Steinkors kan sees en rekke steder i Rogaland og langs hele vestlandskysten. Flere av steinkorsene har stått her i rundt 1000 år, som vitnemål om den første kristningstiden i Norge.

Steinkorset ved Leiasundet på Kvitsøy.

Foto: Stavanger Bispedømme

Det mest kjente steinkorset står ved Leiasundet på Kvitsøy. Korset er nesten 4 m høyt og er Kvitsøys mest kjente fortidsminne. Korset er lett synlig fra skipsleia og har vært et kjent sjø- og seilingsmerke helt fra vikingtiden. Ingen vet med sikkerhet når korset ble satt opp, men Snorre Sturlason forteller at Erling Skjalgsson og Olav Haraldsson gjorde et forlik ved dette korset i 1016. Bilde er publisert med tillatelse fra Stavanger Bispedømme.

Steinkors ved gamle gravhaugen på Rennesøy.

Et annet steinkors er det 3 meter høye steinkorset som står oppå den gamle gravhaugen ved Sørbø kirke på Rennesøy som er godt synlig fra E39. Dette er et nytt kors som ble reist i forbindelse med kirkens 850-årsjubileum. Korset er utformet av kunstneren Per Odd Aarrestad.

Steinkors på gravhaugen ved Sørbø kirke på Rennesøy. Foto Sandalsand.

Steinkors på Ferkingstad, Vest - Karmøy.

Et annet flott steinkors står på Fishermen's Memorial på Ferkingstad på Vest-Karmøy. Steinkorset er satt opp til minne om karmøyfiskere som ble borte på havet.

Steinkors på Ferkingstad, Vest - Karmøy til minne om karmøyfiskere som forsvant på havet. Foto 14.04.2019. 

Steinkors ved Godalen i Stavanger

Da jeg gikk tur rundt Godalen i Stavanger kom jeg over et vakkert kors som står på en grind. Det må ha stått lenge siden det er grodd mose på det. Korset er nok trolig ikke av stein, men jeg synes det er så vakkert at jeg legger ved et bilde av det også.

Steinkors i Stavanger november 2009. Foto kopibeskyttet tormodgundersen.com.

Ønsker du flere detaljer om middelaldrende steinkors i Rogland så anbefaler jeg følgende artikkel fra Sandalsand, her.

Les mer om vår menighet Karismakirken.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.