PDF - filformatet er i dag blitt en viktig del av den digitale informasjonsformidlingen. PDF står for Portable Document Format og ble utviklet i 1991 av Adobe og medgrunnlegger Dr. John Warnock. Hans idé var å skape et "Digitalt papir." Filene skulle vises på skjermen i samme form som når de blir skrevet ut. I 1993 kunne Adobe lansere det nyutviklede PDF formatet som i dag brukes av bedrifter og privatpersoner over hele verden.

Å velge PDF-program er ikke lett i jungelen av både profesjonelle og gratis alternativer. Bilde av Bram Naus på Unsplash.

PDF var opprinnelig lukket format, men ble ISO-standard i 2008. PDF-filer kan inneholde koblinger og knapper, skjemafelt, lyd, video og forretningslogikk. De kan også signeres elektronisk og vises ved hjelp av ulike PDF-programmer.

Alle bedrifter og offentlige instanser i dag bruker PDF-formatet er det viktig at ditt  PDF-program kan:

  • Fylle ut skjemaer, søknader, reiseregninger e.l.
  • Signere jobb - og husleiekontrakter, lånepapirer, e.l.
  • Slå sammen og rotere pdf-filer. Veldig kjekt mtp. attester, kursbevis e.l.
  • Redigere og markere tekst, kommentere, e.l.
  • OCR funksjon - Scannede tekstdokumenter kan omformes til redigerbar tekst. Ikke alle trenger denne funksjonen, fordi de fleste PDF-filer er lagret og eksportert fra et dataprogram.

Nedenfor kan du finne et utvalg av noen av de mest kjente PDF-programmene. Alle programmene kan testes gratis før man evt. kjøper dem. NB! Noen har månedlig abonnement, noe som blir kostbart i lengden.

Pris

Funksjoner

Brukervennlighet

Best hvis du råd!

Acrobat Pro DC
Adobe Reader DC fra Adobe er nok den PDF-leseren som er mest brukt. Adobe påstår at deres leser er mer effektivt enn andre PDF-programmer, og ikke minst det beste gratisprogrammet for visning og utskrift. I tillegg er programmet koblet til Adobe Document Cloud,  slik at det er enklere å arbeide med PDF-filer på kryss av datamaskiner og mobilenheter. Pro versjonen inneholder alle redigerings- muligheter og er et fantastisk program. Ulempen er prisen, som ikke kan forsvares, og som for de fleste privatpersoner blir for kostbar. Gratis versjonen har ingen funksjoner til redigering av PDF-filer, og man kan ikke engang slå sammen flere PDF-filer eller rotere dem hvis de er scannet feil vei.

Pris: Acrobat Reader DC: Gratis
Pris: Acrobat Pro DC: 177,50 kr/mnd (årsabonnement).
Plattform: Windows, Mac, IOS og Android.
Lenke: Acrobat.adobe.com.

Pris

Funksjoner

Brukervennlighet

Best på alt!

PDF element 6
PDF element 6 er en fantastisk PDF-leser laget av Wondershare som raskt kan rediger og merke PDF-filer. Programmet gir mulighet til opprette og konverter PDF-filer til og fra andre filformater. Du kan fyll ut skjemaer og signere kontrakter. Bruke OCR til å transformere skannede dokumenter til PDF-filer med redigerbar tekst. Designet ligner veldig på Word fra Microsoft Office.

Pris: PDF element 6: Gratis prøveperiode, normalt 30 dager.
Pris: PDF element 6: $59.90 ~477 kr.
Plattform: Windows, Mac, IOS og Android.
Lenke: pdf.wondershere.com

Pris

Funksjoner

Brukervennlighet

Element 6 er billigere. Ikke på IOS eller Android.

iSkysoft PDF Editor 6 Professional
iSkysoft PDF Editor 6 Professional er en profesjonell PDF-leser og redigeringsprogram som har alt du trenger for å legge til tekst, bilder, bokmerker til PDF-filen. I tillegg kan man også markere tekst, understreke, og beskjære PDF-sider. Vannmerker kan også brukes til å beskytte PDF-filene. Den støtter også OCR slik at du kan redigere skannede tekst dokumenter.

Pris: iSkysoft PDF Editor 6 Professional: $99.95 ~ 796 kr.
Plattform: Windows og MacOS.
Lenke: pdf.iskysoft.com

Pris

Funksjoner

Brukervennlighet

Best for tynn lommebok

Foxit Reader
Foxit Reader har de fleste basis funksjoner slik som PDF-XChange Editor, men Foxit mangler muligheten til å konvertere PDF-filer til bilder. Foxit Reader har zoommulighet, søkefunksjon, utskriftsmulighet og tilpasning av sidevisning, og grensesnittet har én verktøylinje som gir lett tilgang til de vanligste funksjonene. Foxit Reader kan redigere og legge inn tekst i en PDF-fil. Du kan fylle ut skjema, legge inn notater og tekstbokser. Foxit Reader støtter ikke OCR. Da må du kjøpe Foxit PhantomPDF, som da blir ganske kostbart.

Pris: Foxit Reader: Gratis.
Pris: Foxit PhantomPDF: $7,99/mnd ~ 64 kr /mnd.
Plattform: Windows, MacOS, Linux, IOS.
Lenke: foxitsoftware.com

Pris

Funksjoner

Brukervennlighet

For den fargerike!

PDF-XChange Editor (kun Windows)
PDF-XChange Editor har et ganske fargerikt utseende med mange verktøylinjer og fargerike ikoner. Den har alle de vanlige funksjoner du kan forvente av en PDF-leser, men har også en rekke tilleggsfunksjoner; legg inn kommentarer, redigere, legge inn tekst og fylle ut skjema. Støtter OCR og signatur. Trenger du en enkel PDF-leser vil alle de fargerike ikonene bare være i veien. Skal du jobbe med mye markup og redigering vil verktøylinjene være til stor hjelp.

Pris: PDF-XChange Editor: $43.50 (plus: $54.50)~346/434kr.
Plattform: Windows XP eller senere.
Lenke: Tracker-Software.com

Pris

Funksjoner

Brukervennlighet

Best hvis du ikke trenger OCR, og har Mac

PDF Expert (Kun MacOS )
PDF Expert er en av de beste PDF-programmer for Mac, men støtter ikke OCR funksjonen! Så utover det har den alt du trenger. Du kan enkelt redigere tekst, bilder og koblinger. Den vil automatisk oppdage skrifttypen og størrelsen til den opprinnelige teksten. Signer med touch pad, valgfri font, eller last opp din egen signatur. Programmet har nydelig design og fått en rekke utmerkelser. PDF Expert har lenge vært nr. 1 på AppleStore. PDF Expert er foreløpig bare for Mac og IOS brukere.

Pris: PDF Expert MacOS: 649 kr. AppleStore.
Pris: PDF Expert iOS: 109 kr. AppleStore.
Plattform: MacOS og IOS.
Lenke: pdfexpert.com

Related Post

Kommentarer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.