Alexander Kielland–statuen står og skuer utover torget og Vågen i Stavanger. I år er det 90 år siden statuen ble avduket. Det var en sommerlig vårdag 6. mai 1928, og tusenvis av mennesker hadde samlet seg på torget og i sidegatene for å hylle den berømte forfatteren, som døde samme dag 6. april 1906.

Statuen av Alexander Kielland er laget av Magnus Vigrestad (1887-1957) og ble avduket 6. mai 1928. Statuen står midt på torget i Stavanger. Bilde tatt 5. mai 2018. 

Jeg kom over en spennende artikkel fra Stavanger Aftenbland som beskriver avdukingen og litt om livshistorien til den kjente billedhuggeren Magnus Vigrestad (1887-1957). Det viste seg at byggingen av statuen skulle by på en rekke utfordringer og mye kritikk, som preget kunstneren i mange år senere. Uavhengig av hans opp- og nedturer i livet, har Magnus Vigrestad skrevet seg inn i historien som en av de store billedhuggere i Norge.

Alexander Kielland–statuen står plassert midt på torget i Stavanger, til minne om den dyktige forfatteren.   

Alexander Kielland ble født i 1849 i Stavanger. Han regnes av Gyldendal forlag som én av de fire store innen norsk litteratur. Han skrev noveller, romaner, noen skuespill, men er spesielt kjent for romanene, Garman & Worse, Gift og Skipper Worse. Han hadde sans for vidd, ironi og satire. I romanene benyttet Kielland anledningen til å kritisere og sette søkelyset på blant annet kirken, skolen og borgerskapets utnyttelse av arbeiderne.

Related Post

Kommentarer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.