iPhone XS – Vellykket oppdatering

Tormod

Oppdatert:

iPhone XS

iPhone XS og XS Max er en vellykket oppdatering fra Apple. Telefonene ble lansert 12. september 2018 på Apples Special Event i Steve Jobs Theater. Fikk du ikke med deg lanseringen, kan du fremdeles se den på Apples nettsider her.

iPhone XS

iPhone XS MAX (gull) er en flott telefon og ble lansert 12. september 2018. Foto: Tormod Gundersen.

iPhone er et av Apples viktigste produkt.

iPhone har i mange år vært det produkt som Apple tjener mest penger på, og dermed er det ikke rart at Apple legger ned store ressurser og teknologiutvikling for å lage de beste telefonene på markedet. Konkurransen er knall-føff, og det er lite rom for feil da millioner av brukere kan bli berørt. Dette gjelder både software og hardware. Jeg tror Apple har lært mye f.eks. alt bråket rundt «bendgate» problemet. Et svakt punkt på rammen på iPhone 6 pluss, som gjorde at flere telefoner ble bøyd ved bruk. På iPhone 6s ble problemet løst og alle telefoner etter det er omtrent ubøyelige og bygd med de sterkeste materialer.

Teknologi som folk trenger

Min iPhone 6 pluss gjorde alt jeg trengte. Den tok bra bilder, gav meg rask tilgang til alle mulige apps, banktjenester, sosiale media, e-post, mm. Hvorfor kjøpe ny telefon? Det er spørsmålet vi alle stiller oss når nye telefoner blir lansert.

Vi elsker våre mobiltelefoner, men produsentene kan ikke bare lokke med mer lagringsplass, bedre prosessorer, bedre kamera og større skjermer. For de fleste av oss er ikke det nok! Apple har nok innsett det, og nøkkelen er å gi brukere ny teknologi som de faktisk trenger.

La oss se på noen nye egenskaper som har kommet på iPhone 8, iPhone X og XS.

iPhone XS

Skal du skifte til ny telefon bør det være mye ny teknologi som du trenger og forbedringer som gir mening. Foto: Tormod Gundersen.

Bluetooth 5.0-teknologi for trådløs tilkobling

Bluetooth 5.0-teknologi for trådløs tilkobling ble tilgjengelig i desember 2016, og lover firedoblet rekkevidde og to ganger dataoverførings-hastighet sammenlignet med Bluetooth 4.2.

iPhone 8, 8 pluss, iPhone X, XS, XR kan dermed være opptil 800 meter unna en kompatibel Bluetooth enhet som f.eks. hodetelefoner, høyttalere og treningsapparater samtidig som de opprettholder tilkobling.

Det mest spennende er at Bluetooth 5.0 har nok båndbredde til å støtte to sett med trådløse enheter på samme tid. Dermed kan både du og kjæresten lytte til samme enhet med trådløse hodetelefoner.

Støtte for QI-lading – Ta farvel med ledningkaoset

Samsung har i flere år støttet trådløs lading, og høsten 2017 fikk også iPhone 8, 8 pluss og iPhone X støtte for trådløs lading, kalt QI-lading. Dette gjør det mulig å legge iPhone på en magnetisk plate som lader opp telefonen. Nå kan vi endelig ta farvel med ledningskaoset.

QI-lading er utviklet av de største mobilprodusentene Samsung, HTC, Huawei, LG, Nokia, Sony, og når Apple også støtter seg på denne standarden, kan vi trygt si at trådløs lading er kommet for å bli.

Apple har også utviklet sin egen ladeplate (AirPower), som kan lade iPhone, Apple Watch og AirPods samtidig. Grunnet endel tekniske utfordringer klarte ikke Apple å lansere dette produkt i 2018, men mye tyder på lansering innen mars 2019 iht. til Macworld.

iPhone XS

De nyeste iPhone har støtte for QI-ladning, og det er endelig slutt på ledningskaoset. Foto: Tormod Gundersen.

Face ID – En stor risk, men banebrytende genialt

Face ID er et ansiktsgjenkjenningssystem designet og utviklet av Apple Inc. Face ID ble første gang lansert i november 2017 på den nye iPhone X, og har den siden blitt oppdatert og introdusert på alle nye iPhone og iPad Pro modeller (3 gen.). Systemet tillater biometrisk autentisering for å låse opp en enhet, foreta betalinger og få tilgang til sensitive data, samt gi detaljert ansiktsuttrykkssporing for Animoji og andre funksjoner.

Face ID er teknisk sett ganske imponerende og det er utrolig hva Apple har fått til med utviking av denne teknologien. Skal man lage en telefon med ekstra tynne rammer må man enten plassere fingeravtrykksleseren på baksiden, eller fjerne den helt. Apple gikk mot strømmen og har fjernet den helt. Det var en stor beslutning og risk å ta for Apple. 

Face ID – en suksess!

Apple lykkes, og nå er det nemlig ikke lenger «Touch ID», men «Face ID» som gjelder. Etter å ha brukt Face ID over lengre tid, kan jeg si at det er helt suverent. Jeg savner ikke fingeravtrykksensoren lengre. Touch ID har sine ulemper f.eks. kan du få problemer hvis du ikke har «rene» fingrer som f.eks. når du arbeider i hagen, maler, mekker bil, vasker opp, eller har fettete fingrer når du spiser pizza eller hamburger. Da må ofte «koden» slås. Dette problemet elimineres med Face ID. I tillegg skal face ID være mye sikrere å bruke. 

eSim støtte for iPhone XS/MAX, Apple Watch 4 og iPad Pro (ny)

eSIM (embedded SIM) er enkelt forklart et digitalt SIM-kort som er innebygget i telefonen eller en smartklokke. De nyeste telefoner fra Apple; iPhone XS/MAX, iPhone XR har nå både støte for eSIM og fysisk SIM (Dual SIM).

Med Dual SIM kan du ha separate tale- og dataabonnementer, og bruke ett nummer for jobb og ett nummer for personlige anrop. Ikke minst når du reiser utenlands kan du enkelt legg til et lokalt telefon – og dataabonnement.

Med eSIM kan man enkelt programmere om SIM nummeret, f.eks. når du selger telefonen, eller ønsker å gi den til et familiemedlem. Du slipper å dra til en forhandler eller vente på SIM kortet i posten. Oppdateringen skjer umiddelbart med et par taste-trykk.

IP 68 – Endelig en mer vannsikker iPhone XS/MAX

IPhone X og XR har IP67-klassifisering, mens XS har IP68. Det betyr at den skal tåle å senkes ned to meter i vann i opp til 30 minutter iht. til Apple. Med IP 68 klassifisering er det helt klart gjort en stor forbedring i riktig retning. Telefonen er meget vanntett, men ikke vanntett. For de fleste situasjoner vil væskebeskyttelsen på iPhone XS være nok for deg. 

iPhone XS/MAX må ha god skjerm og kamera

iPhone XS Max har mye skjerm å se på! Uten en skikkelig god og skarp skjerm vil ikke brukeropplevelsen bli den samme. iPhone XS har noen av de beste skjermene på markedet, og Apple har ikke spart på kruttet.

Skjerm: iPhone XS MAX

  • Super Retina HD-skjerm
  • 6,5-tommers (diagonalt) heldekkende OLED Multi‑Touch-skjerm
  • HDR-skjerm
  • Oppløsning på 2688 x 1242 ved 458 ppi.
  • True Tone-visning
  • Skjerm med stort fargerom (P3)
  • 3D Touch
  • Fingeravtrykk­bestandig, oljeavstøtende belegg
iPhone XS

Apple har ikke spart på skjermkvalitet når det gjelder iPhone XS/MAX. Foto: Tormod Gundersen.

iPhone XS og XS MAX kåret til nest beste kamera

De nyeste kamera på iPhone XS/MAX har 12 MP tele + 12 MP vidvinkel kamera. Et av nettstedene som gjennomfører grunndige mobilkameratester er DxOMark. Les artikkelen på Tek.no. De endte opp med å kåre det til det nest beste mobilkameraet på markedet.

iPhone XS og XS MAX ligger prismessig på en smertegrense

Når du elsker Apple sine mobiltelefoner, brukervennlighet i IOS, og alt det andre, så er ikke ett par tusenlapper det som vipper en over til f.eks. en Samsung Galaxy Note 9 512GB som koster 11.589 kr på komplett.no.

Pris på iPhone XS og XS MAX

64 GB fra 12 690,-
256 GB fra 14 490,-
512 GB fra 16 790,-

Det er ingen tvil om at Apple er grådige og tenker profitt når det gjelder minneprisene. Apple vet at de fleste vil gå for 256GB eller 512GB versjonen, og dermed blir det klingene mynt i kassen på en allerede dyr telefon. Prisene kan bidra til et redusert salg,  så får tiden vise om de har priset seg ut av markedet og hva total resultatet blir.

Tanken er vel at iPhone XR skal fange opp alle de som vil ha det beste fra XS til en rimeligere pris.

Er du økonomisk kan du være heldig og prute på en helt ny (lite brukt) iPhone XS/MAX på Finn.no og kanskje du sparer 2000 kr.

Konklusjon: Bør du kjøpe iPhone XS eller  iPhone XS MAX?

Det er en rålekker og suveren telefon på alle områder. Har du en iPhone 6 eller 6 pluss eller tidligere versjon, er valget enkelt. Har du råd, gå for XS versjonen i den størrelsen du liker best. Ønsker du en super god oppgradering til en rimeligere penge, gå for iPhone XR. Det er flere testere på YouTube som anbefaler denne i stedet for XS, blant annet fordi man får mer telefon for pengene. Jeg valgte iPhone XS MAX, og angrer ikke. Det er mye flere egenskaper som kunne vært nevnt, og spesifikasjon til iPhone XS/MAX kan finnes på Apple.com.


Les også om min første Apple maskin her.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.