AI tar oss med storm

Kunstig intelligens (AI) refererer til datamaskiners evne til å utføre oppgaver som normalt krever menneskelig intelligens, som problemløsning, læring, talegjenkjenning, persepsjon og beslutningstaking. Dette oppnås ved å bruke avanserte algoritmer og teknikker som maskinlæring, nevrale nettverk og dyp læring.

Begrepet «kunstig intelligens» ble først introdusert i 1955 av John McCarthy under Dartmouth-konferansen, som regnes som et viktig milepæl i utviklingen av AI. Moderne AI, som vi ser i dag med avansert maskinlæring og dyp læring, har imidlertid blomstret siden tidlig på 2010-tallet, da tilgangen til store datamengder og kraftigere datamaskiner muliggjorde utviklingen av mer sofistikerte AI-teknologier.

Star Wars Rouge One

Kanskje kan roboter basert på AI bli din kokk, sjåfør, trener, rådgiver og beskytter i fremtiden?

AlphaZero – Kunstig intelligens slår Stockfish

Jeg husker godt da datamaskinen DeepBlue utviklet av IBM skulle spille mot daværende verdensmesteren i sjakk Garry Gasparov i 1997. Til en hel verdens overraskelse beseiret Deep Blue Kasparov i en seks-parti sjakkmatch. Fra da av har datamaskinen vært overlegen menneskelig intelligens da den kan regne utallige kombinasjoner av trekk.

De mest kjente tradisjonelle sjakkprogrammer i dag er Stockfish, Komodo og Houdini. Det ble stor oppmerksomhet da DeepMind (utvikleren av AlphaZero) publiserte en artikkel hvor de rapporterte at AlphaZero hadde vunnet en overveldende andel av partier mot både Stockfish og Elmo. Resultatet viste at AlphaZero hadde utviklet en unik og kreativ spillestil som var forskjellig fra de tradisjonelle sjakkprogrammene. Resultatene vakte stor oppmerksomhet og beundring i sjakk verdenen.

Hva kan AI brukes til?

Kunstig intelligens (AI) har en rekke bruksområder over ulike bransjer og felt. AI-teknologier og -metoder har potensial til å forbedre effektiviteten, automatisere oppgaver, forenkle komplekse prosesser og løse utfordringer. Her er noen av de mange bruksområdene for AI:

 • Medisinsk diagnostikk: AI kan brukes til å analysere medisinske bilder som røntgenbilder og MR-skanninger for å oppdage sykdommer tidligere og mer nøyaktig. Det kan også hjelpe til med å diagnostisere sjeldne eller komplekse tilstander.
 • Selvkjørende kjøretøy: AI og maskinlæring brukes i utviklingen av selvkjørende biler for å forbedre trafikksikkerhet og redusere ulykker ved å gjøre kjøretøyene i stand til å oppfatte omgivelsene, ta beslutninger og navigere autonomt.
 • Naturvitenskapelig forskning: AI brukes til analyse av store datamengder innenfor felter som astronomi, fysikk og biologi. Det kan bidra til å identifisere mønstre, gjøre forutsigelser og generere ny innsikt.
 • Finans og handel: AI brukes til å forutsi aksjemarkedet, optimalisere porteføljer, automatisere handel og identifisere svindelsmønstre i finanssektoren.
 • Språkbehandling: AI muliggjør maskinoversettelse, talegjenkjenning, chatbots og mer. Det gjør det mulig for datamaskiner å forstå, generere og kommunisere på menneskelig språk.
 • Robotikk: AI styrer roboter for ulike oppgaver, inkludert industriell produksjon, helsevesen, landbruk og mer.
 • Utdanning: AI brukes til å tilpasse læringsmateriell til enkeltelever, automatisere vurdering av tester og forbedre undervisningsmetoder.
 • Energi og miljø: AI kan optimalisere energiforbruk, forutsi klimaendringer og bidra til smarte energisystemer.
 • Kreativitet: AI brukes til å generere kunst, musikk, skriving og design. Det kan være en kraftig kreativ assistent og verktøy.
 • Helsevesen: AI brukes til personlig helseovervåking, helsetjenesteleveranser, medisinsk forskning og mer.

Dette er bare noen eksempler på bruksområder for AI, og feltet utvikler seg kontinuerlig med nye innovasjoner og applikasjoner.

Test av ChatGPT – språkbehandling

GPT er en variant av OpenAI’s GPT-modell (Generative Pre-trained Transformer) som er spesielt finjustert for å generere naturlige og sammenhengende samtaler. GPT-modellene er avanserte kunstige intelligensmodeller som bruker dype nevrale nettverk for å generere tekst som ligner på menneskelig skrevet språk. Disse modellene blir trent på store mengder tekst fra internett for å lære mønstre, grammatikk, semantikk og annen informasjon om språket. Med ChatGPT kan brukere engasjere seg i samtaler med modellen, hvor de kan stille spørsmål, gi instruksjoner eller bare chatte som de ville gjort med en ekte person. Modellen genererer så svar basert på konteksten og informasjonen den har lært fra treningsdataene. ChatGPT har funnet anvendelse i chatbots, kundeservicetjenester, tekstgenerering og mer. Det er spesielt nyttig for applikasjoner som krever naturlig språkforståelse og respons, og det har blitt et kraftig verktøy for å bygge interaktive og informative applikasjoner.


Her er noen svar jeg har fått ved å bruke ChatGPT:

Jeg skriver: Kan du foreslå en tittel på et blogginnlegg om AI og at det tar verden med storm?

ChatGPT skriver: Selvfølgelig! Her er en tittelidé for et blogginnlegg om AI og dens innvirkning på verden:
«AI-revolusjonen: Hvordan Kunstig Intelligens Tar Verden med Storm» Denne tittelen fanger opp spenningen og potensialet til AI-teknologier som har en dyp innvirkning på ulike aspekter av samfunn, næringsliv og teknologi.

Jeg skriver: Kan du forslå et kort blogginnlegg basert på overskriften du nettopp foreslo?

ChatGPT skriver:

Selvfølgelig! Her er et kort blogginnlegg basert på tittelen «AI-revolusjonen: Hvordan Kunstig Intelligens Tar Verden med Storm»:

AI-revolusjonen: Hvordan Kunstig Intelligens Tar Verden med Storm

Kunstig intelligens (AI) har gått fra å være en futuristisk visjon til en integrert del av vår nåværende virkelighet. Den hurtige utviklingen innenfor AI-teknologier har resultert i en bølge av innovasjon og forvandling på tvers av industrier, og det er ingen tvil om at vi står midt i en AI-revolusjon som endrer måten vi lever, arbeider og samhandler på. AI er ikke lenger begrenset til science fiction-filmer og laboratorier. Det er nå en kraftig kraft som driver alt fra autonome kjøretøy til personlig assistanse. La oss ta en titt på hvordan kunstig intelligens tar verden med storm:

 1. Autonome Kjøretøy: Selvkjørende biler og droner har gått fra å være spekulasjoner til virkelighet takket være AI. Disse kjøretøyene bruker komplekse algoritmer og sensorer for å tolke omgivelsene og ta avgjørelser i sanntid. Dette har potensial til å revolusjonere transportsektoren og redusere trafikkulykker.
 2. Helsevesenet: AI transformerer helsevesenet ved å akselerere diagnostikk og legge til rette for mer personlig behandling. Maskinlæring hjelper medisinske fagfolk med å analysere store mengder medisinske data og finne mønstre som kan føre til tidligere oppdagelse av sykdommer.
 3. Naturvitenskap og Forskning: Fra å finne nye medisiner til å forutsi klimaendringer, spiller AI en viktig rolle i avansert vitenskapelig forskning. Modeller som kan analysere enorme datasett og utføre komplekse simuleringer, hjelper forskere med å gjøre fremskritt som tidligere var utenkelig.
 4. Språkforståelse og Oversettelse: Med avanserte språkmodeller som ChatGPT kan datamaskiner forstå og generere menneskelig-liknende tekst. Dette har ledet til utviklingen av avanserte chatbots og automatiserte kundeserviceløsninger.
 5. Forretningsintelligens: Bedrifter bruker AI for å analysere kundedata, markedsanalyser og prognoser. Dette gir innsikt som kan brukes til å ta informerte beslutninger og drive vekst.

AI-revolusjonen har allerede begynt, og dens innvirkning er uunngåelig. Mens det bringer med seg en rekke muligheter, er det også viktig å vurdere de etiske og sosiale implikasjonene av økt bruk av AI. Som samfunn må vi jobbe sammen for å forme og regulere denne revolusjonen slik at den tjener alles beste. Kunstig intelligens har gått fra å være en nysgjerrighet til en nøkkelkomponent i vår moderne verden. Den tar verden med storm, og det er opp til oss å navigere denne bølgen av innovasjon på en ansvarlig og progressiv måte.

Vennligst merk at dette er bare et kort utkast til et blogginnlegg, og du kan tilpasse det ytterligere i henhold til din stil og målsettinger for innlegget.


Det er utrolig hva man kan spørre ChatGPT. Har du behov for skrivehjelp er dette din beste venn. Det fine er at den også gir ulike forslag til formuleringer og forbedrer din skrevne tekst. Dermed kan du velge det som passer deg best. Her er et eksempel:

Jeg skriver: Kan du forbedre denne teksten «Da håper vi du får glede av bloggen vår. Vi tar gjerne imot tips og råd, eller svarer på spørsmål fra våre lesere. Dersom du regelmessig leser bloggen og føler du får nyttig informasjon – vær med å støtt oss! På den måten kan vi fortsette og forbedre bloggen vår. Les om hvordan du kan støtte oss.»

ChatGPT svarer: Vi ønsker inderlig at bloggen vår vil gi deg glede og nytte. Vi setter stor pris på all tilbakemelding, enten det er tips, råd eller spørsmål fra våre kjære lesere. Din interaksjon er verdifull for oss, og vi er alltid klare til å svare og engasjere oss med dere. Hvis du regelmessig følger med på bloggen vår og finner den informativ og inspirerende, vil vi gjerne oppfordre deg til å støtte oss. Ved å bli en del av vårt støttende fellesskap, kan du hjelpe oss med å videreføre og forbedre bloggen vår. Hver bit av støtte, stor eller liten, har en betydelig innvirkning og lar oss fortsette å skape innhold av høy kvalitet for dere. Les gjerne mer om hvordan du kan «Støtte oss» og bli en viktig del av vår reise. Sammen kan vi fortsette å skape en blogg som beriker livene til våre lesere, og gjøre denne plattformen til et enda mer inspirerende og kunnskapsrik sted. Takk for at du er en del av vårt fellesskap, og vi ser frem til å dele mange verdifulle øyeblikk med deg!

Hvilke tekst ville du valgt? Jeg må jo innrømme at selv om jeg føler jeg er en god skribent svarer og formulerer ChatGPT seg bedre enn meg. Så dermed har jeg hentet noen av svaret og brukt noe av teksten på min bloggside «om oss».

Å bruke ChatGPT er gratis, du må bare opprette en bruker og logge deg inn. Deretter kan du benytte deg av det som helt klart er en del av vår fremtid.

Link: ChatGPT: https://chat.openai.com/auth/login


Bilde heading: Photo by Zac Wolff on Unsplash.

Sist oppdatert 2. august 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser. Reiser, hotell - og restauranter, natur
barbering, parfyme, eller film og bøker.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.

Hosted by Cloudways | Powered by WordPress