Extra virgin olivenolje – god kvalitet er godt og sunt

Olivenolje er godt å bruke i det meste av matlaging. Alt fra salatdressinger, marinader, supper, gryteretter og til ovnsbakte grønnsaker. Det finnes et stort utvalg tilgjengelig i butikken hvor pris, kvalitet og smak varierer veldig. Jeg er ingen olivenolje ekspert, men jeg vil komme med noen punkt du kan ta med deg i jakten på den gode oljen.

Monovarietal Hojiblanca fra La Chinata er en av mine favoritt extra virgin olivenoljer. 

Kjøp extra virgin olivenolje! Det er den beste typen både når det gjelder kvalitet og smak. Den må oppfylle en rekke kjemiske og smaksmessige kriterier før den tappes på flaske. Denne oljen får man kun ved kaldpressing. Når du kjenner en peppersmak bak i ganen, ja da vet du at det er bra saker...

Det er også den sunnest oljen som er mest rikt på vitamin A og E, samt antioksidanter. Den er ikke utblandet med andre lavere kvalitetsoljer, eller andre typer som f.eks. raps- eller nøtteolje. Et kosthold basert på mye olivenolje skal ha positiv effekt og kunne redusere risiko for hjerte- og karsykdommer, allergier, diabetes type 2 og enkelte kreftformer.

Å dyppe brød i extra virgin olivenolje er en smaksopplevelse og en god forrett.

Kjøp oljer som er godt merket og som har noe høyere pris, for da Matkontrollen gjorde en test av 14 extra virgin olivenoljer i norske daligvare butikker var det utrolige 6 av 14 som ikke tilfredstilte kravet til "extra virgin", selv om de var merket som dette.

Bruk extra virgin olivenolje også til steking. Det er en myte at olivenolje ikke kan brukes til steking. Vi har jo alle hørt at kaldpressede extra virgin olivenoljer ikke kan brukes til steking! Leser du imidlertid på etiketten står det at de kan brukes til både koking og steking. Så her er det noe som ikke stemmer?

...stabilitet ved høye temperaturer...er den ideell til koking og steking.

Jeg oppsøkte butikken La Chinata på Madla Amfi hvor betjening kunne bekrefte at extra virgin olivenoljer egner seg godt til steking. Du kan også lese om varmebehandling fra bloggen paleo.no.

  • Olivenolje har et høyt røykepunkt – punktet der degradering begynner å skje – på 210°C som er godt over normal temperatur for steking av mat. Til sammenlikning har smør, margarin, maisolje og soyaolje røykepunkt på rundt 160-170°C.

I følgende denne artikkelen fra KK.no eller dinside.no bekreftes det at extra virgin olivenolje og rapsolje har cirka de samme røykepunkt, og er godt egnet til steking.

Riviera olivenolje er billig og er ikke ren extra virgin kvalitet. 

Den gode smaken fra olivenoljen vil bli nøytralisert ved steking, så jeg ville ikke brukt de mest eksklusive til det formålet. Det vil også bli kostbart i lengden. Bruke heller en noe billigere variant.

  • Husk å tørke av væske av det som skal stekes, da olje og væske ikke er glad i hverandre, og det kan sprute mye.

Her kan du kjøpe kvalitets olivenoljer på nettet her:

Related Post

Kommentarer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.