Profesjonelle skriveprogrammer

Tormod

Oppdatert:

Foto av Thomas LefebvreUnsplash

For oss som er glad i å skrive, finnes det et stort utvalg av skriveprogrammer å velge mellom. Jeg vil ikke at du skal legge bort skriveprogrammer du kjenner og liker godt! Våre skrivebehov vil variere i perioder og da er det kjekt å vite hvilke muligheter som er tilgjengelig, enten du skal skrive en kort søknad, lange artikler eller en bok.

Skriveprogrammer

Å velge skriveprogrammer er ikke alltid like lett, og ofte er det en fordel å kunne bruke flere, litt avhengig av formålet. Bilde av BurstUnsplash.

Velg skriveprogrammer som passer dine behov

Skriveprogrammer utvikles basert på brukernes behov. Derfor vil noen være enklere med basis funksjoner, mens andre mer avanserte og rettet mot profesjonelle forfattere. Noen kan lastes ned og brukes lokalt, mens andre er webbasert hvor alt lagres i «skyen.»

Det er viktig at du velger det skriveprogrammet som passer best til dine behov. Et altfor avansert program vi ta lang tid å lære og forstå. Enklere skriveprogrammer vil trolig ikke dekke alle dine skrive behov. Heldigvis kan man i dag teste de fleste skriveprogrammene gratis i 14-30 dager før man eventuelt kjøper programmet. Ok, la oss se på hvilke muligheter som finnes der ute.

Oversikt over de mest kjent skriveprogrammer

Her er en oversikt over de mest kjent og brukte skriveprogrammer. Klikk på linkene hvis du ønsker å gå direkte til avsnittet om hvert skriveprogram:

Apps ( program lastes ned )

Web – basert ( Online tjeneste )

Hjelpeprogram til skriveprosessen

Å ha et skikkelig skriveprogram er helt essensielt for å lykkes i skriveprossen. Allikvel vil ikke noen av skriveprogrammene klare å dekke ALLE dine behov. Derfor finnes det en rekke hjelpeprogrammer som kan være nyttig verktøy som du kan bruke i tillegg til skriveprogrammet. Her er en oversikt over de mest kjent og brukte hjelpeprogrammer.

App baserte skriveprogram

Scrivener for de profesjonelle forfattere

Scrivener er et utrolig bra skriveverktøy, og spesielt hvis du ønsker å skrive bøker eller lange avhandlinger eller rapporter. Scrivener ble lansert i 2006 og er laget av og for forfattere. Scrivener lar deg administrere og dele opp teksten i ulike «tekst-bolker» eller kapitler og underkapitler, dermed kan du enkelt omrokkere dem hvis det blir nødvendig. Oppbyggingen av «tekst-bolker» kan virke litt uvanlig i begynnelsen, men tenkt deg et world dokument på over 300 sider, hvor du så skal begynne å flytte kapittel og tekst! Med Scrivener er dette lekende lett. Scrivener fokuserer ikke bare på tekstredigering, men vel så mye på selve skriveprosessen og oppbygging av store tekst dokumenter.

Scrivener har alle skrivebords egenskaper du trenger for å skrive, redigere og eksportere det ferdige produkt. Scrivener har også en unik research modul, slik at du kan samle alt av støttelitteratur som pdf-filer, internett sider, word-filer, bilder og til og med videoer. Dermed kan du skrive samtidig som du parallelt har tilgang til støttelitteratur. Utrolig tidsbesparende og genialt.

Scrivener er trolig det beste profesjonelle skriveprogram som finnes i dag. Det har alt du kan forvente av et profesjonelt skriveprogram – uansett om du er blogger, journalist, forfatter, student eller bare glad i å skrive. Scrivener er veldig avansert og vil ta noe tid å lære.

Pris: $45 (349 kroner) Desktop (Windows/Mac )
Pris: $28 (219 kr) ISO (selges separat for iPad/iPhone) 

Lenke:Literatureandlatte.com


Ulysses gir deg alt du trenger til å skrive på ett sted i skyen

Ulysses finnes foreløpig bare på MacOS, og programmet organiserer alle dine skriveprosjekter på ett sted! Ulysses er et bibliotek orientert program, og vil kunne inneholder alt du noengang vil klare å skrive! Det er bygget for å administrere skriveprosjekter av alle størrelser og ambisjoner. I Scrivener lagrer du tekst i prosjektfiler, mens Ulysses gir deg direkte tilgang til alt du har skrevet noensinne, uten at det påvirker hastigheten.

Enten de er kjærlighetsbrev, enkle notater, daglige blogginnlegg eller en stor roman – med Ulysses kan du fokusere på å få ned ordene. Ulysses lagrer alt på iCloud eller DropBox slik at du få tilgang til alt du skriver på din iPad, iPhone eller Mac, uansett hvor du er er alt synkronisert. Ulysses lar deg også publisere alt du skriver direkte i WordPress på din hjemme- eller bloggside.

Ulempen med Ulysses er at du må spesifisere oppsettet med litt programmeringskunnskap.

Pris: $7 (59 kroner per måned / 465 per år (pris per 2019)
Gratis prøveperiode: 14 dager.

System: MacOS/iPad/ iPhone.
Lenke: Ulyssesapp.com


Skriveprogrammer

Word og Pages er kjente skriveprogrammer som brukes mye i bedrifter

Word og Pages er jeg nesten nødt til å nevne fordi Word er det mest kjente og brukte skriveprogrammet fra Microsoft. Pages lanseres også som standard skriveprogram på alle Apples maskiner. Begge er kjempegode å skrive i, samt for redigering av tekst. Fordelen er at du mest sannsynlig har brukt Word i en årrekke og kjenner programmet inn – og ut. Word er også det mest brukte skriveprogrammet i bedrifter, både privat og offentlig. Skal du derfor jobbe litt hjemme, er du nesten nødt til å ha Word, for å unngå konverterings problematikk.

I tillegg er stavekontrollen såpass dårlig eller fraværende i enkelte av skriveprogrammene, slik  at teksten må innom for en kjapp vask i Word eller Pages før de publiseres.

Pris: 649kr (årlig). Word del av Office-Pakken for Windows/Mac
Word: Windows/Apple; Desktop/Nettbrett/mobil (alle)
Lenke: Microsoft Office.
Pages: Gratis i MacOS High Sierra.
Pages: Apple. Desktop, nettbrett, mobil. 


Apache OpenOffice for programmere og de mer tekniske

Apache OpenOffice (AOO) – tekstbehandler er et skriveprogram i den åpne kontorsuiten. AOO er fri programvare, og distribueres av Apache Software Foundation under Apache-lisensen. Det betyr at både programmet og dets kildekode kan lastes ned gratis, hvor privatpersoner eller bedrifter selv kan gjøre endringer eller reparere feil. Kildekoden er skrevet i C++ og Java.

Apache OpenOffice foreligger nå i versjon 4.1.5 og er et godt alternativ til Microsoft Office pakken. En av de største begrensningene i OpenOffice er dens støtteapparat. Får du problemer må du selv finne ut av det, eller få støtte via dokumentasjon, forum, blogger og andre brukergenererte metoder for støtte.

For dem som er vant med Microsoft Office kan brukergrensesnittet virke noe «klønete» og krever litt tid å venne seg til. I tillegg sies det at OpenOffice dokumenter tar lenger tid å laste, spesielt regneark.

OpenOffice sin tekstbehandler har ikke så mange funksjoner som Microsoft Office Word og har heller ikke en inkludert robust grammatikkontroll, dokument temaer, klippet kunstgallerier og maler. OpenOffice har add-ons tilgjengelig for nedlasting, men de er ikke tilgjengelig direkte i programmet.

Dele og utveksle dokumenter med andre som bruker Microsoft Office vil kunne medføre en rekke problemer rundt kompatibilitet. Det kan være seg alt fra fil-støtte, til makroer og maler. Noe som kan være plagsomt i jobb-sammenheng.

Pris: Gratis 
System: Alle operativsystem plattformer
Lenke: Apache OpenOffice.


Vellum er et profesjonelt publiseringsverktøy

Vellum (MacOS) er ikke direkte et skriveprogram, men et profesjonelt publiseringsverktøy. Når skrivejobben er gjort gjenstår det å formatere og slå alle kapitler du har skrevet sammen og lage en vakker bok med særpreg og design! Med Vellum tar du selv kontroll over denne prosessen. Mange mener Vellum er det beste verktøyet for formatering og ebook-publisering.

Vellum kan brukes for å lage enestående e-bøker, hvor du kan fremstille eksemplarer for tidlig tilbakemeldinger. Du kan generere e-bøker til Kindle, iBooks, Kobo med flere.

Mange forfattere skriver i f.eks. Scrivener og eksporterer deretter til et Word-dokument som sendes til redaktøren. Kommentarer og endringer implementeres i Scrivener, så eksporteres det endelige produkt til Word docx som åpnes i Vellum. Deretter tar Vellum seg av resten slik at boken ser profesjonell ut; med forside, kopirettt, innholdsforteglense, mm. Deretter publiseres boken i de forskjellige formater og lastes opp til nettbutikkene. 

Pris: Gratis å bruke.
Pris: Publisere ubegrenset e-bøker og hard-kopi: $249.99
Pris: Publisere ubegrenset e-bøker: $199.99
System: Kun på MacOS (foreløpig)
Lenke: Vellum.pub

Webbaserte skriveprogram

Campfire er best på pris og har utrolige funksjoner for profesjonelle skribenter

Campfire er et nettbasert skriveprogram for romanskriving og tekstbehandling, og er utviklet av selskapet Campfire Technology LLC. Selskapet sier:

Campfire Technology ble grunnlagt i 2018 av forfattere som ønsket en bedre måte å organisere arbeidet sitt på.

Programmet ble til da Jason Louro på universitetet begynte å skrive et manus, men synes det var vanskelig å holde orden. De fleste skriveprogram er god på alt av skrive-prosessen, men ikke så god til å integrere alle notater, artikler, research, osv. Han starter derfor utviklingen av ny programvare for å hjelpe ham med å holde styr på alt.

Campfire fungerer i skyen og er nettbasert, (de har også en app versjon). Campfire tilbys også på iOS- og Android-versjoner, og dermed kan du skrive på flere enheter PC/MAC, nettbrett og telefon. 

Campfire tilbyr en mengde moduler som tilpasset til både skjønnlitteratur og sakprosa. Disse modulene er til stor hjelp hvis man ønsker å bygge karakterer, gjøre notater, granskning, ja, alt av planlegging, plotting, og bakgrunnsarbeid som kreves når man skriver en bok eller et annet arbeid.

Modulene er:

 • Manuskript
 • Karakterer
 • Lokasjon/Sted
 • Kart
 • Research
 • Tidslinje
 • Kalender
 • Arcs
 • Relasjoner
 • Encyclopedia
 • Magi
 • Arter
 • Kulturer
 • Gjenstander
 • Systemer
 • Språk
 • Religioner
 • Filosofier

Pris: (Modul basert, avhengig av behov)
Pris per modul varierer men koster fra 0.5-1.5$ per modul.
Modulene kan man benytte gratis opptil et hvis begrensing. F.eks. kan man beskrive 10 karakterer før man trenger å betale for modulen. Manuskript-modulen koster 1.5$ i mnd.
System: Webbasert og kan brukes på alle enheter.
Lenke: campfirewriting.com


LivingWriter et veldig bra web-baserte skriveprogram

LivingWriter er en nettbasert programvare for romanskriving og tekstbehandling, og er utviklet av selskapet LivingWriter LLC (LW). Programmet ble lansert 21. september 2018 for web og 28. mars 2020 for iOS og Android. LivingWriter har blitt anmeldt av forfattere og bloggere som en av de beste skriveappene på markedet. LivingWriter uttaler at formålet er å hjelpe forfattere med å «starte boken din, plotte boken din, skrive boken din, organisere boken din og eksportere den for publisering, alt på ett sted.» 

LivingWriter fungerer primært i skyen og er nettbasert, men tilbyr også en frittstående skrivebordsapp for Windows og Mac, samt tilhørende iOS- og Android-versjoner. Dermed kan du skrive på flere enheter PC/MAC, nettbrett og telefon. 

Brukergrensesnittet i LivingWriter har et mer moderne design, med en inspirerende lilla palett på tvers av plattformen. Dette får hele stedet til å virke mer full av liv, i motsetning til Dabble sin «tradisjonell bok» grå-dominerende utseende. Der Dabble mangler en hel menylinje, plasserer LivingWriter en slik at du alltid har tilgang til alle funksjonene den tilbyr. 

LivingWriter tilbyr en mengde maler som er tilpasset til både skjønnlitteratur og sakprosa. Disse malene er basert på skrivestilene til populære forfattere, slik at du enkelt kan ha et forsprang og ikke minst slipper å starte med blanke ark. Hver mal er også en veiledning: de lærer nye forfattere hvordan de kan jobbe med rammeverket for å maksimere effektiviteten mens du skriver. Disse malene utvides også stadig, ettersom teamet bak LivingWriter streber etter å hjelpe nye forfattere til å skrive på ulike formater.

LivingWriter tilbyr et imponerende plottbrett, både et standard-plot og et fri-form-plot hvor man kan lage tankekart og skape en visuell oversikt, og er bedre enn Dabbles sin løsning.

LivingWriter tilbyr to måter å lagre notater på: Story Elements og Research Board. Story Elementene inneholder notater for karakterer, innstillinger, objekter og andre enheter i historien din. Ikke bare notater, men også bilder for din visuelle referanse. Det som gjør Story Elements genialt er at de er integrert, så mens du skriver manuskriptet ditt, og nevner et Srory Element vil LivingWriter vise notatene til det objektet i sidefeltet, slik at du får tilgang til alle notatene dine med en gang. Research board er stedet der du lagrer dine faktiske granskingsnotater. Du kan lagre artikkellenker, bilder, dokumentfiler og selvfølgelig notater. 

Pris:
$9.99 pr.mnd. (8$ pr. mnd. hvis du betaler for et år om gangen ) 
Gratis i 14 dager, gir tilgang til alle funksjonene. 

System: Webbasert og kan brukes på alle enheter.
Lenke: livingwriter.com


Dabble er et solid web-basert skriveprogram

Jacob Wright er skaperen av Dabble. Han har hatt en lidenskap for å lage programvare siden 2004. Jacob har også alltid hatt en lidenskap for bøker, og gjennom mange år leste han en rekke bøker om skriveprosessen, plotting, redigering og dialog. Disse to lidenskapene ble slått sammen og dermed ble Dabble skapt i Colorado USA i 2017. 

Dabble beskriver seg selv som: «Likt Scrivener. Minus læringskurven.» Det er en ganske stor ambisjon, da Scrivener er et meget funksjonsrikt og profesjonelt skriveprogram som har eksistert siden 2007. Som tidligere beskrevet tar det tid å lære seg alle de funksjoner som finnes i Scrivener, og for mange blir Scrivener for «komplisert». Derfor er Dabble et alternativ som tilbyr et skriveprogram som gir de mest nødvendige funksjoner uten at at dette er komplisert å forstå eller bruke. 

Dabble er bygget opp slik at du skriver i bolker og dermed kan du enkelt flytte rundt på kapittel, scener, dele dem opp og slå dem sammen. Du kan også se antall ord for individuelle kapitler og scener. Det har notat seksjoner for dine notater, som f.eks. karakterdetaljer og beskrivelse av steder. Dessverre tilbyr ikke Dabble noen maler på plattformen deres, noe som mange vil savne, spesielt nye forfattere og skribenter.  

Dabble har to typer kartotekkort – en friform for generelle ideer, og en hvor du kan knyttet sammen scenene i manuset ditt, hvor du i separate kolonner kan introdusere plottelementer og viktige hendelser. 

De fleste hovedverktøyene i skriveprossen er tilstede, men Dabble har på langt nær alle funksjonene du får i Scrivener, på nåværende tidspunkt. Fordelen er at dette skriveprogrammet er veldig enkelt å bruke. En annen fordel er at Dabble er nettbasert. Det kan benyttes av enhver nettleser. Du kan også laste ned dedikerte apper for iPad-, iPhone- og Android-telefonen din som synkroniserer og lagrer det du skriver til «skyen» så neste gang du logger deg på, er alle endringene oppdatert og trygt lagret. Dabble lagrer alt du skriver på Googles servere som administreres av profesjonelle Googles ingeniører og IT-personell. Dermed trenger du ikke bekymre deg over at PC`en skal krasje, eller stadig ta backup til andre sky-enheter. 

Dabble støttes kun på engelsk ( på det nåværende tidspunkt). Du kan selvsagt skrive på norsk, men får ikke opp ordlister på norsk, samt at alle menyene er på engelsk.

Pris: PS Dollarkurs kan variere. 
Basic: $10 (88,5 kroner) pr.mnd.
Standard: $15 (133 kroner) pr.mnd.
Premium: $20 (177 kroner) pr.mnd.
Gratis i 14 dager, gir tilgang til alle premium funksjonene. 

System: Webbasert og kan brukes på alle enheter.
Lenke: dabblewriter.com


Novlr laget av forfattere og er et web-basert skriveprogram

Novlr er bygget av forfattere for forfattere. Novlr er et webbasert skriveprogram som har en visjon – å være så enkelt som mulig å bruke. Forfatterne som har laget Novlr vil at du skal fokusere på dine skrevne ord. Men selv om det ser enkelt ut, er det mye kraft i bakgrunnen. Novlr har automatisk lagring og dokumenter blir kontinuerlig sikkerhetskopiert på to ulike steder/kontinenter. Du kan også selv sikkerhetskopiere til Google Drive eller Dropbox.

Novlr har et nydelig utseende og er langt lettere å forstå uten noen spesiell ekstra hjelp. Det har ikke så mange egenskaper som Scrivener, selv om det stadig tilføres nye funksjoner. Novlr er nok mer tilpasset kortsiktige skriveprosjekter, og er tilpasset de som som reiser mye og bruker mange forskjellige enheter.

Pris: $10 (77,5 kroner) pr.mnd.
Gratis prøveperiode i 14 dager. 
System: Webbasert og kan brukes på alle enheter..
Lenke: novlr.org


Google Doc er gratis web-basert og enkelt skriveprogram

GOOGLE docs  er en integrert del av Google Drive! Når du registrert en Google konto får du faktisk hele 15G med gratis lagring. Det betyr at du kan ha plass til utrolig mye dokumentasjon,  bilder og videoer. Som en integrert del av Google Drive får du altså Google Doc helt gratis, sammen med regneark og presentasjoner.  Disse programmene er webbasert og du trenge ikke laste ned noe program. Google vil også autolagre alle dokumenter automatisk. Du kan også dele med venner som har en Google konto, eller sende en link på e-post. Skriveopplevelsen er overraskende god, og fordelen er at du har teksten tilgjengelig på alle dine enheter overalt.

Pris: Gratis /15G lagringsplass 
System: Desktop/tablet/mobil (alle operativsystem)
Lenke: https://www.google.no/intl/no/docs/about/

Hjelpeverktøy til skriveprosessen

Grammarly – best til engelsk korrekturlesning

Grammarly er en gratis plugin til din nettleser ( Safari, Firefox og Chrome). Hver gang du skriver noe vil du se Grammarly ikonet i tekstboksen. Programmet sjekker det du skriver i sanntid og markerer feil med rødt. Du får også opp en rød sirkel med antall feil du har gjort vist i tekstboksen.

Dermed har du et korrekturverktøy direkte i nettleser og slipper å kopiere det du skriver inn i f.eks. word for å korrekturesjekke teksten. Dermed kan du trygt skrive produktanmeldelser, meldinger på sosiale medier og andre nettsider uten en rekke skrivefeil.

Gratisversjoner understreker kun feil på staving og grammatikk. Den betalte versjonen gir veiledning og tips som kan gjøre skrivingen bedre. PS! Foreløpig støtter Grammarly bare engelsk språk.

Priser: 13. desember 2020.
Pris: Gratis å bruke.
Pris: Pro versjon: $29,95 per mnd. Årlig $ 139,95 ( 11,66 $ per mnd. )
System: Safari, Firefox og Chrome.
Lenke: Grammarly.


Hemingway appen – best til å forbedre skrivingen

Enhver god forfatter og skribent trenger en god redaktør! Hemingway online editor-app lar deg kopiere og lime inn tekst på Hemingway-nettstedet og vil markere vanlige feil i setningsoppbygning, samt anbefale ord som kan byttes ut mer mer konsiste synonymer.

Da Hemingway er et dataprogram vil det kunne gi mange gode tips og korreksjoner med det vil nok ikke erstatte en profesjonell person. OBS! Den fanger ikke opp skrive- eller grammatikkfeil eller andre type feil. Derfor kan det være lurt å bruke både Grammarly og Hemingway.

Hemingway editor kan benyttes online, og kan også lastes ned som app. Foreløpig støtter Hemningway bare engelsk språk.

Priser: 13. desember 2020.
Pris: Gratis å bruke online.
Pris: Desktop versjon: $19,99 (engangsbetaling).
System: App MacOS og PC/Windows.
Lenke: Hemingway


Evernote har i mange år vært en «ledende» app for notater. I september 2020 ga Evernote ut en oppdatert versjon av appen for iPhone og iPad, med lignende nye versjoner av de andre appene for macOS, Windows og Android på vei. Den nye appen er mer stabil og søkeverktøyet raskere. En helt redesignet redaktør gjør en stor forskjell. Det er nå enkelt å fjerne formateringen av notater, justere skriftstørrelse og farge, selv om verktøy for å justere linjeavstand fremdeles ikke er tilgjengelige i Apple-mobilappene.

Kort fortalt er Evernote et sted, hvor du kan lagre, organiserer og søker i alle dine tanker, notater, talememoer, bilder, filer – uansett hva du laster opp. Alt lagres i skyen slik at du har tilgang fra PC, nettbrett og telefon. Evernote lar deg enkelt søke opp det du leter etter. Evernote tilbyr en rekke verktøy for å sortere og finne notatene, for eksempel koder, geolokaliseringskoder, notatbøker og stabler med notatbøker.

Evernote kan være litt vanskelig å forstå til å begynne med. På selskapets blogg kan du finne tips og brukstilfeller for Evernote, som kan hjelpe deg å forstå bruken bedre. Evernote er et program hvor du ser verdien jo mer du fyller det med notater.

Studentene er kvalifisert for 50 prosent rabatt på Premium-planer.

Dersom du bruker Google Doc ville jeg ha testet Google sin notat app, før du bruker Evernote. Det samme gjelder Office 365, hvor du får med Microsofts OneNote program som er svært bra! 

Priser: 13. desember 2020.
Pris: Basic er gratis.
Pris: Premium 75 kr per mnd.
Pris: Business 84 kr per bruker per mnd.
System: App MacOS og PC/Windows, Iphone, iPad, Android.
Lenke: Evernote.


Websiteplanet- genial stavekontroll for nettsider på engelsk – ikke norsk

Websiteplanet er en nettbasert og gratis stavekontroll tjeneste som er svært nyttig hvis du har nettsider på engelsk, eller skriver mye på engelsk eller et annet språk. (Foreløpig fungerer denne tjenesten ikke med norsk språk).

Stavekontrollen funger slik at du bare kopiere ønsket tekst og limer inn (støtter flere språk), eller at du kopier url-adressen (kun engelsk), så vil stavekontrollen finne feil og foreslå forbedringer/korreksjoner. 

Grammatikkverktøyet ser etter grammatiske feil i teksten din, inkludert manglende tegn, og  samsvar mellom subjekt og verb med mer. Når programmet finner en feil, får du forslag om hvordan de kan fikses. Grammatikkontrollen fungerer best med store tekstbiter, for eksempel et essay eller en artikkel.

Verktøyet gir også forslag om hvordan du kan forbedre innholdet, blant annet ved å utheve mulige gjentagende fraser og ord, og gir alternativer for å forbedre leservennligheten.

Priser: 2. september 2022.
Pris: Gratis.
Lenke: Websiteplanet


Tips! Les også om de beste PDF – programmene til Mac eller Windows, eller IOS/Android.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.