MacOS Monterey – kommer høsten 2021

Tormod

Oppdatert:

MacOS Monterey

macOS Monterey (versjon 12) er den 18. store utgivelsen av macOS, Apples stasjonære operativsystem for Macintosh-datamaskiner. Beta versjonen ble tilgjengelig for publikum i begynnelsen av juli, for nedlasting og testing. Den offisielle versjonen ble tilgjengelig 25.oktober 2021.

Fra vilde katter til ikoniske landsteder

Da Apple gikk fra OS 9, til OS X fikk versjonene navn etter vilde katter. Dette var selvsagt en viktig markedsføringstrategi – hvor store katter utstråler kraft og skjønnhet; Attributter Apple vil at du skal knytte til operativsystemet deres. Første «katt» OS X Cheetah 10.0 ble lansert 24. mars 2001. Etter det har Apple fortløpende oppdatert sitt operativsystem: Du kan lese mer om de viktigste endringene i OS X versjonene her.

Etter Mountain Lion (10.8) som ble lansert 25. juli 2012, valgte Apple å slutte å bruke vilde katter i sitt operativsystem, og gikk over til kjente landemerker og steder i Califonia. Første operativsystem oppkalt etter landemerke var; OS X Mavericks (10.9) som ble lansert 22. oktober 2013. Etter OS X El Capitan (10.11) valgte Apple også å legge til navnet mac foran OS. Navnet «macOS» stammer fra intensjonen om å uniformere operativsystemets navn med iOS, watchOS og tvOS.

Beta versjon av macOS Monterey (12.0) klar til nedlasting/testing

Nå har Apple lagt ut operativsystemet for nedlasting offentlig på denne nettsiden, der du kan melde deg inn i betaprogrammet og få muligheten til å laste ned den nye operativsystemet. Husk at betaversjoner gjerne har ulike problemer og kan være ustabile, så gjør dette kun dersom du vet hva du holder på med. Installer alltid en beta på en ekstern disk eller på en maskin som du ikke bruker til jobb eller som ikke er din private hovedmaskin. Dette for å unngå at du mister alt hvis systemet krasjer.

Hva er nytt i macOS Monterey

Hovedfokuset for det nye operativsystemet er å forbedre eksisterende apper, samt å gjøre det lettere å jobbe sammen på nett og på tvers av ulike Apple-enheter.

Noen av hovedfunksjonene som ble vist under WWDC-hovedkonferansen inkluderer følgende:

 • Introduksjon av snarveier for Mac. Automatiser tingene du gjør oftest.
 • Universal Control, som lar ett tastatur og mus samhandle på tvers av flere Mac-er og iPads samtidig.
 • Nydesignet Safari-nettleser.
 • Støtte for å spille av AirPlay-innhold mottatt fra iOS- og iPadOS-enheter, samt fra andre Mac-maskiner.
 • Forbedringer av FaceTime, inkludert muligheten til å dele skjermen, og SharePlay-funksjonen som gir en måte å oppleve innhold samtidig og synkronisert (f.eks. Musikk og TV-programmer).
 • Evnen til å tilbakestille enheten fra system-innstilling-appen.
 • Direkte tekst for å kopiere, lime inn, oversette og slå opp tekst i Photos, Screenshot, Quick Look og Safari (krever en Mac med Apple-silisium).
 • Fokus gir deg mulighet til å velge ulike moduser for å filtrere varsler på dine enheter.

Du kan lese mer detaljer på Tek.no. [Ikke reklame]

Shareplay er en ny funksjon i macOS Monterey hvor venner og familiemedlemmer kan se film sammen via FaceTime. Bilde Apple.com.

Systemkrav macOS Monterey

macOS Monterey er gratis og kompatibel med alle Mac-er med Apple-silisium M1 og følgende Intel-baserte modeller: [Macrumors.com]

 • MacBook: Tidlig 2016 og nyere
 • MacBook Air: Tidlig 2015 og nyere
 • MacBook Pro: Tidlig 2015 og nyere
 • Mac Mini: Sent i 2014 og nyere
 • iMac: Sent 2015 og nyere
 • iMac Pro: Sent i 2017
 • Mac Pro: Sent 2013 og nyere

Det er klart at noen Apple brukere vil bli skuffet og må fortsette å bruke BigSur, som er et fantastisk operativsystem som vil kunne gjøre alt det de fleste av oss trenger. Alternativ er det kanskje på tide å oppgrader din gamle mac uansett.

Luke Miani går gjennom nyheter i MacOS Monterey

En kort og grei innføring av nyheter i Monterey. Video Luke Miani YouTube.

Tips! Les historien om Apple som ble grunnlagt av Steve Jobs i boken med samme navn. Boken ble utgitt etter Steve Jobs død. Les mer om boken her.

Sist oppdatert 5. mai 2024

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.