Tørrfisk har for meg vært en sjelden fiskerett, spesielt da jeg har vokst opp ved havet hvor familien har hatt tilgang til fersk fisk året rundt. Da jeg bodde i Sandnessjøen, og entret den lokale fiskebutikken, fikk jeg se en tønne full med tørrfisk.
Tørrfisk til salgs i den lokale fiskebutikken i Sandnessjøen. Foto september 2013.
Tørrfisk – en gammel tradisjon i Norge
Tørking av fisk er en gammel tradisjon i Norge, ordet «torsk» kommer av det gammelnorske turskr som betyr turrfiskr (tørrfisk).
Tørrfisk er usaltet fisk som er naturlig tørket av sol og vind på hjell eller i egne tørkerier. Å tørke mat er verdens eldste kjente konserveringsmetode, og tørket fisk er holdbar i årevis. Metoden er billig, og kan gjøres av fiskeren selv, samt at den gjør fisken enklere å transportere til markedet.
Legg til bløt i kaldt vann (under 4 °C) i 7-8 døgn
Tørrfisken skal ligge i bløt i kaldt vann (under 4 °C) i 7-8 døgn med skinnet på. Du må huske å skifte vann daglig. Når den er ferdig er den å regne som ferskvare.
Tørrfisk må ikke forveksles med klippfisk, som er fisk som er saltet og tørket.
Kjøling og frysing – dagens preserveringsmetode
I dag benyttes hovedsakelig kjøling og frysing som konserveringsmetode. Fordelen med kjøling og frysing er at det gir tilnærmet fersk fisk til forbrukerne når fisken er tint. Dermed er det mindre behov for å tørke fisken. Tørking av fisk er allikevel en bevart tradisjon, og fisken smaker veldig godt når den er utvannet.
Tørking av fisk har lange tradisjoner i vårt land. Bilde fra Sandnessjøen september 2013.
Tips! Les også hvordan du lager din egen fiskegraten her og denne fantastiske oppskriften til Soyasjy til laks og ørret, her.
Sist oppdatert 13. mars 2023