For oss som er glad i å skrive, finnes det et stort utvalg av skriveprogrammer å velge mellom. Jeg vil ikke at du skal legge bort skriveprogrammer du kjenner og liker godt! Våre skrivebehov vil variere i perioder og da er det kjekt å vite hvilke muligheter som er tilgjengelig, enten du skal skrive en kort søknad, lange artikler eller en bok.

Å velge skriveprogrammer er ikke alltid like lett, og ofte er det en fordel å kunne bruke flere, litt avhengig av formålet. Bilde av Burst on Unsplash.

Velg skriveprogrammer som passer dine behov

Skriveprogrammer utvikles basert på brukernes behov. Derfor vil noen være enklere med basis funksjoner, mens andre mer avanserte og rettet mot profesjonelle forfattere. Noen kan lastes ned og brukes lokalt, mens andre er webbasert hvor alt lagres i "skyen."

Det er viktig at du velger det skriveprogrammet som passer best til dine behov. Et altfor avansert program vi ta lang tid å lære og forstå. Enklere skriveprogrammer vil trolig ikke dekke alle dine skrive behov. Heldigvis kan man i dag teste de fleste skriveprogrammene gratis i 14-30 dager før man eventuelt kjøper programmet. Ok, la oss se på hvilke muligheter som finnes der ute.

Oversikt over de mest kjent skriveprogrammer

Her er en oversikt over de mest kjent og brukte skriveprogrammer. Klikk på linkene hvis du ønsker å gå direkte til avsnittet om hvert skriveprogram:

Scrivener for de profesjonelle forfattere

Scrivener er et utrolig bra skriveverktøy, og spesielt hvis du ønsker å skrive bøker eller lange avhandlinger eller rapporter. Scrivener ble lansert i 2006 og er laget av og for forfattere. Scrivener lar deg administrere og dele opp teksten i ulike "tekst-bolker" eller kapitler og underkapitler, dermed kan du enkelt omrokkere dem hvis det blir nødvendig. Oppbyggingen av "tekst-bolker" kan virke litt uvanlig i begynnelsen, men tenkt deg et world dokument på over 300 sider, hvor du så skal begynne å flytte kapittel og tekst! Med Scrivener er dette lekende lett. Scrivener fokuserer ikke bare på tekstredigering, men vel så mye på selve skriveprosessen og oppbygging av store tekst dokumenter.

Scrivener har alle skrivebords egenskaper du trenger for å skrive, redigere og eksportere det ferdige produkt. Scrivener har også en unik research modul, slik at du kan samle alt av støttelitteratur som pdf-filer, internett sider, word-filer, bilder og til og med videoer. Dermed kan du skrive samtidig som du parallelt har tilgang til støttelitteratur. Utrolig tidsbesparende og genialt.

Scrivener er trolig det beste profesjonelle skriveprogram som finnes i dag. Det har alt du kan forvente av et profesjonelt skriveprogram – uansett om du er blogger, journalist, forfatter, student eller bare glad i å skrive. Scrivener er veldig avansert og vil ta noe tid å lære.

Pris: $45 (349 kroner) Desktop (Windows/Mac )
Pris: $28 (219 kr) I
SO (selges separat for iPad/iPhone) 
Lenke:Literatureandlatte.com

Ulysses gir deg alt du trenger til å skrive på ett sted i skyen

Ulysses finnes foreløpig bare på MacOS, og programmet organiserer alle dine skriveprosjekter på ett sted! Ulysses er et bibliotek orientert program, og vil kunne inneholder alt du noengang vil klare å skrive! Det er bygget for å administrere skriveprosjekter av alle størrelser og ambisjoner. I Scrivener lagrer du tekst i prosjektfiler, mens Ulysses gir deg direkte tilgang til alt du har skrevet noensinne, uten at det påvirker hastigheten.

Enten de er kjærlighetsbrev, enkle notater, daglige blogginnlegg eller en stor roman - med Ulysses kan du fokusere på å få ned ordene. Ulysses lagrer alt på iCloud eller DropBox slik at du få tilgang til alt du skriver på din iPad, iPhone eller Mac, uansett hvor du er er alt synkronisert. Ulysses lar deg også publisere alt du skriver direkte i WordPress på din hjemme- eller bloggside.

Ulempen med Ulysses er at du må spesifisere oppsettet med litt programmeringskunnskap.

Pris: $7 (59 kroner per måned / 465 per år (pris per 2019)
System: MacOS/iPad/ iPhone.
Lenke: Ulyssesapp.com

Novlr laget av forfattere og er et web-basert skriveprogram

Novlr er bygget av forfattere for forfattere. Novlr er et webbasert skriveprogram som har en visjon - å være så enkelt som mulig å bruke. Forfatterne som har laget Novlr vil at du skal fokusere på dine skrevne ord. Men selv om det ser enkelt ut, er det mye kraft i bakgrunnen. Novlr har automatisk lagring og dokumenter blir kontinuerlig sikkerhetskopiert på to ulike steder/kontinenter. Du kan også selv sikkerhetskopiere til Google Drive eller Dropbox.

Novlr har et nydelig utseende og er langt lettere å forstå uten noen spesiell ekstra hjelp. Det har ikke så mange egenskaper som Scrivener, selv om det stadig tilføres nye funksjoner. Novlr er nok mer tilpasset kortsiktige skriveprosjekter, og er tilpasset de som som reiser mye og bruker mange forskjellige enheter.

Pris: $10 (77,5 kroner) pr.mnd. Gratis i 14 dager. 
System: Webbasert og kan brukes på alle enheter..
Lenke: novlr.org

Google Doc er gratis web-basert og enkelt skriveprogram

GOOGLE docs  er en integrert del av Google Drive! Når du registrert en Google konto får du faktisk hele 15G med gratis lagring. Det betyr at du kan ha plass til utrolig mye dokumentasjon,  bilder og videoer. Som en integrert del av Google Drive får du altså Google Doc helt gratis, sammen med regneark og presentasjoner.  Disse programmene er webbasert og du trenge ikke laste ned noe program. Google vil også autolagre alle dokumenter automatisk. Du kan også dele med venner som har en Google konto, eller sende en link på e-post. Skriveopplevelsen er overraskende god, og fordelen er at du har teksten tilgjengelig på alle dine enheter overalt.

Pris: Gratis /15G lagringsplass 
System: Desktop/tablet/mobil (alle operativsystem)
Lenke: https://www.google.no/intl/no/docs/about/

Skriveprogrammer

Word og Pages er kjente skriveprogrammer som brukes mye i bedrifter

Word og Pages er jeg nesten nødt til å nevne fordi Word er det mest kjente og brukte skriveprogrammet fra Microsoft. Pages lanseres også som standard skriveprogram på alle Apples maskiner. Begge er kjempegode å skrive i, samt for redigering av tekst. Fordelen er at du mest sannsynlig har brukt Word i en årrekke og kjenner programmet inn - og ut. Word er også det mest brukte skriveprogrammet i bedrifter, både privat og offentlig. Skal du derfor jobbe litt hjemme, er du nesten nødt til å ha Word, for å unngå konverterings problematikk.

I tillegg er stavekontrollen såpass dårlig eller fraværende i enkelte av skriveprogrammene, slik  at teksten må innom for en kjapp vask i Word eller Pages før de publiseres.

Pris: 649kr (årlig). Word del av Office-Pakken for Windows/Mac
Word: Windows/Apple; Desktop/Nettbrett/mobil (alle)
Lenke: Microsoft Office.

Pages: Gratis i MacOS High Sierra.
Pages: Apple. Desktop, nettbrett, mobil. 

Apache OpenOffice for programmere og de mer tekniske

Apache OpenOffice (AOO) - tekstbehandler er et skriveprogram i den åpne kontorsuiten. AOO er fri programvare, og distribueres av Apache Software Foundation under Apache-lisensen. Det betyr at både programmet og dets kildekode kan lastes ned gratis, hvor privatpersoner eller bedrifter selv kan gjøre endringer eller reparere feil. Kildekoden er skrevet i C++ og Java.

Apache OpenOffice foreligger nå i versjon 4.1.5 og er et godt alternativ til Microsoft Office pakken. En av de største begrensningene i OpenOffice er dens støtteapparat. Får du problemer må du selv finne ut av det, eller få støtte via dokumentasjon, forum, blogger og andre brukergenererte metoder for støtte.

For dem som er vant med Microsoft Office kan brukergrensesnittet virke noe "klønete" og krever litt tid å venne seg til. I tillegg sies det at OpenOffice dokumenter tar lenger tid å laste, spesielt regneark.

OpenOffice sin tekstbehandler har ikke så mange funksjoner som Microsoft Office Word og har heller ikke en inkludert robust grammatikkontroll, dokument temaer, klippet kunstgallerier og maler. OpenOffice har add-ons tilgjengelig for nedlasting, men de er ikke tilgjengelig direkte i programmet.

Dele og utveksle dokumenter med andre som bruker Microsoft Office vil kunne medføre en rekke problemer rundt kompatibilitet. Det kan være seg alt fra fil-støtte, til makroer og maler. Noe som kan være plagsomt i jobb-sammenheng.

Pris: Gratis 
System: Alle operativsystem plattformer
Lenke: Apache OpenOffice.

Vellum er et profesjonelt publiseringsverktøy

Vellum (MacOS) er ikke direkte et skriveprogram, men et profesjonelt publiseringsverktøy. Når skrivejobben er gjort gjenstår det å formatere og slå alle kapitler du har skrevet sammen og lage en vakker bok med særpreg og design! Med Vellum tar du selv kontroll over denne prosessen. Mange mener Vellum er det beste verktøyet for formatering og ebook-publisering.

Vellum kan brukes for å lage enestående e-bøker, hvor du kan fremstille eksemplarer for tidlig tilbakemeldinger. Du kan generere e-bøker til Kindle, iBooks, Kobo med flere.

Mange forfattere skriver i f.eks. Scrivener og eksporterer deretter til et Word-dokument som sendes til redaktøren. Kommentarer og endringer implementeres i Scrivener, så eksporteres det endelige produkt til Word docx som åpnes i Vellum. Deretter tar Vellum seg av resten slik at boken ser profesjonell ut; med forside, kopirettt, innholdsforteglense, mm. Deretter publiseres boken i de forskjellige formater og lastes opp til nettbutikkene. 

Pris: Gratis å bruke.
Pris: Publisere ubegrenset e-bøker og hard-kopi: $249.99
Pris: Publisere ubegrenset e-bøker: $199.99
System: Kun på MacOS (foreløpig)
Lenke: Vellum.pub

Les også om de beste PDF - programmene til Mac eller Windows, eller IOS/Android.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Siteground
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Hold deg oppdatert!

Nyhetsbrev

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen