Rosenkildehaven Bageri i Stavanger benytter en 250 år gammel vedfyrt ovn og er drives av Kjetil Junge og hans kone kona Mette Gulliksen. Historien bak dette bakeriet er helt enestående og unikt. Det har vært mye mediedekning både i aviser og på TV, noe jeg selvsagt ikke har fått med meg før nå nylig. Bageriet ligger i Bakergata 9 og har åpent hver fredag.
Fantastisk brød på Tango restaurant
For meg startet jakten på brødet og det ukjente bageriet da vi besøkte Tango restaurant hvor vi spiste en uforglemmelig treretters lunch lørdag 21. juni 2021 (Les mer her). Brødet vi fikk servert til maten var helt fantastisk og vi ble fortalt at dette var et lokalt steinovnsbakt brød. Jeg tenkte i ettertid å spørre Kjartan Skjelde om brødet, siden jeg av og til treffer på han i St. Olavs gate hvor han har sin base. Brødet gikk så i glemmeboken og til slutt klarte jeg å finne bakeriet. På Rosenkildehaven Bageri sin Facebook side kunne jeg lese at de har levert brød til Tango restaurant, og at de nå også leverer brød til Fisketorget Stavanger.
Rosenkildehaven Bageri sin Facebook side. De har åpent hver fredag og lørdag. Foto: Skjermdump Facebook.
Rosenkildehaven Bageri sin helt spesielle historie
Det er skrevet mange artikler om hvordan Rosenkildehaven Bageri ble til, og du kan lese mer om den på kuturminnefondet.no og på TV2. Kjetil Junge, forteller i disse artiklene at han arbeidet som snekker, og da han skulle pusse opp kjelleren i sitt eget hus fra 1830-tallet fikk han et lettere sjokk da han rev ned en murvegg og det kom en 250 år gammel bakerovn til syne. Ovnen ble sist ble brukt i 1905. Dette ble starten på en ny karriere for Kjetil Junge, som bestemte seg for å bli baker.
Kjetil Junge lager brød på gamle-metoden og bruker surdeig og en 250 år gammel bakerovn. Foto: Facebook.com/Rosenkildehaven
Selvlært baker
Kjetil sier til TV2 at han har prøvebak i ti år før han åpnet bageriet. I begynnelsen ble det mye prøving og feiling, både på temperaturkontroll og ingredienser. Kjetil forteller at han har lest mye og at surdeigen han bruker kan spores tilbake til Italia og skal være en 120 år gammel oppskrift. I tillegg bruker han råvarer som er dyrket lokalt fra Stavanger-området og som er økologiske.
– Vi har lyst til å gjøre minst mulig avtrykk. Vi henter ut ved og dyrker kornet lokalt – alt i Stavanger og det er godt gjort, sier han til TV2.
Bakerovnen holder jevnt 300 grader. De nystekte brødene blir hentet ut én etter én, og lukten av nystekt brød sprer seg i lokalet. Det er noe helst spesielt med denne ovnen, som du ikke får til i en vanlig ovn, sier han til TV2.
Rosenkildehaven bageri ligger i Bakergata 9. Foto: Tormod Gundersen.
Utsolgt hver fredag
Bakeriet er kun åpent hver fredag, fordi det tar tid å forberede og bake slik de gjorde før i tiden. De første kundene er på plass allerede før åpningstid, og med dagens kapasitet lager Kjetil omlag 150 brød, og hver fredag blir alle brødene utsolgt.
– Responsen har vært fantastisk, og det er en av drivkraftene til at jeg holder på med dette, i tillegg møter jeg så mange kule og forskjellige folk, sier Kjetil til TV2.
Brødene koster fra 150 kroner stykket.
At kokken Kjartan Skjelde ønsket seg brødene mine til sine spisesteder og at Arne Brimi liker mine brød er et kvalitetsstempel for meg, forteller Kjetil Junge i artikkelen på kulturminnefondet.no.
Bakeriet leverer:
- Pain d´hotesse
- Emmer, grov
- Pain de Campagne (bestselger)
- Grovt landbrød
- Emmer, fin i form
- Einkorn i form
- Spelt i form
- Grovt speltbrød
- Svensk tradisjonsbrød fra Gotland
Bakeriet publiserer utvalg av brød til salgs på deres Facebook side.
Pain de Champagne er aldeles nydelig og er et brød jeg kunne spist hver dag. Tormod Gundersen.