Der Untergang er en god og sterk film fra andre verdenskrig. Filmen skildrer Hitlers siste uke i bunkeren under bakken bak det gamle rikskanselliet i Berlin. "Der Untergang" ble en stor suksess i Tyskland. Filmen er ratet til 8,2 på IMDb. Filmen fikk terningkast 6 av Bergens Tidende, NRK og FilmMagasinet. Produksjons- kostnadene var på 13,5 millioner euro, noe som gjør filmen til den nest dyreste tyske film etter Das Boot.

Der Untergang - Film for de historiske interesserte

Dette er en film du absolutt må få med deg! Spesielt hvis du er historisk interessert eller fascinert av begivenhetene under 2.verdenskrig. Filmen er godt laget og gjenskaper et godt bilde av Hitlers tilværelse den siste uken av krigen. Føreren ble spilt av den sveitsiske veteranskuespilleren Bruno Ganz. Jeg mener han gjør en helt glimrende skuespiller prestasjon. Ian Kershaw skriver i avisen The Guardian at Brunos stemmen er "grøssende autentisk." Avisen Die Welt skriver i sin omtale av filmen at  "Bruno Ganz leverer den mest overbevisende Hitler-rollen noensinne."

Hitler spilles av Bruno Ganz som høstet mye ros for sin rolle som Der Fuhrer. Foto hentet fra Filmweb.no. 

Der Untergang - basert på Hitlers sekretær Traudi Junge sin biografi

Filmen er blant annet basert på Traudl Junge sin biografi "Bis zur letzten Stunde" som hun skrev på sine eldre dager sammen med forfatteren Melissa Müller. Traudl Junge var Hitlers sekretær og var til stede de siste dagene i Førerens bunker. Hun klarte å unnslippe russerne og Berlin.

Manusforfatter og produsent Bernd Eichinger leste den tyske historikeren Joachim Fests sin skildring i boken "I Hitlers bunker. Det tredje rikets dager" (N.W. Damm & Søn, 2004). Han skjønte raskt at denne versjonen av historien var nøkkelen til filmen han i flere tiår hadde hatt lyst til å lage.

Produksjonskostnadene for Der Untergang var på 13,5 millioner euro, noe som gjør den til den nest dyreste tyske film etter Das Boot.

Filmfakta:

Der Untergang
Drama
Utgivelse
 2004 (2005 i Norge)
Oliver Hirschbiegel
Manus forfatter: Bernd Eichinger og Joachim Fest
Produsent: Bernd Eichinger
Musikk: Stephan Zacharias
Nasjonalitet: Tyskland        
 2 time, 36 min
15 år

Offisiell filmtrailer kan sees på Youtube nedenfor.

Les også om filmen "Den 12. mann" som er en sterk historie om den norske motstandsmannen Jan Baalsud.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.