Nattverden – Skjærtorsdag 2019

Skjærtorsdag er dagen Jesus Kristus innførte nattverden. Bibelen beskriver det siste måltidet ganske detaljert. Først vasker Jesus føttene til disiplene, så innstifter han nattverden, hvor brødet symboliserer hans kropp, og vinen hans blod som ble gitt for alle mennesker. Ikke nok med det forteller Jesus at en av disiplene skal svikte ham. Det øyeblikket har Leonardo da Vinci prøvd å gjengi på et maleri kalt «Nattverden» og på italiensk kalt «Il Moro», som fremstiller Herrens aftensmåltid slik den er beskrevet i Bibelen.

Nattverden

«Nattverden» er et maleri laget av Leonardo da Vinci fra 1495-1498. Bilde er hentet fra Wikipedia.

«Nattverden» henger i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano

Maleriet på 460 x 880 cm finnes i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano. Leonardo da Vinci innledet arbeidet med maleriet i 1495 og avsluttet det i 1498. Leonardo brukte med andre ord lang tid på å finne de rette modellene til de enkelte portrettene av apostlene. Abbeden ble utålmodig og klaget til Ludovico Sforza, hvorpå Leonardo svarte at han kunne gjøre maleriet ferdig hurtigere, hvis abbeden ville sitte modell til Judas.

Maleriet har gjennomgått en rekke restaureringer

Maleriet har siden det 16. århundre gjennomgått flere restaureringer, den seneste tok 24 år. Den 28. mai 1999 kunne verket atter sees.

Disiplene er delt opp i grupper på tre og tre. Nærmest Jesus, til venstre sitter Johannes, deretter Peter, Judas blir i denne gruppen presset frem over bordet, og hans ansikt ligger i skyggen. Ved å komponere bildet på denne måten oppnår Leonardo at Jesus blir midtpunktet.


Info: Du kan lese mer om maleriet på Wikipedia her. Jeg har også skrevet om nattverdens betydning tidligere på min blogg her.

Sist oppdatert 11. mars 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser. Reiser, hotell - og restauranter, natur
barbering, parfyme, eller film og bøker.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.

Hosted by Cloudways | Powered by WordPress