Hystadmarkjo – en vandring langs kysten

Friluftsområdet Hystadmarkjo ligger like øst for Leirvik sentrum ca 2,5 km. Turen går gjennom Hystadmarkjo helt nede ved kysten. Du verden for en fantastisk tur! Løypa starter ved Apply Leirvik eller ved båthavnen i Sævarhagen. Her er det god plass til parkering som selvsagt er gratis på begge steder.

Idylliske badeviker er noe av det første man opplever på turen som går langs sjøen. Foto: 25.07.2015 av Tormod Gundersen.

Da vi bodde på Stord sommeren 2015 fikk vi anledning til å bli bedre kjent med øya som man vanligvis bare passerer på E39 på vei fra Bergen til Stavanger. Vi fant fort ut at Hystadmarkjo er et svært populært turområde, og vi måtte selvsagt utforske løypa. For en fantastisk tur som ligger helt nede ved kysten.

Hystadmarkjo har vernet svartorskog og vakre badestrender

Område består av et naturreservat, verna svartorskog og fine badeviker. Langs løypa er det satt opp informasjonstavler som forteller om natur, kultur, miljø og friluftskvalitetene i område. Det er også satt opp benker på enkelte plasser. Det å gå langs kysten og kjenne den salte sjølukten kombinert med skogens trær er både forfriskende og herlig.

Her nyter man skog og sjø på samme tid og vi forelsket oss raskt i Hystadmarkjo. Foto: 25.07.2015 av Tormod Gundersen.

Like ved båthavnen vandrer man langs en steingard til kolerakirkegården. Denne ble bygd like etter koleraepidemien i 1849 og er et minnesmerke satt opp for å hedre de som ble rammet.

Man kan enten gå rundt eller frem og tilbake på den 2 km lange grusstien, som er en lett fottur på omtrent 1 time. Her blir man ikke våt på beina, så lenge man ikke vasser uti sjøen, og joggesko passer helt fint til denne turen.

Du kan også lese om turen på Godtur.no.

Privat videoklipp Hystadmarkjo

Bildegalleri fra Hystadmarkjo sommeren 2015


Tips! Les også om Eventyrskogen på Stord ved Landåsen som er full av dukker, troll og eventyrfigurer.

Sist oppdatert 23. april 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser. Reiser, hotell - og restauranter, natur
barbering, parfyme, eller film og bøker.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.

Hosted by Cloudways | Powered by WordPress