Janas Fiskerøkeri ble startet av Jan Kristiansen i 1979 da han overtok eierskapet etter Trygve Gryte som startet røykeriet i 1947. Janas Fiskerøykeri har beholdt de gamle røyketradisjonene noe som har gjort Janas røykelaks kjent for sin helt spesielle kvalitet.

Foto: Janas.no

– Her er det ikke noe juks og alt som gjøres er håndverk fra A til Å, sier Kristiansen på sin nettside.

TV Vest på besøk

Vi visste ikke at det eksisterte et lokalt røykeri for laks i Stavanger, og vi ble oppmerksom på dette da TV Vest var på besøk hos Janas Fiskerøykeri og laget en reportasjon om driften. Etter så mange år vurderte Jan å selge eller avvikle driften. Hans datter ønsket ikke det ene eller det andre, og tok over driften etter sin far. Hele historien om dette røykeriet viser Jan Kristiansens engasjement og glede i det å lage "ekte" røykt laks, og vi bestemte oss raskt for at vi vil støtte en slik lokal bedrift ved å handle der ofte.

Janas røykelaks er vel kjent for sin høye kvalitet og røykt etter gamle metoder. Foto: tormodgundersen.com.

Vi besøkte Janas Fiskerøkeri

Lørdag 31. juli 2021 besøkte vi røkeriet. Vi traff ikke dagens eier, og heller ikke Jan Kristiansen, men fikk snakket med en hyggelig ung herremann som arbeidet der. Han kjente både til produktene og bedriftens historie, og så fikk vi selvsagt prøvesmake. Vi kjøpte omtrent et 1/2 kg røykt laks som vi har spist sammen med eggerøre, både til morgen og kvelds.

Janas røykeovner er gamle, men fungerer og er med å gi den gode røyksmaken på laksen. Foto: tormodgundersen.com.

Kvalitet koster - vi trenger et mangfold

En ting er at Janas røykelaks koster penger. Skal en slik butikk være liv-laga så er det nødt å kost mer enn laksen på Coop Prix.

Pris pr. kg røykt laks: 399 kr. ( Per 31. juli 2021 ).

Det store spørsmålet er om "folket" ønsker en slik butikk og røkeri? Svarer tror jeg er et stort ja. Det betyr at du og jeg ved å handle der støtter opp om driften slik at de kan fortsette å eksistere. Jeg er tilhenger av et mangfold - ja det må være mulig å få billig røykelaks til grei kvalitet, men også plass til ildsjeler som kun ønsker å lage produkter med høyeste kvalitet, på alle områder, og som elsker det de holder på med.

Janas Fiskerøkeri lager trolig en av norges beste røykelaks. Nydelig smak og konsistens. Jeg ble glad, og lengter etter neste måltid.

Bilde i heading: Hentet fra nettsiden Janas.no ( med tillatelse ).

Sist oppdatert 30. oktober 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Cloudways
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Annet

Støtt oss

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen