Knivskjerping utføres på en brynestav og er nødvendig dersom du vil beholde kniven skarp mye lengre etter at den er slipt. Sknivskjerping  "dytter eggen" tilbake i posisjon og retter altså på kniveggen uten å fjerne noe stål. Derfor kan skjerping gjøres ofte eller daglig. Brynestaver fås i ulike materialer og vil være en god investering som vil kunne vare livet ut.

Brynestav av keramikk holder kniveggen skarp over lengre tid og fjerner ingen stål som ved knivsliping.

Det er viktig å forstå at man ikke kan slipe en kniv med en tradisjonell brynestav. Tilslutt må kniven slipes på steiner eller i slipemaskin når den blir sløv. Les min blogg om knivsliping her.

Det er viktig å skjerpe kniven riktig med lange og forsiktige drag. 

Hvilke brynestav er best til knivskjerping?

Hvilke brynestav skal du kjøpe? Nedenfor har jeg oppsummert litt research. Priser er oppgitt fra 2. november 2017 (prisene kan endres over tid)

1. Brynestav av keramikk - Anbefales

Skarpekniver.com foretrekker kniveksperten varianten som er laget av keramikk. Der har selv de rimeligere variantene en god struktur som ikke er for grov. Samtidig er de enkle å vaske. Ulempen er at de kan gå i stykker hvis man mister dem på gulvet.

2. Brynestav av stål - uslitelig

Knivskjerping på stål gir også et godt resultat. Det er viktig at stålstaven ikke er for grov i struktur fordi eggen da fort kan blir for ru og ujevn. Fordelen med stål er at den ikke går i stykker hvis du mister den i gulvet, og er også mer robust ute i felt.

3. Diamantstaver

Diamantstaver er vanlige stålstaver med industrisafirer limt på. Ulempen med en slik er at steinene kan falle av. De billigere diamantstavene er også ofte for grove.

Se kniveksperten Jørn Aronsen demonstrere hvordan en kniv skal skjerpes på en brynestav.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Siteground
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Hold deg oppdatert!

Nyhetsbrev

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen