Vi besøkte Jena som ligger i Tyskland i 2007. En vakker by i den tyske delstaten Thüringen. Den har omkring 100 000 innbyggere og ligger ved elven Saales, i dalføre omkring 70 kilometer sørvest fra Halle. Da min far hadde kjøpt bil i Jena ble jeg selvsagt med på å få doningen hjem. Vi flydde til Berlin og tok toget til Jena. Der ble vi hentet av en venn som viste oss rundt i denne vakre og koselige byen.

Her er vi i Jena og de gamle stein bygningene viser at denne byen har gamle røtter. 

Byen historie strekker seg langt tilbake til 1100-tallet hvor byen ble styrt av Lobdeburg-slekten som i 1230 gav Jena bystatus og som kort tid etterpå bygde en bymur.

Jena

Kart som viser hvor Jena ligger, omtrent 26 mil sør - vest for Berlin. Gjennom byen er det gode forbindelser til Autobahn A4 som krysser  A9 omtrent 20km øst for byen. A9 går fra München og Nürnberg i sør til Leipzigog Berlin i nord.

Byen er også et jernbaneknutepunkt og har derfor gode forbindelser med øvrige deler av forbundsrepublikken.

Det velkjente landemerke i Jena heter Jentower, er 144,5 m høyt og ble bygd mellom 1970-72. Det var den høyeste bygningen i DDR.

Jena har lange røtter som en viktig studentby

I Jena finnes en optisk industri som siden midten av 1800-tallet har vært verdenskjent, og grunnlagt av Carl Zeiss.  Byen er også kjent for sitt universitet som heter Friedrich-Schiller-UniversitätI vintersemesteret 2010 hadde universitetet omkring 21 400 studenter og 340 professorer.

Gamle kirker stikker seg alltid frem og setter et nostalgisk preg på bybilde. 

Tyske pøler er noe for seg selv. 

Det som jeg elsker med Tyskland er utvalget av pølser. Vi er vant til Gilde og Nordfjord Kjøtt. I Tyskland har man mye større utvalg. Jeg kom over en blogg hvor en gjeng med 6 reisebloggere dro til Tyskland i oktober 2015 på en oppdagelsesferd for å finne ut litt mer om Tysklands sterke mattradisjon rundt pølser, eller würst som det heter der.

På denne reisebloggen skriver de blant annet; "Man kan si masse om pølser, men de tyske pølsene var av en helt annen kvalitet og ble laget med mye mer stolthet enn hva jeg noengang har opplevd med butikk-kjøpte pølser her hjemme."

Vi spiste selvsagt mye bratwurst en pølse laget av gris, okse og/eller kalv. Den tyske og opprinnelige bratwurst er oftest krydret med hvitløk, muskat, kryddernellik, kummin og i noen tilfeller merian

Tyskland er kjent for sine kvalitetspølser og må bare oppleves. 

Flott arkitektur i bakgrunnen av frukt- og grønnsakstorget. 

Til slutt et bilde nord for Jena på et sted som heter Dornburg.

Nord for Jena ved Dornburger Schlösser i nydelige omgivelser.

Så bar det hjemover til Norge og et farvel til autobahn og tyske pøler. Vi kjørte pent og pyntelig fikk pølsene trygt hjem.

Les også da vi kjørte over Atlanterhavsveien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Cloudways
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Annet

Støtt oss

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen