Apple Silikon M1 – Fremtiden for Mac

Tormod

Oppdatert:

M1-chipen

Apple Silikon M1 er endelig lansert! Apple har nå startet overgangen fra Intel prosessorer x86-64 til Apple Silikon ARM64 prosessor arkitektur. M1-chipen er en ARM-prosessor bygget på 5 nanometer teknologi og representerer et totalitært skifte av prosessor arkitektur. Det betyr også endringer i både maskinvare, operativsystem og programvare. M1 prosessoren er et stort teknologi steg for Apple. På samme måte som da Apple skiftet fra PowerPC til Intel prosessor i 2006, vil implementering av Apples nye M1-chip endre Apple sine datamaskiner for all fremtid.

M1-chipen

M1-chip laget av Apple er et stort steg i prosessor-utviklingen for Apples datamaskiner. Bilde Apple.com.

Hvordan ble Apples M1-chipen til?

Alt startet da Apple lanserte iPhone i 2007 som forandret hele telefonmarkedet. Intel ønsket ikke å levere prosessorer til iPhone, og det sies at Intel ikke trodde de ville få dekket utviklingskostnadene med en slik chip til iPhonen. Det er trolig noe Intel nå kan angre på, men Apple ble da nødt til å lisensiere ARM prosessor strukturen, og utviklet deretter A-serien chipen til iPhone og Ipad. Gjennom 13 år har Apple stadig utviklet A-serien til det bedre.

Apple forbedret og utviklet sine ARM prosessorer, og klarte å oppnå utrolige ytelser som faktisk konkurrere med de beste stasjonære Intel og AMDs prosessorer. Dette fikk vi erfare på Apple sin A12 bionic chip på iPad og A14 Bionic på iPhone 12. De er superraske og bruker betydelig mindre batteri og minne. Nå har Apple overføre denne «mobile» AMR teknologien til sine første bærbare og stasjonære mac maskiner, og testresultatene til M1 er overveldene!

M1 bruker mindre strøm og minne

M1 er bygget på konseptet «alt i en brikke». Dette betyr at CPU, GPU, RAM og andre nødvendige komponenter er samlet på samme brikke, i stedet for å være separate komponenter. Dette gir ifølge Apple større effektivitetsfordeler ettersom alle komponentene nå er tett integrert og kan fungere sammen og mye mer optimalt. Apple bekrefter at batterilevetiden blir opptil dobbelt så lang som forrige generasjons Mac-maskiner.

M1-chipen

8-kjerners CPU i M1 er den klart høyeste CPU ytelsen Apple noensinne har bygget. Bilde Apple.com.

3,5 ganger raskere CPU og 6 ganger rakere GPU-ytelse

Apple sier at den nye M1-chipen leverer opptil 3,5 ganger raskere CPU-ytelse, opptil 6 ganger raskere GPU-ytelse og opptil 15 ganger raskere maskinlæring.

M1-prosessoren har åtte kjerner og er den kraftigste prosessoren Apple noensinne har laget. Den kombinerer fire ytelseskjerner og fire effek­tivitetskjerner som samhandler om flertrådede oppgaver.

Fire ytelseskjerner tar seg av tunge prosessor oppgaver som f.eks. video- og bilderedigering. Fire effek­tivitetskjerner tar seg av hverdagslige og enkle prosessor oppgaver og «avlaster» dermed ytelesekjernene. Dette konseptet fører til stor ytelse med en tidel av strømforbruket.

Computerworld.no kan du finne link til Geekbench tester [her]. Ytelsen for den nye MacBook Air M1 ligger på 1687 for single-Core og 7433 for multi-Core. Sammenlignet med  eksisterende topp-modellen MacBook Pro 16″ med en Intel Core i9-prosessor som skårer tilsvarende 1096 og 6870. For M1 Mac mini [her] er resulatene noe høyere hhv 1738 og 7507. For 13″ MacBook Pro [her] hhv 1721 og 7548.  Dette er helt utrolige resultater.

3 – parts software må tilpasses

For å sørge for at tredjepart-programvare skal fungere fint på M1-arkiteturen har Apple utviklet Rosestta 2, som er inkludert i MacOS Big Sur for å hjelpe Mac-overgangen til Apple Silicon fra Intel-prosessorer.

Rosetta 2 omkoder tredjepart software slik at de fungerer på M1 arkitektur. Dette er selvsagt en midlertidig løsning inntil 3-parts leverandør oppdaterer sin software. Microsoft er godt i gang med Office for Apple Silicon, mens Adobe er bortimot klar med Lightroom, og så kommer Photoshop til neste år.

Andre fordeler ved M1

Andre fordeler er den lave varmeutviklingen. Macbook Air M1 trenger ingen vifte! Det betyr at maskinen kan gjennomføre en rekke krevende prosessor oppgaver uten å bli kritisk varm. Dersom temperaturen allikevel skulle nærme seg kritisk temperatur, senker den bare prosessor hastigheten. 13″ Macbook Pro M1 kommer med vifte, men tester viser at viften aldri slo seg på. Det viser hvor ekstreme data operasjoner som må til for at viften skal aktiveres, og det viser hvor lite batteri prosessoren bruker. Dette betyr at din bærebare M1 aldri vil føles «glovarm» eller støye nevneverdig.

En annen langsiktig fordel med å skifte til M1 er muligheten til å kjøre iPhone og iPad apps på Apple sine bærbare og stasjonære datamaskiner i fremtiden.

M1 er installert i MacBook Air, 13″ Macbook Pro og Mac mini.


Tips! Les om Nye Apple iMac M1.

Sist oppdatert 4. mars 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.