Lærdalstunnelen er en veitunnel på 24 509 m som går mellom Nyheim i Aurland og Håbakken i Lærdal i Sogn og Fjordane. Lærdalstunnelen tok over etter St. Gotthard-tunnelen i Sveits og er i dag verdens lengste veitunnel.

2016-okt-23-laerdalstunnelen-2I Lærdalstunnelen er designet med tre separate opplyste haller/grotter hver 6km. 

Lærdalstunnelen binder Hemsedal(Rv.52) og Filefjell(E16) til Bergen og tunnelen var siste ledd i en vintersikker forbindelse mellom Oslo og Bergen.

Byggingen av tunnelen startet 15. mars 1995 og ble åpnet 27. november 2000 av kong Harald V. Tunnelen og veiprosjektet kostet til sammen 1 050 millioner kroner (i 2000 kr).

2016-okt-23-laerdalstunnelen-1Grottene i Lærdalstunnelen skal illustrere soloppgang og dagslys. 

Tunnelen har ett løp med ett kjørefelt i hver retning, og er designet med tre separate og opplyste haller/grotter som billistene kjører gjennom med 6 kms intervaller.

Grottene har blå belysning med gule lys på siden for å gi et inntrykk av soloppgang. Grottene skal gi en følelse av å være ute i dagslys i noen sekunder og blant annet forhindre at bilistene sovner under gjennomfarten. Jeg fikk også en isbre følelse ved grottene, uansett veldig fascinerende, og helt klart oppkvikkende for sjåfører og passasjerer. 

2016-okt-25-laerdalstunnelen-3Her er Lærdalstunnelen opplyst av blått og rødaktig lys på sidene. 

Grottene kan også brukes som snuplasser eller for å ta pauser i løpet av de omkring 20 minuttene det tar å kjøre gjennom tunnelen.

2016-okt-25-laerdalstunnelen-1Vi stoppet og knipset ett bilde av tunnelen og en av grottene. 

Husk at det er gjennomsnittsmåling over 20km i tunnelen, så hold fartsgrensen og nyt grottene.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Hosted by Siteground | Powered by WordPress | Theme Astra Pro | Page Builder BeaverBuilder.
Secured by Sucuri

Rull til toppen