Hjulvispen hadde jeg nesten glemt, men da jeg handlet på Clas Ohlson forleden dag, så jeg et bilde av hjulvispen. Jeg tenkte, det må jo være 20 år siden den gikk ut av produksjon etter at den elektriske tok over? Jeg tror ikke de selger denne lengre? I dag bruker de fleste elektrisk eller vanlig håndvisp. Jeg er nok redd for at hjulvispen idag har havnet på museum.

Bilde av Agatha Brown på Morguefile.com. Hjulvispen er nok havnet på museum. 

Hjulvispen kom på midten av 1800-tallet

Midt på 1800-tallet kom en ny type visp, hjulvisp eller mekanisk håndvisp. Den besto av to ballongvisper koblet til et dreiesystem drevet med et håndtak som ble sveivet rundt for hånd. Hjulvispen var arbeidsbesparende, da man kun trengte å dreie håndtaket og ikke bruke hele armen som ved vanlige visper. Den var forgjengeren til det vi i dag kjenner som den elektriske mikseren eller miksmasteren, som ble tilgjengelig for private husholdninger allerede på 1920-tallet.

I boka om Mormor og de åtte ungene skildrer Anne-Cath. Vestly dilemmaet som mormor står overfor da hun under et besøk i byen velger å bruke de siste pengene sine på en hjulvisp. Hun tenkte på all den gode vaffelrøra hun kunne lage, og dermed fikk hun ikke råd til togbilletten hjem.

Les også om ostehøvelen, en norsk oppfinnelse som fremdeles er i bruk, og ikke blitt erstattet av noe annet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Cloudways
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Annet

Støtt oss

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen