Den vernede telefonkiosken

Tormod

Oppdatert:

Telefonkiosken er ikke noe vi ofte ser i bybildet i dag. Mobiltelefoner tok raskt over, og behovet forsvant. Heldigvis har Byantikvaren vernet 100 telefonkiosker, og en av dem står i St. Svithuns gate 12 i Stavanger. Flere av dem har også blitt til lesekiosker.

Den vernede telefonkiosken «Riks» i Stavanger, St. Svithuns gate 12. Foto tormodgundersen.com.

Første telefonkiosk i 1880 – årene i Christiania

De første telefonkiosker ble satt opp i Christiania i 1880-åra, som et tilbud til det store flertallet som ikke hadde mulighet til å få lagt inn egen telefon. De spredde seg etter hvert også til andre byer. Ref. WIkipedia.

Telefonkiosken «Riks» kom i 1933

I 1932 bestemte Oslo Telefonanlegg at det skulle innføres en standardtype, og det ble utlyst en arkitektkonkurranse. Den ble vunnet av bergensarkitekten Georg Fredrik Fasting, året etter, og modellen hette «Riks». Det er den røde kiosken de fleste i dag forbinder med telefonkiosker.  Det ble produsert omkring 6000 av dem, den siste i 1995.

I 1997 bestemte Riksantikvaren, at kioskene var å regne som verneverdige. Foto tormodgundersen.com.

Hundre telefonkiosker vernet i 1997

I 1997 ble det inngått avtale om at 100 kiosker skulle gis spesielt vern. De andre kioskene som sto igjen er regnet som bevaringsverdige og kan ikke uten videre fjernes eller endres. Totalt er det pr. 2013 omkring 300 slike kiosker i landet.  Her er link med oversikt over de 100 vernede telefonkiosker link [Ikke reklame].

Den vernede telefonkiosken i 2 etg. på Mediegården i Stavanger. Foto 26.11.2021 tormodgundersen.com.

Jeg synes det er flott at samfunnet tar vare på noe av historien rundt telefonkioskene. De hadde en viktig funksjon da de var i drift. Så kan vi vise neste generasjon at telefon på lommen ikke var en selvfølge. Telefonkiosk fortjener absolutt en plass i bybildet, og er et flott kulturminne.

60 telefonkiosker blir lesekiosker fra 2020

Televerkets klassiske røde telefonkiosker over hele landet får innsatt bokhyller og prinsippet er «gi en bok, ta en bok». I løpet av 2020 skal seksti av de hundre gjenværende kioskene få bokhyller og en visuell profil. På følgende link kan du se en liste over de første kioskene som blir «rullet ut».

Lesekioskene [Ikke reklame/affiliate]


  • Tips! Les om de gamle bedehusene som også gradvis forsvinner her.

  • Tips! Ta med en gratis bok fra telefonkioskene og legg ut en bok du ikke leser lengre, så andre kan få glede av den.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.