Sjå, eg kjem snart! – bilete frå bedehusland

Tormod

Oppdatert:

Sjå, eg kjem snart! – bilete frå bedehusland er en billedbok av fotograf Erlend Berge. Boken ble utgitt i 2018. Dette er er en bok som har som hensikt å ta varte på en del av kristen norges bedehus historie, som nå er i ferd med å forsvinne for godt.

Billedboken «Sjå, eg kjem snart! – bilete frå bedehusland.» ble utgitt i 2018 og er laget av fotograf Erlend Berge i avisen Vårt land. Foto: Erlend Berge / Bedehusland.no.

Lite dokumentasjon om bedehushistorien

Historien om hvordan boken ble en virkelighet er hentet fra NRK sin reportasje. I mai 2016 sitter Erlend Berge foran PC`en. På Finn oppdager han oftere og oftere bedehus som skal selges. Han er fotojournalist i Vårt Land og leter alltid etter noe nytt å fortelle. Han får laget noen reportasjer om bedehus høsten 2016, men han innser raskt at det finnes lite dokumentsjon om bedehushistorien. Ingen lister. Ingen oversikter. Det finnes altså svært lite dokumentasjon av bedehusene i norge!

Bedehusene forsvinner i rasende fart, og ingen bryr seg?

I dag er flere bedehus omgjort til bolighus, restauranter og museer. Noen står til nedfalls. Det har ikke blitt gjort en telling av norske bedehus siden 1974. Da ble det talt 2.621 bedehus. Ingen vet hvor mange bedehus vi har igjen. Bare at de blir færre og færre.

Lekmannsbevegelsen startet på 1700-tallet og førte til store vekkelser over hele landet. Mange kom til tro på Jesus Kristus, og det ble for lite å samles i hjemmene. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet begynte arbeidet med å bygge bedehus. De fikk navn som Bethel, Zion og Bethania.

Norge rundt – for å dokumentere nedlagte Bedehus

Våren 2017 bestemmer Erlend Berge seg for å starte et større prosjekt i kjølevannet av de siste bedehussakene han har jobbet med. Erlend vil reise Norge rundt og dokumentere estetikken før den er borte. Han får flere støttepartnere som har tro på prosjektet, og tillatelse fra sin arbeidsgiver. Dermed blir boken en realitet, og etter 3 måneder på reis over hele landet, kan Erlend Berge presentere sine unike bilder av tilsammen 250 nedlagte bedehus.

Sjå, eg kjem snart! - bilete frå bedehusland

Mølstre bedehus ble tapetsert under en oppussing på 50-tallet. Dette bilde ble valgt som omslag på billedboken. Foto: Erlend Berge / Bedehusland.no.

Sjå, eg kjem snart! - bilete frå bedehusland

Dalsbygda bedehus har vært lite brukt de siste årene og skal rives. Bedehuset ligger i Skien kommune i Telemark. Foto: Erlend Berge / Bedehusland.no.

Bedehusland vant 1. pris i «Åpen klasse» i Årets bilde 2017.

Her er juryens begrunnelse:

Nostalgisk preg, vakker fargepalett, gjennomført og stilsikker. Fotografen skildrer en tid som snart er forbi og glemt. Historien fortelles gjennom rom og ikke gjennom mennesker. Samtidig er det spor etter menneskers liv, sporene på veien, maten til noen som nettopp har vært der, eller snart skal komme.

Sjå, eg kjem snart! - bilete frå bedehusland

Kastnes bedehus, Dyrøy kommune i Troms. Foto: Erlend Berge / Bedehusland.no.

Bokfakta

Sjå, eg kjem snart! – bilete fra bedehusland
Erlend Berge
Fotokunst, Kirkebygninger
Vårt land forlag
20. august 2018
Innbundet
191

Hvor kjøpe boken?

Boken kan bestilles på: (Priser juni 2020).


Tips! Les også om hvilke nettbokhandlere som er mest populære.

Info: Foto heading: Göteborgstryckeriet, hentet fra nettsiden Bedehusland.no.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.