Bryne er en by i Time kommune i Rogaland sør for Stavanger. En desember dag i 2009 reiste jeg med tog til Bryne og tok selvsagt med fotokamera. Bryne ligger en 25 minutters togtur fra stavanger sentrum. Når man går gjennom sentrum er det to ting som begeistrer; fuglelivet og den flotte kunsten. 

2009-des-05-bryne-fugler-og-kunst-7Memento Mori er navnet på de fem spydlignende skulpturer laget av kunstneren Fritz Røed. 

Bryne er en forhåndsvis liten by med sine 11500 innbyggere (2015) og fikk bystatus fra og med 1. januar 2001. Allikevel er den allerede dekorert med en rekke skulpturer, statuer og annen kunstnerisk utsmykning. Høydepunktet er nok Fritz Røed skulpturparken som ble åpnet i 2004 og som består av ti skulpturer.

2009-des-05-bryne-fugler-og-kunst-8Nydelig å gå i  Fritz Røed skulpturparken i Bryne sentrum langs vannet og se på kunst og fuglene som svømmer rundt.

Fritz Røed var fødd og oppvokst på Bryne, og beholdt sin kjærlighet til plassen selv om han og konen bodde andre steder, blant annet i Italia fra 1970. Han var en av Norges mest anerkjente billedhoggere og er nok mest kjent for monumentet ”Sverd i Stein” i Hafrsfjord.

2009-des-05-bryne-fugler-og-kunst-5"Omsorg" er en hånd uti vannet som er laget av kunstneren Fritz Røed. 

2009-des-05-bryne-fugler-og-kunst-9"Pierrot" er en liten gutt i klovnekostyme laget av kunstneren Fritz Røed.

På Torget i Bryne sentrum yrer det med fugleliv og de får selvsagt mat av innbyggerne.  

2009-des-05-bryne-fugler-og-kunst-2Jeg hadde aldri sett sorte svaner før, men du verden de er også vakre. 

Bryne Mølle er nå et minnesmerke hvor maling av korn til matmel har pågått gjennom flere århundre. Her lå to små kvernhus med tilhørende tørkeri. Datering på disse er vanskelig, men de har ligget her lenge. 


2009-des-05-bryne-fugler-og-kunst-10
Bryne Mølle (til høyre) er et minnesmerke i Bryne sentrum

2009-des-05-bryne-fugler-og-kunst-12Den flotte Mølledammen med et tilrettelagt fossefall. 

Related Post

Kommentarer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.