Vekteren i Stavanger står ved i Steinkargata, rett ved Østervåg og er laget av kunstneren R.Christensen og ble oppført i 1995. Vekteren er laget i bronse, og har en høyde: 1,90 inkl sokkel.  

Statuen "Vekteren" i Stavanger laget av R.Christensen. Bilde tatt 17. juni 2017 .

Vekterstatuen er en forstørret versjon av en statue av Christensen fra 1935. Den opprinnelige modellen var 120 cm og er plassert ved Gjensidiges hovedkontor i Oslo. Skulpturen er plassert i et område av Stavanger som var knyttet til vekterens aktiviteter. Vekterne gikk i faste ruter i gatene rundt Vågen, og hadde tilhold i Valbergtårnet. Jeg skrev et innlegg om Valbergtårnet her.  
 
Vektervesenet i Stavanger har lange tradisjoner helt tilbake til 1600-tallet hvor vektere hadde en viktig vaktfunksjon i byen. 
 
Vekterordningen ble innført i Norge i 1276, med Magnus Lagabøters bylov.
En vekter var tidligere en offentlig vaktmann i byene. De sørget for ro og orden om natten, varslet brann, meldte klokkeslett og vindretning samt passet gatelyktene.
 
Den første indikasjon på at Stavanger hadde et organisert vektervesen ses i byens regnskap fra 1658, der Valbergtårnet omtales som "vegtertornet". Den siste vekteren i Valbergtårnet, Tobias Sandstøl, ble ansatt i 1904 og sluttet i 1922.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.