Extra virgin olivenolje er den beste typen olivenolje både når det gjelder kvalitet og smak. Denne oljen fås kun ved kaldpressing. Olivenolje er godt å bruke i det meste av matlaging. Alt fra salatdressinger, marinader, supper, gryteretter og til ovnsbakte grønnsaker. Det finnes et stort utvalg tilgjengelig i butikken hvor pris, kvalitet og smak varierer veldig. Jeg skal her hjelpe deg på jakt etter den beste olivenoljen!

Monovarietal Hojiblanca fra La Chinata er en av mine favoritter av extra virgin olivenoljer. 

Bruk extra virgin olivenolje!

Det er den beste typen både når det gjelder kvalitet og smak. Den må oppfylle en rekke kjemiske og smaksmessige kriterier før den tappes på flaske. Denne oljen får man kun ved kaldpressing. Når du kjenner en peppersmak bak i ganen, ja da vet du at det er bra saker...

Det er også den sunnest oljen som er mest rikt på vitamin A og E, samt antioksidanter. Den er ikke utblandet med andre lavere kvalitetsoljer, eller andre typer som f.eks. raps- eller nøtteolje. Et kosthold basert på mye olivenolje skal ha positiv effekt og kunne redusere risiko for hjerte- og karsykdommer, allergier, diabetes type 2 og enkelte kreftformer.

Å dyppe brød i extra virgin olivenolje er en smaksopplevelse og en god forrett.

Kjøp oljer som er godt merket og som har noe høyere pris

Kjøp olivenoljer som er godt merket og som har noe høyere pris. Da Matkontrollen gjorde en test av 14 extra virgin olivenoljer i norske daligvare butikker var det utrolige 6 av 14 som ikke tilfredstilte kravet til "extra virgin", selv om de var merket som dette.

Bruk extra virgin olivenolje også til steking.

Det er en myte at olivenolje ikke kan brukes til steking. Vi har jo alle hørt at kaldpressede extra virgin olivenoljer ikke kan brukes til steking! Leser du imidlertid på etiketten står det at de kan brukes til både koking og steking. Så her er det noe som ikke stemmer?

...stabilitet ved høye temperaturer...er den ideell til koking og steking.

Extra virgin olivenoljer har et høyt røykepunkt

Jeg oppsøkte butikken La Chinata på Madla Amfi hvor betjening kunne bekrefte at extra virgin olivenoljer egner seg godt til steking. Du kan også lese om varmebehandling fra bloggen paleo.no.

  • Olivenolje har et høyt røykepunkt – punktet der degradering begynner å skje – på 210°C som er godt over normal temperatur for steking av mat. Til sammenlikning har smør, margarin, maisolje og soyaolje røykepunkt på rundt 160-170°C.

I følgende denne artikkelen fra KK.no eller dinside.no bekreftes det at extra virgin olivenolje og rapsolje har cirka de samme røykepunkt, og er godt egnet til steking.

Riviera olivenolje er billig og er ikke ren extra virgin kvalitet. 

Ikke stek med rådyre olivenoljer

Den gode smaken fra olivenoljen vil bli nøytralisert ved steking, så jeg ville ikke brukt de mest eksklusive til det formålet. Det vil også bli kostbart i lengden. Bruke heller en noe billigere variant.

  • Husk å tørke av væske av det som skal stekes, da olje og væske ikke er glad i hverandre, og det kan sprute mye.

Lag en god soyasaus til laks og ha i nydelig extra virgin olivenolje.

Kjøp kvalitets extra virgin olivenoljer på nettet

Finner du ikke kvalitets extra virgin olivenoljer i din lokalbutikk kan du kjøpe dem på nettet her:

  • La Chinata (butikk i Stavanger sentrum og på Madla Amfi)
  • Oliviers&Co (butikk i Stavanger Breigata 25)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Cloudways
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Annet

Støtt oss

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen