Sankthans feires kvelden før altså den 23. juni feires det med bålbrenning og fest i hele Norge. Festen skal selvsagt feires utendørs, om man fyrer opp bål og griller og spiser utendørs. Skal du selv fyre opp bål er det viktig at været og brannforskriftene følges.

Koselig st.hans feiring på Mjelle utenfor Bodø!  Creditt; Bilde av Marianne Ilstad (26), fra Nordland, vg.no

Hvorfor feirer vi Sankthans

Sankthans er en kirkehøytid til minne om døperen Johannes, men da dagen ligger tett opp mot sommersolverv og den førkristne midstsommerfeiringen er det ofte knyttet til en verdslig feiring av den lyseste tiden i året.

Sankthansbålet er en av de eldste bålbrenningsskikkene, og i eldre tid brente man bål også ved andre høytider som jul, påske og pinse. Bålet skulle verne mot onde makter.

Sankthans i andre land

Også i de andre skandinaviske landene er det vanlig å markere sankthansaften. I Sverige er sankthans offisiell flaggdag, og kvelden før, midsommarafton, er en fridag som legges til fredagen i perioden 19. til 25. juni, slik at man får en langhelg. Typisk for feiringen er utendørs sommerfest hvor man danser rundt en maistang pyntet med løv og sommerblomster.

Les og se bilder fra da vi bodde i Sandnessjøen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Siteground
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Hold deg oppdatert!

Nyhetsbrev

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen