Luminar Neo utfordrer Lightroom Classic

Å velge fotoredigeringsverktøy er avgjørende for å gi bildene dine den rette finishen og stilen du ønsker. To av de mest populære verktøyene på markedet i dag er Luminar Neo og Adobe Lightroom Classic. Begge har sine egne fordeler og funksjoner, men hvilket av dem passer best for dine behov? I dette innlegget vil jeg sammenligne disse verktøyene for å hjelpe deg med å ta en informert beslutning.

Lightroom Classic: Den etablerte giganten

Lightroom Classic fra Adobe har vært et essensielt fotoredigeringsverktøy for hobby fotografer og profesjonelle i en årrekke. Adobe Lightroom ble lansert i februar 2007 og ble utviklet for å hjelpe fotografer med å organisere, redigere og administrere sine digitale bilder på en effektiv måte. Programmet har gjennomgått flere oppdateringer og forbedringer siden den gang, og har blitt et av de mest populære verktøyene for fotoredigering og bilde administrasjon. En forvirring for mange bruker oppstod da Adobe lanserte en nettversjon som de kalte Lightroom, hvor alle filene er lagret og sikkerhetskopiert i skyen. Fordelene er at man kan arbeide på en hvilken som helt PC/Mac, iPad og telefon med å redigere bildene siden de er lagret i skyen. Bildene er også alltid «trygge» kontra at de er lagret lokalt på PC/Mac, som kan krasje når man minst venter det. Lightroom er en enklere, skybasert utgave av Lightroom Classic, mens Lightroom Classic er den mer avanserte versjonen som lastes ned og kjøres som en egen app fra lokal disk. Du kan lese mer om forskjellene på digital-foto.no.

Luminar Neo: Et solid alternativ til Lightroom Classic

I 2016 lanserte Skylum Software Luminar for MacOS, et alt-i-ett programvare for fotoredigering og et alternativ til Adobe Lightroom Classic. I 2017 lanserte selskapet Luminar for Windows. Luminar Neo er et mer avansert og funksjonsrik modulær versjon av Luminar, som ble lansert tidlig i 2022, og inkludert støtte for lag, AI-maskering, en rekke utvidelser, med mer. Luminar Neo har blitt svært populært også blant profesjonelle fotografer.

1. Brukervennlighet

  • Luminar Neo: Luminar Neo er kjent for sin brukervennlighet. Det har en intuitiv grensesnitt som gjør det enkelt for både nybegynnere og erfarne redigeringsentusiaster å komme i gang. Verktøyet har en rekke forhåndsdefinerte filtre og justeringsmuligheter som gjør det enkelt å forbedre bildene dine med bare noen få klikk.
  • Adobe Lightroom Classic: Er også brukervennlig, men det kan være litt mer komplisert å forstå for nybegynnere. Adobe har imidlertid gjort store fremskritt med tanke på brukervennlighet i de siste oppdateringene, og det er nå enklere å navigere gjennom programmet.

2. Funksjoner

  • Luminar Neo: Luminar Neo er kjent for sine kraftige AI-drevne verktøy. Den har funksjoner som AI-superoppløsning, AI-komposisjon, og AI-skinneutralisering som kan spare deg for mye tid i redigeringsprosessen. Luminar Neo har også en rekke kreative filtre og effekter som kan gi bildene dine en unik stil.
  • Adobe Lightroom Classic: Lightroom er kjent for sin omfattende samling av verktøy for fotoredigering. Det gir deg full kontroll over eksponering, farger, kontrast og mye mer. Lightroom er spesielt kraftig når det kommer til organisering av bilder og arbeidsflyt for profesjonelle fotografer.

3. Tilpasningsmuligheter

  • Luminar Neo: Legger stor vekt på kreativ frihet. Du kan tilpasse filtre og effekter for å oppnå den nøyaktige stilen du ønsker, og det er enkelt å eksperimentere med ulike redigeringsalternativer.
  • Adobe Lightroom Classic: Lightroom gir deg også store tilpasningsmulighet, spesielt når det gjelder finjustering av eksponering og farger. Dette gjør det til et utmerket valg for profesjonelle fotografer som ønsker full kontroll over redigeringsprosessen.

4. Pris

  • Luminar Neo: Luminar Neo tilbys som et engangskjøp og som abonnement. Fordelen med årlig eller 2 årig abonnement er billigere pris, og at man alltid har tilgang til nye funksjoner og oppdateringer som lanseres av Skylum. Per mnd: 11,95€ euro, 1 år; 6,58€, 2 år: 4,95€. Se prisoversikt her.
  • Adobe Lightroom Classic: Tilbys som en del av Adobe Creative Cloud-abonnementet, som inkluderer tilgang til andre Adobe-programmer som Photoshop. Prisen variere avhengig av planen du velger. Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop på datamaskinen og iPad-enheten og 20 GB skybasert lagringsplass koster 117 NOK pr mnd (år 2023). Se prisoversikt her.

Luminar Neo pr mnd er faktisk dyrere enn «Lightroom pakken» som også inkluderer Photoshop. Betaler man årlig for Luminar Neo blir prisen 75 NOK pr mnd, og helt ned til 56 NOK pr mnd for en to års plan.

Konklusjon

Begge fotoredigeringsverktøyene, Luminar Neo og Adobe Lightroom, har sine egne styrker og svakheter. Valget mellom dem avhenger av dine spesifikke behov og preferanser.

Hvis du er en nybegynner og leter etter en enkel og kraftig løsning med fokus på kreativitet, mener jeg at Luminar Neo er det rette valget for deg. Luminar Neo sine redigeringsmuligheter og ikke minst AI funksjoner er ganske imponerende, og ikke minst et program som er enkelt å forstå og bruke.

Hvis du er en profesjonell fotograf som trenger omfattende redigeringsverktøy og organisering av bildene er Adobe Lightroom fremdeles det beste og mest egnet. Adobe tilbyr også Photoshop i en pakke sammen med Lightroom Classic til en ganske fornuftig pris 117 NOK med tanke på at du også får Photoshop som nå også er oppdatert med AI funksjoner som regelrett er svært imponerende.

Jeg bruker Photoshop svært sjelden og det er en bratt læringskurve. Jeg ønsket å endre øyefarge på et bilde, og måtte sitte i timesvis å studere YouTube videoer før jeg fikk det til. Med Luminar Neo var det ett par klikk og programmet endret øyne automatisk, deretter kunne jeg endre styrke og effekter med justeringsbar.

Husk at begge verktøyene tilbyr gratis prøveversjoner, så det kan være lurt å eksperimentere med begge for å finne ut hvilket som passer best for din fotoredigeringsprosess.


Orginalt bilde heading: Photo by Alif Ngoylung on Unsplash. Himmelendring er gjort med Luminar Neo.

Sist oppdatert 16. september 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser. Reiser, hotell - og restauranter, natur
barbering, parfyme, eller film og bøker.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.

Hosted by Cloudways | Powered by WordPress