Knivsliping – Lær deg å slipe knivene selv

Knivsliping er en nødvendighet dersom du vil ha skarpe kniver på kjøkkenet. Det er utrolig frustrerende å arbeide med en sløv kniv, og selv om du daglig bruker en knivskjerper vil kniven uansett til slutt bli sløv.

Lær deg å slipe knivene selv! Spar penger og unngå mye frustrasjon.

Jeg vil gi 3 ulike råd eller metoder for å få kniven din sylskarp.

1. Send kniven til profesjonelle knivslipere.
Det finnes fremdeles profesjonelle knivslipere som sliper kniven din for en 100-150kr pr kniv pluss porto. Det er vel verdt pengene.

Dette sikrer deg en perfekt slip kniv, som vil vare i lang tid. De vil også kunne reparere hakk og knekte knivspisser, og ødelagte håndtak. Jeg anbefaler følgende profesjonelle aktører:

Skarpekniver.com: De har hatt nettbutikk siden 2009, og har solid og lang erfaring med alt innen kniver. Du kan bestille knivsliping på nett, men må levere de i butikken ved Mathallen i Oslo, her. Pris 120kr pr.kniv (Nov.2017).

SkjerpDeg.no: Skjerp Deg er også profesjonelle når det gjelder knivsliping.

2. Lær deg å slipe kniven selv!
Følelsen du får når du har slip kniven selv, er til å ta og føle på. Det er en herlig mestringsfølelse, og det er veldig gøy og lærerikt.  Du må som sagt investere i noe sliperedskaper, men i det lange løp vil du spare penger på å slipe knivene selv.

Jeg vil raskt anbefale to sliperedskaper:

Slipesteiner fås kjøpt på skarpekniver.no og SkjerpDeg.no og i flere butikker som selger kniver. Kjøp gjerne dobbeltbryner som gir deg to forskjellige finhetsgrad etter behov. Pris ca 600-900kr.

Dobbeltbryne #1.000 / #3.000 grid (våtstein) er en perfekt stein for rutinemessig sliping.

#1000/#3000 grid bryne brukes for å polere og finpolere kniveggen etter du har brukt et grovere bryne (#220 til #400) som er nødvendig for å starte jobben med å legge en ny knivegg. #1000/#3000 grid kan også brukes i hverdagen for å gjøre kniven skarp igjen på et par minutter.

Se instruksjonsvideo for knivsliping hos skarpekniver.com.

Elektrisk knivsliper. Jeg har brukt OBH Nordica sin knivsliper i mange år sammen med mine slipesteiner, og det er et godt supplement. Pris ca 350 kr, les mer på Elkjøp.no.

OBH Nordica - elektrisk slipemaskin er også en god hjelp for å holde knivene skarp på kjøkkenet. 

3. Kjøp ny kniv!
Følelsen av en ny kniv er også helt spesielt. Kanskje håndtaket er bedre, størrelse mindre eller større. Kanskje du fortjener en ny kniv etter 4-5 år? Jeg vil i alle fall ikke anbefale at du kjøper ny kniv hver gang den er sløv, for det er jo egentlig litt sløvt også...

Lykke til og holde knivene skrape!

Related Post

Kommentarer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.