Jeg og Alexander Kielland–statuen

Alexander Kielland–statuen står og skuer utover torget og Vågen i Stavanger. I år er det 90 år siden statuen ble avduket. Det var en sommerlig vårdag 6. mai 1928, og tusenvis av mennesker hadde samlet seg på torget og i sidegatene for å hylle den berømte forfatteren, som døde samme dag 6. april 1906.

Statuen av Alexander Kielland er laget av Magnus Vigrestad (1887-1957) og ble avduket 6. mai 1928. Statuen står midt på torget i Stavanger. Bilde tatt 5. mai 2018. 

Jeg kom over en spennende artikkel fra Stavanger Aftenbland som beskriver avdukingen og litt om livshistorien til den kjente billedhuggeren Magnus Vigrestad (1887-1957). Det viste seg at byggingen av statuen skulle by på en rekke utfordringer og mye kritikk, som preget kunstneren i mange år senere. Uavhengig av hans opp- og nedturer i livet, har Magnus Vigrestad skrevet seg inn i historien som en av de store billedhuggere i Norge.

Alexander Kielland–statuen står plassert midt på torget i Stavanger, til minne om den dyktige forfatteren.   

Alexander Kielland ble født i 1849 i Stavanger. Han regnes av Gyldendal forlag som én av de fire store innen norsk litteratur. Han skrev noveller, romaner, noen skuespill, men er spesielt kjent for romanene, Garman & Worse, Gift og Skipper Worse. Han hadde sans for vidd, ironi og satire. I romanene benyttet Kielland anledningen til å kritisere og sette søkelyset på blant annet kirken, skolen og borgerskapets utnyttelse av arbeiderne.

Related Post

Kommentarer