Hosting eller self-hosting tjeneste kan være et vanskelig valg. Det er ikke bare bare å skifte tjeneste. Derfor er det viktig å sjekke opp de ulike web-konseptene, og hva man ønsker med nettsiden på sikt. Jeg skal gi noen råd og tips i dette innlegget.
Å lage din egen nettside kan være en utfordrende, men ikke minst en stor glede når alt virker fint. Bilde av Igor Miske on Unsplash.
Drastiske forskjeller
Forskjellen er litt som dette: Med en hosting tjeneste kjøper du en ferdig oppstatt nettside, det er bare å fylle inn tekst, bilder, logo og ikoner. Fikse litt på oppsettet og trykke «Pubslih» så er siden på nettet. Enkelt og brukervennlig.
En self-hosting tjeneste kjøper man en diskplass på en server. Her skal du lagre bilder, tekst og nettsidene. Du må først kjøpe et domene og knytter det til din server. Deretter installere et nettstedsbyggingssystem, vanligvis WordPress, som er mest populært. Så må du installere et nettside-tema, ofte gratis. Først nå kan du begynne å fylle inn informasjon. Du er i realtieten helt på egenhånd, selv om du får god support hos de fleste self-hosting tjenester. Fordelen er de ubegrensede mulighetene man har. Når man snakker om nettsider kommer man ikke utenom WordPress som er den mest populære nettstedsbyggeren eller web plattformen i dag. Det er likevel viktig å forstå forskjellen på WordPress.com som er en hosted løsning, mens WordPress.org er en self-hosted løsning. Når noen sier de bruker WordPress, så er det ofte den selv-hosted løsningen det menes! Så nå er du advart, så du ikke velger feil.
Tre år med self-hosting – Holdt på å gi opp!
Da jeg begynte å lage nettsider i juli 2016, valgte jeg en self-hosted løsning og ønsket å bruke WordPress.org som nettstedsbygger. Men det jeg ikke var klar over, var at det finnes en rekke forskjelig tekniske self-hostings løsninger. Jeg kommer ikke til å forklare forskjellen (les her), men du skal vite om de:
- Shared Hosting, VPS Hosting, Dedicated Hosting og Cloud Hosting.
Jeg har brukt Shared hosting som er det rimligste alternativet. De fleste hobby bloggere, vil klare seg godt med en shared hosting løsning.
Jeg ble mest overveldet av server konseptet. For å få tilgang til filer og styre alt på serveren benyttes cPanel. Normalt vil du være 99 prosent av tiden på WordPress, men av og til må du inn på server for å gjøre ulike kritiske instillinger, som e-post konto, cache, backup m.m. Nå bruker jeg VPS hosting hos CloudWays som er mye raskere, sikrere, enklere å administrere, og som også prismessig er gunstig.
Jeg var ikke klar over at det var så «data-teknisk» og er veldig glad for god support! Hva hadde jeg viklet meg inn i? Jeg skal innrømme at jeg flere ganger vurderte å skifte til et enklere hosted system som f.eks. WiX eller One.com. Men etterhvert lærte jeg, oppsøkte hjelp, og klarte å løse problemer. Dermed utviklet nettsiden seg til slik jeg ønsket det. Jeg er en type som ikke gir opp så lett, men det har blitt mange våkne netter og stive skuldrer. I dag er jeg glad for at jeg «holdt ut», og jeg har fremdeles en nettside på en self-hosting tjeneste.
Hvem bør velge hosted nettside:
- Du har ingen kjennskap til web-byggings verktøy som WordPress, eller å betjene og navigere på en server. Du ønsker å skrive og legge ut bilder. Ikke bruke tid på å lære veldig mye data-tekniske ting.
- Du er komfortabel med at designet har sine begrensninger som ikke alltid kan endres på.
- Du kan ikke flytte nettsiden i fremtiden. Alt må da bygges manuelt i så tilfelle.
Mest kjente hostede tjenester som jeg anbefaler er:
- Wix
- WordPress.com
- Squarespace
- One.com
I en rekke tester kommer WIX bedre ut enn WordPress.com.
Wix er en av de mest populære hosted tjenester, alt-i-ett tjeneste. Bilde Skjermdump Wix.com 10. april 2020.
Self-hosted nettside
Self-hosting tjenester har med årene blitt mye bedre. I dag tilbyr de fleste gratis overføring av ditt nettsted, og jeg opplevde det som en utrolig befrielse. I tillegg tilbyr de 30 dagers backup av nettstedet. Dermed kan du med ett par taste-trykk restore siden, hvis noe går galt, og du er tilbake til status Quo. Support er tilgjengelig 24/7 via chat. Dermed er behovet for at man selv må endre og sette-opp funksjoner via cPanel på din hosting tjeneste blitt enklere enn før.
- Du ønsker å ha full kontroll over hele din nettside. Full frihet til å endre design, installere plugins, ha reklame, eller andre nyttige spesial tjenester.
- Du er forberedt på at det vil ta tid å lære alle funksjoner i WordPress og viktige self-hosting kunnskap som caching, ekstern backup, e-post etablering, brannmur, SSL, og spam beskyttelse. Du vil trenge tidvis support.
- Hvis du ønsker å hoste flere nettsider, vil det klart lønne seg med en self-hosting tjeneste som støtter dette, og betalte plugins kan normalt benyttes på ubegrensede nettsider.
Her kan du lese mer detaljer om self-hosting vs hosting for WordPress, link [her].
Min anbefaling av nett-løsning
- Nybegynnere, hobby bloggere, enkelt foretak bør velge en hosted nettside, f.eks. WIX, One.com eller tilsvarende tjenester.
- Ønsker du full kontroll og fleksibilitet, og planlegger nettsted i mange år fremover. Velg en self-hosting løsning og kjøp ditt eget domene. Velg en solid og vel etablert hosting tjeneste med godt rykte og god support. Bruk WordPress som er gratis inkludert i hostingen. Du lærer fort og det er ikke så vanskelig, bare litt… Mine anbefalinger for hostingtjenester:
- Siteground ( Anbefalt av WordPress )
- Bluehost (Anbefalt av WordPress )
Her er en gjennomgang av de mest populære hosting tjenester. Jeg har brukt HostGator ( ikke anbefalt ), SiteGround (kan anbefales) og CloudWays VPS hosting (anbefales).
Tips! Bruk tid på å tenke over hva du skal bruke nettsiden til, og hvor mye krefter og kunnskap du ønsker å legge ned i arbeidet med siden. Uansett hva du velger; sjekk flere YouTube videoer som vurderer de ulike hostingtjenester.
Tips! Les om hosting med VPS hosting.