Automatisk strømmåler (AMS)

Tormod

Oppdatert:

Automatisk strømmåler

Automatisk strømmåler (AMS)  skal være installert i alle husstander i Norge i 2019. De nye målerne vil overvåker og automatisk rapporterer strømforbruket til kundenes nettselskap. I morgen er det vår leilighet i Stavanger som får den nye målertypen. Stortinget har vedtatt at dette skal innføres, og implementeringer vil koste omtrent 9 mrd.nok.

Automatisk strømmåler

Nye automatiske strømmålere (AMS) installeres i disse dager. Foto fra Lysenett.no. 

Jeg skal være ærlig og si at jeg ikke har fulgt så mye med på prosessen rundt dette, men nå som vi får ny måler har det vært greit å sette seg litt inn i hva det innebærer.

Fordelene med Automatisk strømmåler (AMS)

Fordelene vil være mange og jeg skal ikke begi meg inn på en teknisk og økonomisk analyse, men målerne vil først og fremst betyr et farvel til manuell strømavlesning. En gledelig forbedring til mange av oss som fort glemmer ritualet i en hektisk hverdag. Det vil også være en avlastning for ulike mennesker som i dag trenger hjelp til avlesning og registrering. Ved forglemmelser blir strømforbruket i dag estimert og man kan få uønskede variasjoner på strømregningen.

De nye målerne vil logge forbruket per time. I dag måles totalforbruket per måned og man betaler en «gjennomsnitt» pris på strømmen i dette tidsrommet. Virkeligheten er at strømprisen varierer fra time til time og dermed betaler man ikke helt korrekt pris. Dette vil bety at enkelte nå vil betale mer, mens andre mindre. Med det nye systemet vil det være mer økonomisk gunstig å lade el-bilen på natten enn på ettermiddagen.

Da forbrukerne trolig nå blir mer strømbevisste vil belastningen på strømnettet også kunne reduseres. Dermed slipper strømselskapene å bruke masse penger på å oppgradere strømnettet. De ønsker i stedet at strømkundene skal flytte strømforbruket sitt når det er mer ledig kapasitet.

Målerbyttet skal bli kostnadsfritt, men forbrukerne må imidlertid regne med å ta sin del av kostnadene over nettleien.

Du kan leser mer om AMS hos Lysenett.no..

Jeg fant en oversiktlig artikkel om AMS på Side3.no, samt at det finnes en rekke informasjon om AMS på nettet.


Tips! Les også om Murphys lov – da alt går galt.

Sist oppdatert 17. mars 2023

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tormod og Belkis blogg

Hjelp

Støtt oss

Dette er vår bloggside hvor vi ønsker å dele våre opplevelser innen reiser, hotell - og restauranter, naturopplevelser, personlig pleie, film og bøker m.m.

Vi hjelper deg til å velge produkter og
gi deg råd slik at du får den beste
opplevelsen.

Gi oss en gave.