.000 kroner per dekk. (Pris på bøter kan endres).

Kjører du piggfrie vinterdekk er det ingen frister for når du må skifte til sommerdekk. Det anbefales at du allikevel raskt skifter til sommerdekk når været tilsier, fordi sommerdekk har betydelig bedre veigrep på sommerføre enn piggfrie vinterdekk. Spesielt på våt asfalt. Bremsetester har vist at bremselengden på våt asfalt er mye lengre, og selv slitte sommerdekk har kortere bremselengde enn piggfrie vinterdekk.

Du kan lese mer om dekkskift på Statens Vegvesen, her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Cloudways
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Annet

Støtt oss

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Scroll to Top
Rull til toppen