Tyskland – Da vi besøkte Jena

Tormod

Oppdatert:

Jena

Vi besøkte Jena i slutten av august 2007. Jena er en vakker by i den tyske delstaten Thüringen. Den har omkring 100 000 innbyggere og ligger ved elven Saales, i dalføre omkring 70 kilometer sørvest fra Halle. Da min far hadde kjøpt bil i Jena ble jeg selvsagt med på å få doningen hjem. Vi flydde til Berlin og tok toget til Jena. Der ble vi hentet av en venn som viste oss rundt i denne vakre og koselige byen.

Jena

Her er vi i Jena og de gamle stein bygningene viser at denne byen har gamle røtter. 

Byen historie strekker seg langt tilbake til 1100-tallet hvor byen ble styrt av Lobdeburg-slekten som i 1230 gav Jena bystatus og som kort tid etterpå bygde en bymur.

Jena

Kart som viser hvor Jena ligger, omtrent 26 mil sør – vest for Berlin.

Gjennom byen er det gode forbindelser til Autobahn A4 som krysser  A9 omtrent 20km øst for byen. A9 går fra München og Nürnberg i sør til Leipzigog Berlin i nord.

Byen er også et jernbaneknutepunkt og har derfor gode forbindelser med øvrige deler av forbundsrepublikken.

Jena

Det velkjente landemerke i Jena heter Jentower, er 144,5 m høyt og ble bygd mellom 1970-72. Det var den høyeste bygningen i DDR.

Jena har lange røtter som en viktig studentby

I Jena finnes en optisk industri som siden midten av 1800-tallet har vært verdenskjent, og grunnlagt av Carl Zeiss.  Byen er også kjent for sitt universitet som heter Friedrich-Schiller-UniversitätI vintersemesteret 2010 hadde universitetet omkring 21 400 studenter og 340 professorer.

Jena

Gamle kirker stikker seg alltid frem og setter et nostalgisk preg på bybilde. Foto: Tormod Gundersen. 

Tyske pøler er noe for seg selv. 

Det som jeg elsker med Tyskland er utvalget av pølser. Vi er vant til Gilde og Nordfjord Kjøtt. I Tyskland har man mye større utvalg. Jeg kom over en blogg hvor en gjeng med 6 reisebloggere dro til Tyskland i oktober 2015 på en oppdagelsesferd for å finne ut litt mer om Tysklands sterke mattradisjon rundt pølser, eller würst som det heter der.

På denne reisebloggen skriver de blant annet; «Man kan si masse om pølser, men de tyske pølsene var av en helt annen kvalitet og ble laget med mye mer stolthet enn hva jeg noengang har opplevd med butikk-kjøpte pølser her hjemme.»

Vi spiste selvsagt mye bratwurst en pølse laget av gris, okse og/eller kalv. Den tyske og opprinnelige bratwurst er oftest krydret med hvitløk, muskat, kryddernellik, kummin og i noen tilfeller merian

Jena

Tyskland er kjent for sine kvalitetspølser og må bare oppleves. Foto: Tormod Gundersen.

Jena

Flott arkitektur i bakgrunnen av frukt- og grønnsakstorget. Foto: Tormod Gundersen. 

Til slutt et bilde nord for Jena på et sted som heter Dornburg.

Jena

Nord for Jena ved Dornburger Schlösser i nydelige omgivelser. Foto: 30.08.2007 av Tormod Gundersen.

Så bar det hjemover til Norge og et farvel til autobahn og tyske pøler. Vi kjørte pent og pyntelig fikk pølsene trygt hjem.


Tips! Les også da vi kjørte over Atlanterhavsveien.

Sist oppdatert 5. mai 2024

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.