Kunst / Reise

Oslo

Tigeren i Tigerstaden

Oppdatert:

Begrepet og navnet «Tigerstaden» om Oslo kan føres tilbake til Bjørnstjerne Bjørnsons dikt Godt mot i samlingen Digte og sange fra (1870). I diktet skildres en kamp mellom en landsens hest og en tiger (symbol på byen). I en artikkel i Morgenbladet i 1889 uttales at Bjørnson utslynger hånende ord mot Christiania, «denne kolde by, som han tidligere har kaldt «tigerstaden»».

Tigerstaden

Her står skulptur av tigeren på Jernbanetorget foran Oslo Sentralstasjon og skuer utover byen og oppover mot Carl Johans Gate. Foto: Tormod Gundersen. 

Etter Bjørnstjerne Bjørnson har begrepet blitt brukt av blant andre Christian Krohg, Nils Collett Vogt og Rudolf Muus, ref Wikipedia. For folk idag og beboere i Oslo er selvsagt begrepet «Tigerstaden» nå mer positivt ladet og brukes med stolthet.

I løpet av årene er det blitt utplassert en rekke skulpturer av tigre blant annet en større bronseskulptur laget av billedhuggeren Elena Engelsen foran Oslo Sentralstasjon.

Tigerstaden

Tigeren i bronse foran Oslo Sentralstasjon er et populært fotografi objekt. Foto: Tormod Gundersen. 

Tigerstaden

En rekke tigre er utplassert i Oslo og denne står på foran Oslo Sentralstasjon. Foto: Tormod Gundersen.

Det ble også utplassert en rekke skulpturer av tigre på Fridtjof Nansens plass foran Oslo rådhus i forbindelse med jubileumsåret 2000.

Velkommen til Tigerstaden!


Tips! Les også om Et lite glimt av Norges hovedstad.

Sist oppdatert 5. mai 2024

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.