Vekteren i Stavanger

Tormod

Oppdatert:

Vekteren i Stavanger

Vekteren i Stavanger står ved i Steinkargata, rett ved Østervåg og er laget av kunstneren R.Christensen og ble oppført i 1995. Vekteren er laget i bronse, og har en høyde: 1,90 inkl sokkel.

Vekteren i Stavanger

Statuen «Vekteren» i Stavanger laget av R.Christensen. Foto: Tormod Gundersen 17. juni 2017.

Vekterstatuen er en forstørret versjon av en statue av Christensen fra 1935. Den opprinnelige modellen var 120 cm og er plassert ved Gjensidiges hovedkontor i Oslo. Skulpturen er plassert i et område av Stavanger som var knyttet til vekterens aktiviteter. Vekterne gikk i faste ruter i gatene rundt Vågen, og hadde tilhold i Valbergtårnet. Jeg skrev et innlegg om Valbergtårnet her.

Vekteren i Stavanger

Vektervesenet i Stavanger har lange tradisjoner helt tilbake til 1600-tallet hvor vektere hadde en viktig vaktfunksjon i byen. Foto: Tormod Gundersen 17. juni 2017.

Vekterordningen ble innført i Norge i 1276

Vekterordningen ble innført i Norge i 1276, med Magnus Lagabøters bylov. En vekter var tidligere en offentlig vaktmann i byene. De sørget for ro og orden om natten, varslet brann, meldte klokkeslett og vindretning samt passet gatelyktene. Den første indikasjon på at Stavanger hadde et organisert vektervesen ses i byens regnskap fra 1658, der Valbergtårnet omtales som «vegtertornet». Den siste vekteren i Valbergtårnet, Tobias Sandstøl, ble ansatt i 1904 og sluttet i 1922.

Les mer om Tobias og Tollak, de siste tårnvekterne i Valbergtårnet.


Tips! Les om Valbergtårnet har byens beste utsikt.

Sist oppdatert 4. april 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.