Admiral Cornelius Cruys (1655-1727)  var en virkelig framgangsrik herremann. I Stavanger er han blitt hedret med en statue på Bispebryggen som er laget av Per Ung. Han har også fått en gate på Storhaug i Stavanger oppkalt etter seg.

Statue av Admiral Cornelius Cruys ble satt opp på Bispebryggen i Stavanger i 2000. Bilde tatt 2. mai 2018. 

I Stavanger blir man møtt av en rekke flotte statuer av mennesker som har utrettet store ting, enten lokalt eller internasjonalt.

Cornelius Cruys ble født og vokste opp i Steinkargata 6 i Stavanger, hans egentlig navn var Niels Olsen. Som ung, ca. i 1668-69, hyret han seg på et skip fra Stavanger til Nederland. Der skiftet han navn og slo seg opp som skipsbygger, kaper, bergingsmann, karttegner og skipsfører. Han ble borger av Amsterdam i 1681.

Da Peter den store besøkte Amsterdam, ble Cruys hyret som viseadmiral for å bygge opp den russiske flåte, og fikk også betydning for bygging av St. Petersburg. Han forlot Nederland for alltid i 1697. Han ble den første russiske admiralen.

Sokkelen til statuen av Cornelius Cruys. Bilde tatt 2. mai 2018.   

Han var en ivrig lutheraner, og primus motor i den lutherske menigheten i St. Petersburg. Den første kirken var en korskirke i tre av norsk type. Tsar Peter den store ga ham store heders-bevisninger og eiendommer.

Normannen ligger begravet i Amsterdam og i Stavanger er han blitt hedret med en flott statue.

Les også om statuen "Vekteren i Stavanger" som jeg også har skrevet om på min blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Siteground
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Hold deg oppdatert!

Nyhetsbrev

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen