Kajennepepper (bokmål) eller cayennepepper (riksmål), er et veldig sterkt krydderpulver. Kajennepepper kommer fra et bestemt utvalg av planten Capsicum anuum som sporer røttene til Fransk Guyana. Cayennepepperplanten har en lang, tynn, lys rød frukt. Denne frukten blir tørket og malt for å produsere et rødt litt grovt, flassende pulver som ofte inneholder biter av pepperfrø. Spesielt populært i asiatisk mat, som koreansk og Sichuan. Pulveret har en styrke (Scoville Scale-vurdering) på mellom 30.000-50.000 SHU.

Min yndlingsrett - nå med kajennepepper?

Jeg er veldig glad i pølser, og helt fra min barndom har en av mine yndlingsretter  vært; pøler i brun saus, med løk, poteter og gullføtter. Da kuttet vi pølsene i passelige størrelser og lot dem trekke i den varme brune sausen. Nydelig og god middag.

Da jeg studerte ble det mye pasta, ris og pizza, men jeg husker god en gang at det var en av beboerne som laget min yndlingsrett. Men til forskjell hadde vedkommende en god porsjon cayennepepper oppi den brune sausen. Det var altså første gang jeg kom i nærkontakt med dette sterke krydderet, da jeg tror min mor stort sett holdt seg til sort pepper.

Mer vant til sterkere mat

For min egen del har jeg blitt mer og mer vant til sterke mat. Spesielt etter at Taco`en inntok Norge, og kebab ble like normalt som pølse i brød. Jeg må nok også nevne alle de flott kina restaurantene som serverer store porsjoner til overkommelige priser.

Kajennepepper fås kjøpt på de fleste dagligvarebutikker.

Cayennepepper - Santa Maria
Cayennepepper - Santa Maria

Hvordan bruke canyennepepper?

Når du bruker Cayennepepper står det ofte i oppskrifter - bruk en knivspiss eller en "klype." Det sier jo egentlig alt: At du bør være forsiktig når du bruker dette krydderet. Mitt tips er at du selv prøver deg fram til du får den "varmen" og sterkhets følelsen som er behagelig for ganen.

I rettene bacalao og Paella er kajennepepper uunnværlig, men krydderet passer også ypperlig i følgende retter:

  • Eggerøre ( se min oppskrift her )
  • Hollandaise saus
  • Aioli
  • Tomatsaus
  • Bacalao ( klippfisk i tomat m/løk og poteter )
  • Paella (Spanske nasjonalretten)
  • Krabbe salat
  • Rekesalat
  • Kyllingsuppe (skalldyr og fiskesupper)
  • Kraftige kjøttretter

Jeg elsker den svake varmen som Cayennepepper er med å frembringe, og jeg oppfordrer deg til å prøve å bruke dette krydderet. Start med å ha litt i eggerøren! Helt utmerket, og selvsagt må du ikke glemme smøret 🙂

Cayennepepper er ikke det samme som chilipulver! Cayennepepper er laget av tørkede og malte cayennepepper, og har større sterkhets grad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Cloudways
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Annet

Støtt oss

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen