Knivskjerping – Vedlikehold av kniveggen

Tormod

Oppdatert:

Knivskjerping

Knivskjerping utføres på en brynestav og er nødvendig dersom du vil beholde kniven skarp mye lengre etter at den er slipt. Sknivskjerping  «dytter eggen» tilbake i posisjon og retter altså på kniveggen uten å fjerne noe stål. Derfor kan skjerping gjøres ofte eller daglig. Brynestaver fås i ulike materialer og vil være en god investering som vil kunne vare livet ut.

Knivskjerping

Brynestav av keramikk holder kniveggen skarp over lengre tid og fjerner ingen stål som ved knivsliping.

Det er viktig å forstå at man ikke kan slipe en kniv med en tradisjonell brynestav. Tilslutt må kniven slipes på steiner eller i slipemaskin når den blir sløv. Les min blogg om knivsliping her.

Knivskjerping

Det er viktig å skjerpe kniven riktig med lange og forsiktige drag. 

Hvilke brynestav er best til knivskjerping?

Hvilke brynestav skal du kjøpe? Nedenfor har jeg oppsummert litt research. Priser er oppgitt fra 2. november 2017 (prisene kan endres over tid)

1. Brynestav av keramikk – Anbefales

Skarpekniver.com foretrekker kniveksperten varianten som er laget av keramikk. Der har selv de rimeligere variantene en god struktur som ikke er for grov. Samtidig er de enkle å vaske. Ulempen er at de kan gå i stykker hvis man mister dem på gulvet.

2. Brynestav av stål – uslitelig

Knivskjerping på stål gir også et godt resultat. Det er viktig at stålstaven ikke er for grov i struktur fordi eggen da fort kan blir for ru og ujevn. Fordelen med stål er at den ikke går i stykker hvis du mister den i gulvet, og er også mer robust ute i felt.

3. Diamantstaver

Diamantstaver er vanlige stålstaver med industrisafirer limt på. Ulempen med en slik er at steinene kan falle av. De billigere diamantstavene er også ofte for grove.

Se kniveksperten Jørn Aronsen demonstrere hvordan en kniv skal skjerpes på en brynestav.


Tips! Lær deg å slipe knivene selv, det gir en god følelse Slip knivene selv.

Sist oppdatert 17. mars 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.