Alexander Kielland–statuen står og skuer utover torget og Vågen i Stavanger. I år er det 90 år siden statuen ble avduket. Det skjedde en sommerlig vårdag 6. mai 1928. Tusenvis av mennesker hadde samlet seg på torget og i sidegatene. Avdukingen av statuen var en stor begivenhet og til ære for den berømte forfatteren. Alexander Kielland døde samme dag 6. april 1906.

Statuen av Alexander Kielland er laget av Magnus Vigrestad (1887-1957) og ble avduket 6. mai 1928. Statuen står midt på torget i Stavanger. Bilde tatt 5. mai 2018. 

Magnus Vigrestad laget Alexander Kielland–statuen

Jeg kom over en spennende artikkel fra Stavanger Aftenbland som beskriver avdukingen. Artikkelen beskriver også og litt om livshistorien til den kjente billedhuggeren Magnus Vigrestad (1887-1957). Det viste seg at byggingen av statuen skulle by på en rekke utfordringer og mye kritikk. Dette preget kunstneren i mange år senere.

En opptur for kunstneren kom da han laget «Fotballspilleren» som skuer utover Stavanger Stadion. Statuen står ved inngangen til Reidar Kvammens plass. Den hedrer alle idrettsmenn som mistet sitt liv under andre verdenskrig.

Uavhengig av hans opp- og nedturer i livet, har Magnus Vigrestad skrevet seg inn i historien som en av de store billedhuggere i Norge.

Alexander Kielland–statuen står plassert midt på torget i Stavanger, til minne om den dyktige forfatteren.   

Alexander Kielland en av de fire store innen norsk litteratur

Alexander Kielland ble født i 1849 i Stavanger. Han regnes av Gyldendal forlag som én av de fire store innen norsk litteratur. Han skrev noveller, romaner, noen skuespill, men er spesielt kjent for romanene, Garman & Worse, Gift og Skipper Worse. Han hadde sans for vidd, ironi og satire. I romanene benyttet Kielland anledningen til å kritisere og sette søkelyset på blant annet kirken, skolen og borgerskapets utnyttelse av arbeiderne.

Les også om statuen Vekteren i Stavanger og Ivar Medås statuen i Knarvik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Siteground
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Hold deg oppdatert!

Nyhetsbrev

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen