Nøttveitveten – Populær tur på Manger

Tormod

Oppdatert:

Manger

Nøttveitveten er en svært populær fjelltopp som ligger på Manger vest på Radøy. Fra toppen av fjellet har man estående utsikt over Mangerfjorden. Vi nordmenn er like mye fødd med sko på beina som med ski. For tar du en titt i turboka på Nøttveitveten, Manger svar på Mount Everest, ja så ser en fort at interessen for turgåing er stor.

Manger

Toppen av Nøttveitveten (205 moh) er markert med en steinvarde som er skiltet M.U.L 1983, mens Gapahuken ble satt opp i 2004.

Gapahuk bygd i 2004 på Nøttveitveten ved Manger

I Gapahuken som ble reist i 2004 av Manger bygdelag, henger det topp 10 eller 20 lister, fra årenes løp. Flere navn går igjen, og jeg beundrer den iver og treningsglede de har. Jeg skriver meg alltid inn i boka, selv om jeg vet at mitt navn neppe kommer til å henge på veggen, med det første…

Utsikt fra Nøttveitveten er helt enestående

Belønningen for strevet er en enestående utsikt over Mangerfjorden, Øygarden, Fedje, Austreim, Lindås, og på klarvær ser man innover byfjellene. Opplevelsen kan nesten ikke beskrives med ord, og er vel litt avhengighetsskapende?

Vi som er fra Radøy er i alle fall svært glad i Nøttveitveten, men man kan også gå videre til Morkefjellet (217 moh) dersom man har krefter eller lyst. På veien videre til Morkefjellet er det nå montert tre-ramper på utsatte sørpete partier, slik at man unngår å bli gjørmeskitten inn til beinet.

Manger

Utsikt fra Nøttveitveten over Mangerfjorden hvor Hurtigruta er på vei mot Bergen. Foto: Tormod Gundersen.

Tre-ramper montert på vei til Morkefjellet

Vi som er fra Radøy er i alle fall svært glad i Nøttveitveten, men man kan også gå videre til Morkefjellet (217 moh) dersom man har krefter eller lyst. På veien videre til Morkefjellet er det nå montert tre-ramper på utsatte sørpete partier, slik at man unngår å bli gjørmeskitten inn til beinet.

Manger

Tre-ramper er nå bygget opp til Morkefjellet, slik at man unngår søle og skitt. Foto: Tormod Gundersen.

To start steder for turen til Nøttveitveten

For å komme opp er det vanlige er å gå fra Solendfjellet eller fra Morken nede ved veien. Går man fra Solendfjellet er det fint terreng helt til man kommer inn i bakken opp til Nøttveitveten. Går man skogen opp er det tørrere, men man må passe seg for glatte røtter spesielt ned igjen. Går man utsiden er det ganske mange bløte partier og bratt de siste 50m opp til toppen.

Start på stigningen opp til Nøttveitveten fra turløype fra Solendfjellet. Foto: Tormod Gundersen.

Manger

Kart over turløype fra Solendfjellet – Nøttveitveten (1.20t) – Morkefjellet (2.0t) tur-retur.

Flere detaljer kan du lese på Ut.no som har beskrevet disse to turene som er kjekk å lese.
Tur: Nøttveitveten- Morkefjellet.
Tur: Solendfjellet-Nøttveitveten.

Les også om turen jeg skrev om i Mangermarka og når trærne på Nøttveitveten knakk som fyrstikker i vinterstormen

Fotogalleri fra bilder til Nøttveitveten


Tips! Les om tur Radøy – Tur til Syltaneset.

Sist oppdatert 7. mai 2024

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.