Fårikål er Norges nasjonalrett og inntas på høsten. Entusiasmen rundt fårikål er så stor her til lands at det er opprettet en egen nettside som heter Fårikålens Venner.

Fårikål - dampet lammekjøtt med kål , pepper og salt. Rett som er obligatorisk nå på høsten. Foto kopibeskyttet iStock.

Oppskrift 3-4 voksne personer.

  • 1,2 kg fårikål kjøtt
  • 1,2 kg hodekål
  • 2 ss hel pepper/eller malt.
  • 2 1/2 dl vann ( spe ved behov slik at kålen ikke svir seg i bunnen)
  • 2 ss hvetemel
  • 2-3 ts salt

Kok fårikålen i 2,5 time til kjøttet er mørt og løsner fra beina. Server med kokte poteter og skyen/sausen fra fårikålen.

Slik går du frem for å lage fårikål!

Del kålen i grove store biter som du legger lagvis sammen med fårikål kjøttet. Begynn med kål i bunnen av kasserollen. Legg så kjøtt over, så kål og så kjøtt. Salte, pepre og strø hvetemel mellom lagene. Hvetemel gjør at kraften i bunnen blir som en saus med litt tykkere konsistens. Hell over 2-3 dl vann og pass på å etterfyll etterhvert slik at ikke kålen svir seg i bunnen. Etterfyll passelig mengde vann slik at kjøttet og kålen blir dampkokt.

Tips! Når det gjelder pepper foretrekker mange å bruke pepperholder, noe jeg også synes er lurt da det er peppersmaken man ønsker. Det er også litt styr å rense vekk pepperkornene når man spiser. Nykvernet pepper fungerer også veldig bra.

Visste du at fårikål-entusiaster foretrekker at "lammet" ikke er av årets avkom, at det telt i saueår er tenåring, eller "gimmer" som det da heter. Disse litt eldre individene har da gått ute i fjell og dal i to lange somre, de har rukket å få litt fett og muskler på bena og smaker fantastisk!

God fornøyelse! 

Les også om hvordan du lager en god brun saus til søndagsmiddagen! For flere oppskrifter anbefaler jeg Trinesmatblogg.no.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.