Pengemirakelet – hva kan vi lære?

Tormod

Oppdatert:

pengemirakelet

Pengemirakelet som Jesus gjorde  kan vi lese om i Matteus evangeliet. Pengemirakelet er en utrolige spennende fortellingen da Peter blir avkrevd Tempelskatten av pengeinnkreverne i Kapernum. Denne fortellingen taler til oss på mange måter og jeg skal belyse noen momenter her.

pengemirakelet

St.Petersfisk smakte veldig godt og er en populær fisk også i vår tid. Foto: 15.03.2008 Tormod Gundersen.

Vi kan lese hele fortellingen om pengemirakelet i Matteus.

17:24-27 De kom til Kapernaum, og de som krevde inn tempelskatten, gikk bort til Peter og spurte: «Betaler ikke mesteren deres skatt til tempelet?» 25 «Jo», svarte Peter. Da han kom hjem, spurte Jesus før han rakk å si noe: «Simon, hva mener du om dette: Hvem er det jordens konger krever toll eller skatt av? Er det av barna sine eller av de fremmede?» 26 «Av de fremmede», svarte han. Da sa Jesus: «Så går jo barna fri! 27 Men for at vi ikke skal støte dem, så gå ned til sjøen og kast ut et snøre! Ta den første fisken du trekker opp, og når du åpner gapet på den, vil du finne en sølvmynt. Den skal du gi til dem for meg og deg.»

La oss se litt nærmere på hva Gud vil si oss med dette pengemirakelet!

1. Vi kan ikke skjule noe for Herren, han vet alt…

Da Simon Peter kom hjem rakk han ikke å spørre Jesus om penger, fordi Jesus stilte ett spørsmål først! Spørsmålet Jesus stiller forteller oss at Jesus hadde fått åpenbart hva som skjedde med Peter da han var i byen. Her viser Jesus at Han ser alt. Det finnes ingenting vi kan skjule for Herren. Dette stemmer godt overens med Matt 6:8 Vær ikke lik dem! For dere har en Far som vet hva dere trenger, før dere ber ham om det.

2. Krever jordens konger skatt av barna sine?

Jesus spør Peter hvem jordens konger krever skatt av, av barna eller de fremmede? Peter svarer de fremmede. Da går jo barna fri, sier Jesus. Jesus er jo selv Konge, og ingen av hans barn trenger å betale skatt, men for å ikke støte de så skal vi betale, sier Jesus. Nå står ikke dette i motsetning til at kristne skal hjelpe hverandre åndelig og økonomisk. Poenget er at Gud ikke krever penger av oss hverken for å bli frelst eller forbli Guds barn. I dag er det mange rike mennesker som gir til veldedige formål. Det er bra, men det fører ikke til frelse, og gir ingen billett til himmelen.

pengemirakelet

Jesus utførte et pengemirakel og viste at han ikke var begrenset av penger eller menneskelige innretninger. Foto av morguefile.com

3. Peter stoler på at Jesus også kan hjelpe med økonomiske behov

Hvor går ikke Peter til Judas? Han var jo kasserer og hadde kontroll på pengene. Judas visste godt at de måtte betale tempelskatten, og Judas hadde nok ikke motsatt seg det. Nei, Peter går til Jesus, og Jesus ser at Peter kommer til ham for å be om penger, noe han ikke har fysisk (ref. Judas hadde ansvar for pengesekken). Peter vet også at Jesus ikke har fysiske penger, men kommer allikevel til Herren med tro og forventing om at Jesus kan ordne problemet.

Jesus gjør så et pengemirakel og med det viser han at Gud ikke er begrenset til jordiske eller materielle innretninger. Gud er større enn penger. Peter gjør som Jesus sier, finner sølvmynten og betaler skatten.

Halleluja! Uansett hvilke behov vi har, kan vi komme til Jesus.

Ønsker du noen gode traktater om evangeliet kan jeg anbefale «Veien til Gud«, skrevet av Kjell Halltorp. Ønsker du å se kristne filmer kan jeg anbefale filmen «Paulus


Tips! Les om Nattverden – Skjærtorsdag 2019.

Sist oppdatert 22. april 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.