Vekteren i Stavanger står ved i Steinkargata, rett ved Østervåg og er laget av kunstneren R.Christensen og ble oppført i 1995. Vekteren er laget i bronse, og har en høyde: 1,90 inkl sokkel.

Statuen "Vekteren" i Stavanger laget av R.Christensen. Bilde tatt 17. juni 2017.

Vekterstatuen er en forstørret versjon av en statue av Christensen fra 1935. Den opprinnelige modellen var 120 cm og er plassert ved Gjensidiges hovedkontor i Oslo. Skulpturen er plassert i et område av Stavanger som var knyttet til vekterens aktiviteter. Vekterne gikk i faste ruter i gatene rundt Vågen, og hadde tilhold i Valbergtårnet. Jeg skrev et innlegg om Valbergtårnet her.

Vektervesenet i Stavanger har lange tradisjoner helt tilbake til 1600-tallet hvor vektere hadde en viktig vaktfunksjon i byen.

Vekterordningen ble innført i Norge i 1276

Vekterordningen ble innført i Norge i 1276, med Magnus Lagabøters bylov.
En vekter var tidligere en offentlig vaktmann i byene. De sørget for ro og orden om natten, varslet brann, meldte klokkeslett og vindretning samt passet gatelyktene.
Den første indikasjon på at Stavanger hadde et organisert vektervesen ses i byens regnskap fra 1658, der Valbergtårnet omtales som "vegtertornet". Den siste vekteren i Valbergtårnet, Tobias Sandstøl, ble ansatt i 1904 og sluttet i 1922. Les mer om Tobias og Tollak, de siste tårnvekterne i Valbergtårnet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Cloudways
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Annet

Støtt oss

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen