Safran – Verdens dyreste krydder, men ikke godt til alt

Safran er verdens dyreste krydder målt i pris per gram. Det brukes til krydder i mat, fargemiddel, legemiddel og i parfymer. Safran lages av de tørkede arrene/ pollenbærerne på en spesiell krokus blomst (Crocus sativus L.) hvor innhøstning foregår over en kort periode i okt/nov. Disse blir plukket for hånd og vanligvis med pinsett. Jo lengre disse trådene er, desto bedre er kvaliteten.

Safran fås kjøpt på spesielle invandrer butikker og vanligvis på enkelte dagligvare butikker som Coop Prix og Meny

I dag står Iran for 95% av verdens eksporten, men i tidligere tider dyrket Spania og Sør-Frankrike krydderet som også har lange historiske tradisjoner. Vi kan f.eks. finne krydderet nevnt i det gamle testamentet i Høys. 4,14. I enkelte land er Safran også kjent som et helsefremmende middel.

Den kjente kokken Arne Brimi anbefaler å kjøpe safrantråder, som altså er ekte safran (les her). Ikke kjøp safranpulver fordi det er blandet ut, og du vet ikke hva du får.

Pris per kg safran ligger mellom 50.000 og 100.000 kroner.

Safran fås kjøpt i små plastikk esker hvor 1 gram koster mellom 54-100 kr.

Safran brukes mye i mat som for eksempel i den kjente spanske retten Paella, eller den franske fiskesuppen bouillabaisse og i den italienske risotto alla milanses. Genrelt kan man også tilsette safran i ris, noe som gir den en fin gul farge. Safran brukes også i bakst som for eksempel lussekatter.

Min erfaring er at safran har en veldig særpreget smak slik at for mye safran ikke smaker godt, og vil ofte ødelegge total opplevelsen. Derfor er det viktig å bruke små mengder, og heller justere dersom man ønsker sterkere safran smak. Safran er veldig godt til fugl, synes jeg og passer ikke til hvilke som helst mat. Selv om safran er verdens dyreste krydder, er det ikke verdens beste etter min mening.

Related Post

Kommentarer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.