Passkeys erstatter passordbruken

Tormod

Oppdatert:

passkeys

Foto av Kelly SikkemaUnsplash

I den digitale tidsalderen vi lever i, har bruken av passord blitt en viktig del av våre «online liv.» Enten det er for å logge inn på e-postkontoene våre, sosiale medieprofiler eller nettbanken, så har passord vært hovedmetoden for autentisering. For de fleste av oss har det også medført mye fortvilelse. Enten har man glemt passordet, eller stadige påminnelser om å oppdatere passordet. Ofte har jeg vært så uheldig å stavet passordet feil ved første gangs innlogging, og har flere ganger måtte re-sette passordene. Derfor har passord husker vært helt uunnværlige, noen kommer integrert i operativsystemet eller man kan kjøpe tredjeparts passordhuskere.

Nå er tiden kommet for å fase ut de tradisjonelle passordene, og vi står ovenfor et nytt paradigmeskifte som kalles Passkeys. Flere store aktører som Apple, Adobe, Google og Microsoft har allerede etablert støtte for Passkeys. Passkeys er klar til å revolusjonere hvordan vi logger inn, forbedre sikkerheten og brukervennligheten, samtidig som vi kan si farvel til de gamle problemene knyttet til passord. I dette blogginnlegget skal jeg kort oppsummere denne nye teknologien, og hvordan den vil fjerne behovet for tradisjonelle passord.

Problemet med passord:

Passord har vært hjørnesteinen i digital sikkerhet i årtier, men de kommer med en rekke problemer:

 1. Kompleksitet: Brukere oppfordres til å opprette komplekse passord med en blanding av store og små bokstaver, tall og spesialtegn. Denne kompleksiteten fører ofte til at brukere heller lager passord som er lette å huske og dermed lettere å gjette.
 2. Glemsomhet: Med antall online kontoer vi administrerer, er det utfordrende å huske flere sterke passord. Dette resulterer i gjentatte passordbruk, som er en betydelig sikkerhetsrisiko.
 3. Sikkerhetsårbarheter: Passord kan stjeles, gjettes eller knekkes, noe som fører til uautorisert tilgang. Spredningen av datainnbrudd har gjort passordsikkerhet til en enda mer presserende bekymring.
 4. Ulempe: Hyppige passordendringer og tofaktorautentisering kan gjøre påloggingsprosessen tungvint og frustrerende for brukere.
 5. Phishing: Phishing-angrep er ofte avhengige av å lure brukere til å avsløre passordene sine, noe som forblir en betydelig sikkerhetstrussel.

Hva er Passkeys:

For å løse svakhetene med tradisjonelle passord tilbyr Passkeys en ny tilnærming for brukerautentisering og med mål om å eliminere problemene knyttet til tradisjonelle passord.

Passkeys er kryptografiske nøkler som fungerer som et alternativ til tradisjonelle passord. De er designet for å forbedre sikkerheten, redusere risikoen for brudd og forenkle påloggingsprosessen for brukere. Passkeys kommer i ulike former, inkludert:

 1. Biometriske Passkeys: Bruker biometriske data som fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning eller netthinneskann for autentisering.
 2. Maskinvaretoken: Små fysiske enheter som genererer unike nøkler for autentisering.
 3. Løsninger basert på mobil: Autentisering gjennom mobilapper ved hjelp av faktorer som enhetsidentitet, geolokalisering eller enhetsbiometri.

Hvordan fungerer Passkeys:

Passkeys opererer på prinsippet om asymmetrisk kryptografi, der en unik privat nøkkel lagres sikkert på brukerens enhet, mens en tilsvarende offentlig nøkkel brukes for autentisering. Slik fungerer det:

 1. Registrering: Under oppsett av kontoen genereres et unikt nøkkelpar for brukeren. Den private nøkkelen lagres sikkert på brukerens enhet, mens den offentlige nøkkelen deles med tjenesteleverandøren.
 2. Autentisering: Når en bruker prøver å logge inn, genererer enheten deres en kryptografisk signatur ved hjelp av den private nøkkelen og autentiseringsforespørselen. Denne signaturen sendes til tjenesteleverandøren.
 3. Verifisering: Tjenesteleverandøren anvender brukerens offentlige nøkkel for å verifisere signaturen. Hvis signaturen stemmer overens, blir brukeren autentisert og får tilgang.

Fordelene med Passkeys:

 1. Forbedret sikkerhet: Passkeys er i seg selv sikrere enn tradisjonelle passord. De er mindre sårbare for vanlige angrep som brute force, phishing og gjetting av passord.
 2. Forenklet brukeropplevelse: Brukere trenger ikke lenger å huske komplekse passord eller gjennomgå flertrinns autentiseringsprosesser. Dette forenkler påloggingsopplevelsen og reduserer brukerfrustrasjon.
 3. Redusert gjentatt passordbruk: Siden Passkeys er unike for hver tjeneste, er det ingen grunn for brukere å resirkulere passord, noe som eliminerer en betydelig sikkerhetsrisiko.
 4. Motstand mot datainnbrudd: Selv om en tjenesteleverandørs database blir hacket, er de stjålne Passkeys ubrukelige uten de tilsvarende private nøklene.
 5. Biometrisk autentisering: Spesielt biometriske Passkeys tilbyr en høy grad av sikkerhet ettersom de er basert på unike fysiske egenskaper.

Er du usikker på hvilke nettsider som støtter Passkeys?

Her er en oversikt laget av 1Password.

Konklusjon: Passkeys er fremtiden for autentisering

Tiden for tradisjonelle passord nærmer seg slutten, og Passkeys leder veien inn i fremtiden for autentisering. Disse kryptografiske nøklene tilbyr forbedret sikkerhet, en forenklet brukeropplevelse og potensialet til å gjøre tradisjonelle passord til en saga blott. Selv om det er utfordringer og bekymringer som må håndteres, gjør fordelene med Passkeys dem til en lovende løsning på de vedvarende problemene knyttet til passord.

Overgangen til Passkeys er allerede i gang, og flere selskaper og organisasjoner har begynt å implementere denne teknologien. I årene som kommer kan vi trolig forvente følgende:

 1. Bred aksept: Ettersom Passkeys blir mer standardisert og brukervennlige, vil de sannsynligvis bli den foretrukne autentiseringsmetoden for mange online tjenester.
 2. Integrasjon av biometri: Biometriske Passkeys vil bli stadig mer vanlig, med flere enheter og tjenester som tilbyr ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykkautentisering.
 3. Flerfaktor Passkeys: Kombinere flere Passkey-typer for økt sikkerhet. For eksempel bruk av fingeravtrykksskanning i kombinasjon med autentisering via mobil enhet.
 4. Passordløs autentisering: Tradisjonelle passord vil gradvis bli utdatert, og brukere vil kun stole på Passkeys for autentisering.
 5. Regulatoriske hensyn: Regjeringer og reguleringsorganer må etablere retningslinjer og lover angående bruk av Passkeys, spesielt når det gjelder biometriske data.

Mens Passkeys fortsetter å utvikle seg og får bred aksept, kan vi se frem til en sikrere og mer brukervennlig online verden der frustrasjonen over glemte passord og risikoen for datainnbrudd er lagt til historiebøkene.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.