Advent 2019 står for døren og er en kristen høytid som markerer forberedelse til julehøytiden. Navnet advent stammer fra latin adventus Redemptoris eller adventus Domini, «Frelserens ankomst» eller «Herrens ankomst». Høytiden markeres på forskjellige måter i ulike kirkesamfunn. I den lutherske og den romersk-katolske kirken omfatter advent de fire ukene før jul. Første søndag i advent er den søndagen som kommer nærmest 30. november. I 2019 er 1. desember første søndag i advent.

Adventstradisjoner og markeringer

Adventskalender(også kjent som julekalender) er en kalender som brukes til å telle ned de 24 dagene fra 1. desember til julaften. Da åpnes én luke per dag, som skjuler noe godteri, en liten gave eller oppmerksomhet. Mange familier lager sine egen adventskalender; f.eks. at man pakker inn 24 mindre gaver, som nummereres, og som barna får åpne hver dag.

En flott og gøy tradisjon er adventskalender, hvor man åpner én luke per dag, noe som er spennende for barna. Bilde av Markus SpiskeUnsplash.

Adventskrans er en lysestake med plass til fire eller flere stearinlys. Tradisjonelt tenner man ett lys for hver søndag i advent. Dette er en fin tradisjon, hvor man også kan synge sammen når lysene tennes. Ofte får barna lov å tenne lysene. Bilde i toppen er en typisk adventskrans.

Adventsstjerne er vanlig tradisjon i norge, hvor man henger opp en sterne i vinduet første søndag i advent. Adventstjernen symboliserer betlehemsstjernen som skinte på himmelen da Jesus Kristus ble født. Adventsstjernen er som oftest opplyst innenfra av en lyspære.

Adventstjerne henges opp i vindu første søndag i advent. Bilde av Vidar Nordli-MathisenUnsplash.

Julegrantenning og adventkonsert i Domkirken

1. desember 2019 er første søndag i advent, og markeres i Stavanger med julegrantenning kl.16.30 på Domkirkeplassen. Deretter blir det arrangert en gratis adventskonsert i Domkirken ca. kl 17.20.

Bilde fra Magasinet "Søndag i Sentrum" 2. utgaver 2019 av Stavanger Domkirke og St.Petri kirken.

Førjulskveld med Egil Svartdahl i iMI-kirken

Advent 2019 starter med førjulskveld med Egil Svartdahl 29. og 30. november i IMI-kirken kl 19:00. Dette førjulsarrangementet er kirkens gave til byen og julens gode nyheter i en innpakning som passer alle, også de som ikke er så vant til å gå i kirken! Arrangementet er et samarbeid mellom IMI-kirken og Karismakirken. Egil vil også preke i Karismakirken søndag 1. desember kl. 12.00. Gratis entre på alle arrangement.

Advent 2019 markeres i IMI-kirken med en førjulskveld med Egil Svartdahl.

Ønsker alle en riktig fin adventstid.

Her kan du få noen tips til julefilmer som du kan se nå i adventsiden.

Bilde i toppen er av Waldemar BrandtUnsplash.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bruk

Hosted by Cloudways
Theme Astra Pro
Beaver Builder

Annet

Støtt oss

 

Kloke er de som tar imot råd.
Ordsp 13,10.

Rull til toppen