Telefonkiosken er ikke noe vi ofte ser i bybildet i dag. Mobiltelefoner tok raskt over, og behovet forsvant. Heldigvis har Byantikvaren vernet noen telefonkiosker, og en av dem står i St. Svithuns gate 12 i Stavanger.

Den vernede telefonkiosken "Riks" i Stavanger, St. Svithuns gate 12. Foto tormodgundersen.com.

Første telefonkiosk i 1880 - årene i Christiania

De første telefonkiosker ble satt opp i Christiania i 1880-åra, som et tilbud til det store flertallet som ikke hadde mulighet til å få lagt inn egen telefon. De spredde seg etter hvert også til andre byer. Ref. WIkipedia.

Telefonkiosken "Riks" kom i 1933

I 1932 bestemte Oslo Telefonanlegg at det skulle innføres en standardtype, og det ble utlyst en arkitektkonkurranse. Den ble vunnet av bergensarkitekten Georg Fredrik Fasting, året etter, og modellen hette «Riks». Det er den røde kiosken de fleste i dag forbinder med telefonkiosker.  Det ble produsert omkring 6000 av dem, den siste i 1995.

I 1997 bestemte Riksantikvaren, at kioskene var å regne som verneverdige. Foto tormodgundersen.com.

Hundre telefonkiosker vernet i 1997

I 1997 ble det inngått avtale om at 100 kiosker skulle gis spesielt vern. De andre kioskene som sto igjen er regnet som bevaringsverdige og kan ikke uten videre fjernes eller endres. Totalt er det pr. 2013 omkring 300 slike kiosker i landet.  Her er link med oversikt over de 100 vernede telefonkiosker link [Ikke reklame].

Den vernede telefonkiosken i 2 etg. på Mediegården i Stavanger. Foto 26.11.2021 tormodgundersen.com.

Å ta vare på endel av historien

Jeg synes det er flott at samfunnet tar vare på noe av historien rundt telefonkioskene. De hadde en viktig funksjon da de var i drift. Jeg har selv vokst opp med dem, og de bringer endel minner. Så kan vi vise neste generasjon at telefon på lommen ikke var en selvfølge. Når jeg nå passeren en slik telefonkiosk ler jeg litt inni meg, men de fortjener absolutt en plass i bybildet, og er et flott kulturminne.

Tips! Les om de gamle bedehusene som også gradvis forsvinner her.

Sist oppdatert 21. august 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Cloudways
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Annet

Støtt oss

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen